‘Het Straatje is van ons’: Kortrijk pakt grensoverschrijdend gedrag en onveilig uitgaan krachtdadig aan na spiking-incidenten

In een stevig gezamenlijk initiatief hebben Stad Kortrijk, café-uitbaters, eigenaars en brouwerijen de handen in elkaar geslagen om van de bekende uitgaansbuurt in de Burgemeester Reynaertstraat opnieuw een veilige, respectvolle en levendige plek te maken. Met het charter ‘Het Straatje is van ons’ worden duidelijke en afdwingbare engagementen vastgelegd om overlast, seksueel grensoverschrijdend gedrag, spiking en drugsmisbruik resoluut aan te pakken.

De aanleiding voor deze verregaande samenwerking was de verontwaardiging na meldingen van spiking-incidenten in Het Straatje. “Wat hen overkwam is afschuwelijk,” klinkt het in het charter. “We zijn dankbaar voor de moed van de slachtoffers om aangifte te doen en rekenen erop dat de daders streng gestraft worden. We zullen alles doen wat van ons gevraagd wordt om hieraan mee te helpen.”

De stad erkent dat dit een dieptepunt is voor het Kortrijkse nachtleven en dat het vertrouwen van jongeren en hun ouders hersteld moet worden. Daarom zet men niet alleen in op symptoombestrijding, maar ook op een structurele cultuurverandering.

Charter legt duidelijke regels vast

Het charter werd ondertekend door Stad Kortrijk, de uitbaters van de cafés en de eigenaars van de panden. Centraal staat het engagement dat iedereen, in het bijzonder vrouwen, zich veilig moet kunnen voelen in Het Straatje.

“Het is onze collectieve verantwoordelijkheid om te zorgen dat wat gebeurd is, zich nooit meer herhaalt,” aldus de initiatiefnemers. Het charter bevat tien pijlers: van personeelsbeleid en alcoholregels tot buurtrespect en camera-inzet.

Alles begint met een streng personeelsbeleid: Café-uitbaters mogen niemand in dienst nemen die veroordeeld is voor zedenfeiten, geweld of drugsdelicten. Van elke medewerker moet een blanco uittreksel uit het strafregister worden voorgelegd.

Daarnaast zijn er ook Angela’s en Angelo’s: Vertrouwenspersonen in fluohesjes patrouilleren op uitgaansavonden en zijn aanspreekpunt voor slachtoffers of getuigen van grensoverschrijdend gedrag. Wie in nood is, kan in de cafés om “Angela” vragen.

Er is ook een nultolerantie voor drugs: Bij elk vermoeden van drugsbezit of -handel moet onmiddellijk de politie verwittigd worden. Tot slot worden camera’s en toezicht ingezet. Alle cafés zijn verplicht om camerabeelden bij incidenten ter beschikking te stellen van de politie. De politie zelf versterkt haar toezicht in de buurt.

Structureel overleg en vzw August

De cafés zijn verenigd in vzw August, die als centraal aanspreekpunt fungeert en overleg organiseert met stadsdiensten en politie. Nieuwe uitbaters moeten zich eveneens aansluiten bij de vzw en het charter onderschrijven.

Bovendien verbindt de vzw zich tot het organiseren van maandelijkse evenementen tot eind 2026, steeds met aandacht voor veiligheid, respectvolle omgang en positieve communicatie. Een deel van de opbrengsten gaat naar het Zorgcentrum na Seksueel Geweld in Roeselare.

Investeren in heropbouw en infrastructuur

De stad voorziet 650.000 euro voor een grondige heraanleg van de Burgemeester Reynaertstraat. Er komt meer ruimte voor terrassen, groen en mogelijk een autovrije inrichting. Ook de omgeving van het Stationsplein wordt aangepakt.

“Met deze investeringen willen we een signaal geven: Het Straatje heeft toekomst, maar die toekomst moet gebouwd zijn op veiligheid, respect en samenwerking,” aldus het stadsbestuur.

Een mentaliteitswijziging

Het charter wil meer dan regels opleggen. Het wil een cultuur van veiligheid en solidariteit stimuleren. De huisregels in elke zaak maken duidelijk dat grensoverschrijdend gedrag niet getolereerd wordt. Wie de regels schendt, wordt de toegang ontzegd. Herhaaldelijke overtredingen kunnen leiden tot een plaatsverbod of GAS-boete van €500.

