In een stevig gezamenlijk initiatief hebben Stad Kortrijk, café-uitbaters, eigenaars en brouwerijen de handen in elkaar geslagen om van de bekende uitgaansbuurt in de Burgemeester Reynaertstraat opnieuw een veilige, respectvolle en levendige plek te maken. Met het charter ‘Het Straatje is van ons’ worden duidelijke en afdwingbare engagementen vastgelegd om overlast, seksueel grensoverschrijdend gedrag, spiking en drugsmisbruik resoluut aan te pakken.
De aanleiding voor deze verregaande samenwerking was de verontwaardiging na meldingen van spiking-incidenten in Het Straatje. “Wat hen overkwam is afschuwelijk,” klinkt het in het charter. “We zijn dankbaar voor de moed van de slachtoffers om aangifte te doen en rekenen erop dat de daders streng gestraft worden. We zullen alles doen wat van ons gevraagd wordt om hieraan mee te helpen.”
De stad erkent dat dit een dieptepunt is voor het Kortrijkse nachtleven en dat het vertrouwen van jongeren en hun ouders hersteld moet worden. Daarom zet men niet alleen in op symptoombestrijding, maar ook op een structurele cultuurverandering.
Charter legt duidelijke regels vast
Het charter werd ondertekend door Stad Kortrijk, de uitbaters van de cafés en de eigenaars van de panden. Centraal staat het engagement dat iedereen, in het bijzonder vrouwen, zich veilig moet kunnen voelen in Het Straatje.
“Het is onze collectieve verantwoordelijkheid om te zorgen dat wat gebeurd is, zich nooit meer herhaalt,” aldus de initiatiefnemers. Het charter bevat tien pijlers: van personeelsbeleid en alcoholregels tot buurtrespect en camera-inzet.
Alles begint met een streng personeelsbeleid: Café-uitbaters mogen niemand in dienst nemen die veroordeeld is voor zedenfeiten, geweld of drugsdelicten. Van elke medewerker moet een blanco uittreksel uit het strafregister worden voorgelegd.
Daarnaast zijn er ook Angela’s en Angelo’s: Vertrouwenspersonen in fluohesjes patrouilleren op uitgaansavonden en zijn aanspreekpunt voor slachtoffers of getuigen van grensoverschrijdend gedrag. Wie in nood is, kan in de cafés om “Angela” vragen.
Er is ook een nultolerantie voor drugs: Bij elk vermoeden van drugsbezit of -handel moet onmiddellijk de politie verwittigd worden. Tot slot worden camera’s en toezicht ingezet. Alle cafés zijn verplicht om camerabeelden bij incidenten ter beschikking te stellen van de politie. De politie zelf versterkt haar toezicht in de buurt.
Structureel overleg en vzw August
De cafés zijn verenigd in vzw August, die als centraal aanspreekpunt fungeert en overleg organiseert met stadsdiensten en politie. Nieuwe uitbaters moeten zich eveneens aansluiten bij de vzw en het charter onderschrijven.
Bovendien verbindt de vzw zich tot het organiseren van maandelijkse evenementen tot eind 2026, steeds met aandacht voor veiligheid, respectvolle omgang en positieve communicatie. Een deel van de opbrengsten gaat naar het Zorgcentrum na Seksueel Geweld in Roeselare.
Investeren in heropbouw en infrastructuur
De stad voorziet 650.000 euro voor een grondige heraanleg van de Burgemeester Reynaertstraat. Er komt meer ruimte voor terrassen, groen en mogelijk een autovrije inrichting. Ook de omgeving van het Stationsplein wordt aangepakt.
“Met deze investeringen willen we een signaal geven: Het Straatje heeft toekomst, maar die toekomst moet gebouwd zijn op veiligheid, respect en samenwerking,” aldus het stadsbestuur.
Een mentaliteitswijziging
Het charter wil meer dan regels opleggen. Het wil een cultuur van veiligheid en solidariteit stimuleren. De huisregels in elke zaak maken duidelijk dat grensoverschrijdend gedrag niet getolereerd wordt. Wie de regels schendt, wordt de toegang ontzegd. Herhaaldelijke overtredingen kunnen leiden tot een plaatsverbod of GAS-boete van €500.
“We mogen niet naïef zijn,” stelt de stad in haar communicatie. “Grensoverschrijdend gedrag is een maatschappelijk probleem, en geen enkel straatje of stad is immuun. Maar net daarom is het zo belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen, samen.”
Verantwoordelijkheid en toekomst
Dankzij het charter ‘Het Straatje is van ons’ wordt Kortrijk een voorbeeld voor andere steden in Vlaanderen. De combinatie van duidelijke engagementen, structureel overleg, preventie via opleiding en onmiddellijke handhaving biedt een robuust kader voor een veiliger uitgaansleven.
De boodschap is duidelijk: Het Straatje moet opnieuw een plaats worden waar jongeren hun eerste stappen in het nachtleven zetten in een sfeer van vertrouwen, plezier en veiligheid—net zoals generaties voor hen dat deden.
The post ‘Het Straatje is van ons’: Kortrijk pakt grensoverschrijdend gedrag en onveilig uitgaan krachtdadig aan na spiking-incidenten is provided by KW.be.