Kunstenaar Wim Delvoye vrijgesproken voor misbruik van vertrouwen en diefstal

Kunstenaar Wim Delvoye uit Wervik, die beschuldigd werd van het verkopen van een kunstwerk aan twee verschillende kopers, is vrijgesproken voor misbruik van vertrouwen en diefstal. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank maandag beslist.

Eind 2012 gaf Delvoye een Zwitserse kunstgalerij de opdracht om zijn kunstwerk Chapel, een schaalmodel van een gotische kapel, te verkopen. Op 12 januari 2013 sloot de kunstgalerij een verkoopovereenkomst met een Amerikaanse vennootschap. De koopprijs werd bepaald op 650.000 euro en zou in zes schijven worden betaald. “Alle voorziene betalingen werden uitgevoerd, zodat de Amerikaanse vennootschap ervan uitging dat ze, begin september 2013, eigenaar was geworden van het kunstwerk”, stelt de rechtbank over de feiten. “Door diverse omstandigheden bleef het kunstwerk in de tussentijd in het atelier van de kunstenaar staan. Op 6 juli 2015 verkocht de kunstenaar hetzelfde werk aan Katoen Natie voor de prijs van 400.000 euro.”

Delvoye moest zich voor de rechtbank verantwoorden voor misbruik van vertrouwen ten aanzien van de Amerikaanse vennootschap. “De rechtbank achtte de tenlasteleggingen tegen de beklaagde niet bewezen. Hij werd vrijgesproken voor de feiten, zowel onder de kwalificatie misbruik van vertrouwen als onder de eveneens mogelijke (her)kwalificatie diefstal”, meldt de rechtbank. “Op basis van onder andere mailverkeer bleek dat de kunstenaar aan de galerij de opdracht had gegeven om het kunstwerk te verkopen voor een prijs tussen 650.000 en 750.000 euro. Na aftrek van de commissie moest de galerij een bedrag van 400.000 euro aan de kunstenaar overmaken.”

Commissieovereenkomst

Die overeenkomst tussen kunstenaar en galerij wordt juridisch gezien als een commissieovereenkomst. “De galerij handelt hierbij finaal in eigen naam, maar (grotendeels) voor rekening van de kunstenaar. Dit is juridisch gezien geen rechtstreekse, maar een onrechtstreekse lastgevingsovereenkomst. Aangezien het gaat om het verkopen van andermans zaak, brengt de verkoop hierbij niet automatisch een eigendomsoverdracht teweeg.”

“Deze eigendomsoverdracht kan pas plaatsvinden na een voorafgaande of naderhand gemanifesteerde instemming (ook ‘bekrachtiging’ genoemd, red.) van de eigenaar (in dit geval de kunstenaar, die het kunstwerk nog in zijn bezit had, red.). Op basis van gegevens uit het strafdossier valt het niet uit te sluiten dat de kunstenaar en de galerij waren overeengekomen dat de eigendomsoverdracht van het kunstwerk pas zou geschieden nadat de galerij het afgesproken deel van de verkoopprijs aan de kunstenaar had overgemaakt.”

Delvoye stelde dat die regeling was overeengekomen, en volgens de rechtbank is die bewering “niet onaannemelijk”. Daarom moet ze, in het voordeel van de kunstenaar, strafrechtelijk gezien voor waar worden aangenomen. “Het onderzoek wees ook niet uit dat de verkoopovereenkomst tussen de galerij en de Amerikaanse koper aan de kunstenaar zou zijn overgemaakt. (…) Het onderzoek wees evenmin uit dat de betalingen van de Amerikaanse koper door de Zwitserse galerij werden doorgestort naar een van de rekeningen van de kunstenaar. Het tegendeel is zelfs waarschijnlijk, afgaande op het eerder in Zwitserland gevoerd strafonderzoek naar het frauduleus faillissement van de galerij.”

De partijen kunnen nog in beroep gaan tegen het vonnis.

The post Kunstenaar Wim Delvoye vrijgesproken voor misbruik van vertrouwen en diefstal is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Wat wil ze toedekken?” Oppositie ruikt onraad nu Gennez geen onderzoek meer wil naar financieel fiasco

Verbazing in het Vlaams Parlement nu blijkt dat N-VA, CD&V en Vooruit geen onafhankelijk onderzoek willen naar een financieel fiasco dat de Vlaming miljoenen heeft gekost. Het gaat om een website met recensies over rusthuizen en crèches die al na één jaar stopgezet wordt wegens een totale flop. Vlaams minister van Welzijn Caroline Gennez (Vooruit) wilde een onderzoek, maar nu

Lees meer »

Terugkoopoptie voor Stankovic laatste struikelblok tussen Club Brugge en Inter: wat houdt die clausule in en waarom is die zo belangrijk?

Over de transfersom van ongeveer 10 miljoen euro zijn beide het eens. Wél onderhandelen Club Brugge en Inter nog over de formaliteiten van de terugkoopoptie bij de verwachte transfer van Aleksandar Stankovic (19). Maar wat houdt zo’n terugkoopoptie nu juist in? Achtergrond bij een niet-alledaagse constructie en waarom die een akkoord alsnog in de weg kan staan.

Lees meer »

Duitse zoo laat noodgedwongen leeuwenwelpen inslapen

De zoo van Keulen in Duitsland heeft twee pasgeboren leeuwen laten inslapen, omdat hun moeder ze niet geaccepteerd had en niet voor hen gezorgd had. De zoo heeft de beslissing “na zorgvuldige afwegingen” genomen om de twee verzwakte dieren onnodig lijden te besparen, zo bericht de dierentuin zelf.

Lees meer »

Kernkabinet zet zoektocht naar zomerakkoord in de late uurtjes voort

De federale topministers zitten maandag na middernacht nog steeds samen in hun zoektocht naar een vergelijk over het zogenaamde zomerakkoord. Het kernkabinet boog zich al over verschillende dossiers, maar de agenda voor vanavond/vannacht is naar verluidt nog niet volledig afgerond. De verwachting is ook dat de knopen over de verschillende dossiers pas donderdag écht worden doorgehakt. Dan vindt normaal gezien

Lees meer »

Baron Pierre Van Damme, barones Ann Demeulemeester en Grootofficier Simon Gronowski: deze verdienstelijke Belgen krijgen ereteken  

Het Paleis heeft de lijst bekend gemaakt van verdienstelijke Belgen die in de adel worden verheven of een ereteken krijgen in een van de Nationale Orden. Onder andere vaccinoloog Pierre Van Damme krijgt de titel van baron, en modeontwerpster Ann Demeulemeester wordt barones. Holocaustoverlever Simon Gronowski, die eerder deze week een Vlaams ereteken kreeg, mag zichzelf vanaf nu ook Grootofficier

Lees meer »