“We mogen niet naïef zijn,” stelt de stad in haar communicatie. “Grensoverschrijdend gedrag is een maatschappelijk probleem, en geen enkel straatje of stad is immuun. Maar net daarom is het zo belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen, samen.”

Verantwoordelijkheid en toekomst

Dankzij het charter ‘Het Straatje is van ons’ wordt Kortrijk een voorbeeld voor andere steden in Vlaanderen. De combinatie van duidelijke engagementen, structureel overleg, preventie via opleiding en onmiddellijke handhaving biedt een robuust kader voor een veiliger uitgaansleven.

De boodschap is duidelijk: Het Straatje moet opnieuw een plaats worden waar jongeren hun eerste stappen in het nachtleven zetten in een sfeer van vertrouwen, plezier en veiligheid—net zoals generaties voor hen dat deden.

The post ‘Het Straatje is van ons’: Kortrijk pakt grensoverschrijdend gedrag en onveilig uitgaan krachtdadig aan na spiking-incidenten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik verzoek de burgemeester terug te komen op zijn beslissing”: Clubsupporters nemen advocaat Van Steenbrugge onder de arm

Advocaat Walter Van Steenbrugge wil dat de burgemeester van Anderlecht vandaag terugkomt op zijn beslissing om geen enkele supporter van Club Brugge toe te laten tijdens de topper op zondag 18 mei. “Onwettig en buiten elke proportie”, zegt Van Steenbrugge, die samen met supportersclub The Locals 78 naar de Raad van State trekt én zelf ook naar de match wil.

Lees meer »

Les Engagés wil ‘prikklok’ bij politie voor hooligans met stadionverbod

Regeringspartij Les Engagés heeft een plan klaar om de strijd tegen hooliganisme op te voeren. Ze vindt onder meer dat mensen met een stadionverbod zich op het uur van de wedstrijd verplicht moeten aanmelden bij de politie. Het voorstel is een reactie op het zware supportersgeweld in Brussel voor en na de bekerfinale tussen Club Brugge en Anderlecht, begin deze

Lees meer »

Brandweerzone Midwest bestaat tien jaar

De brandweerzone Midwest vierde haar tiende verjaardag. Dat gebeurde op vrijdag met een academische zitting en met een familiedag op zaterdag en zondag.
The post Brandweerzone Midwest bestaat tien jaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Beleggersactivist ‘met het groene petje’ Erik Geenen overleden op 66-jarige leeftijd

Erik Geenen, in economische middens gekend als ‘de beleggersactivist met het groene petje’, is overleden. De hoogdagen van zijn protestacties speelden zich af na de financiële crisis van 2008, toen hij op aandeelhoudersvergaderingen van onder meer Fortis, Dexia, Arcopar en de Nationale Bank (NBB) present tekende. Ook bij Nyrstar, waar de kleine aandeelhouders hun belang zagen verwateren door de overname

Lees meer »

Studenten VIVES Kortrijk zetten verpleegkundig beroep in de kijker op Dag van de Verpleegkunde: “Belangrijke rol in de zorg van morgen”

Op maandag 12 mei trekken eerstejaarsstudenten van het graduaat basisverpleegkunde van VIVES Kortrijk naar het Overbekeplein om het verpleegkundig beroep in de schijnwerpers te zetten. Tussen 14.30 en 16.30 uur geven ze er gratis check-ups en demonstraties rond reanimatie en handhygiëne. De actie kadert in de viering van de Dag van de Verpleegkunde.
The post Studenten VIVES Kortrijk zetten

Lees meer »

Hoeveel geld geef je cadeau als gast op een trouw- of communiefeest?

In mei staan er traditiegetrouw heel wat lentefeesten, communies en huwelijken op de agenda. Niets zo moeilijk daarbij als bepalen welk bedrag je cadeau geeft. En om het nog moeilijker te maken: er bestaat geen ‘juist’ cadeau. Etiquette-experten Brigitte Balfoort en Delphine Bucsan geven enkele richtlijnen mee om het je makkelijker te maken. “Dit geeft altijd een goede indruk.”

Lees meer »