Tijdens het Atelier in Beeld-weekend op 17 en 18 mei krijgen bezoekers opnieuw een unieke kans om binnen te kijken in vier ateliers in Koekelare. Elk atelier is een wereld op zich, doordrenkt van passie, ambacht en verhalen. In het atelier van keramist Jaak Declerck vloeien het creatieve en het natuurlijke in elkaar over.
De keramiek van Annicq Knockaert, ook wel Kno@ genoemd, ademt sculpturale kracht uit, helemaal met de hand opgebouwd, zonder draaischijf. In haar atelier aan de Blondekensveldweg 48 deelt ze haar liefde voor klei in vorm en textuur.
Chris Cracco, of ‘Craming’, werkt al sinds 1985 met klei. Zijn atelier in de Rozenlaan 13A straalt diepgang en toewijding uit. Hier geen vluchtig experiment, maar een leven lang zoeken en vinden in het keramisch ambacht. Liefhebbers van glaskunst kunnen dan weer terecht in de Art Studio van Sabine Van Eynde, waar glas fonkelt in kleur en betekenis. In haar atelier in de Sterrestraat 122 demonstreert ze de Tiffanytechniek en toont ze hoe glas tot leven komt onder haar handen.
Wie op zoek is naar een samensmelting van natuur, traditie en poëzie in klei, komt terecht bij Jaak Declerck en Carine Vantieghem in de Warandedreef 1. Jaak zijn atelier is als een verborgen kamer in een sprookjestuin, waar het creatieve en het natuurlijke in elkaar overvloeien. Hij liet bewust een gat in de haag waar voorbijgangers kunnen binnenkijken om mee te genieten van die betoverende wereld.
Assen uit planten
Geduld, vakmanschap, liefde voor de natuur, humor, verwondering en heel veel fantasie typeren de eerder stille kunstenaar. “Ik voel me meer een middeleeuwse ambachtsman dan een kunstenaar”, grapt Jaak.
Zijn fascinatie voor bonsai vormde de kiem van zijn keramisch werk. Al sinds 1979 is hij lid van de Vlaamse bonsaivereniging. “Ik vond geen passende schalen voor mijn zorgvuldig gevormde bomen, dus besloot ik om ze zelf te maken”, vertelt hij.
Die stap leidde hem naar een artistiek pad dat hem via de academie van Oostende en Syntra in Brugge naar een diepgaand meesterschap bracht. Hij experimenteert met glazuren op basis van assen uit planten die hij met zorg verzamelt. Elke as zorgt voor een uniek effect, een klein mirakel in vuur en klei. Zijn oeuvre is breed en veelzijdig. Van potten, schalen en flesvormen tot zijn artistieke vogelhuisjes ‘La casa del uccello’, waarvan inmiddels al 165 unieke exemplaren het levenslicht zagen. Ook de maskers die hij tijdens de coronaperiode begon te maken, dragen een emotionele lading. Daarover zegt hij: “Ze spreken over verlies, over verborgen gezichten, over gemis en hoop”.
Nieuwe wending
Later kreeg deze reeks een nieuwe wending. Uit zijn handen ontstonden maskers waarin de oerkracht van de mens vorm kreeg: slangen, vossen, hagedissen en woest gedraaide kleibrokken drukken het verlangen uit om het leven in zijn volle kracht te beleven. Niet alleen met klei maar ook met hout heeft Jaak een diepe band, gegroeid vanuit zijn kindertijd in de polders van Gistel, waar zijn vader jachtwachter was. Die liefde voor bomen en hun vorm komt terug in zijn werk en in zijn bonsaiverzameling. Een bijzondere creatie is de ‘Jarre à la corde’, een grote stenen kruik gemaakt volgens een eeuwenoude techniek waarbij touw wordt gebruikt als structuurhulp. Met dit werk eert Jaak de vrouwelijke Rwandese pottenbakkers, wier veerkracht en werklust hem diep ontroerden. Zijn verbondenheid met het ngo-project in Rwanda krijgt zo een tastbare vorm in klei.
Ode aan lichaam
Atelier in Beeld biedt niet alleen een blik op het artistieke proces, maar ook op de mens achter het werk. Een ander facet van Jaak zijn artistieke zoektocht is het tekenen naar naaktmodel, dat hij recent herontdekte onder impuls van Gilbert Verbeerst en onder begeleiding van leraar Frans Vanryckeghem. Zijn tekeningen tonen de mens in zijn pure vorm, ontdaan van schone schijn, als een ode aan het lichaam en zijn kracht.
Jaak en Carine verwelkomen je met warmte en enthousiasme. “Wij tonen heel graag waarmee we bezig zijn”, zeggen ze oprecht. En net die openheid maakt het atelierbezoek zo bijzonder.
Alle deelnemende ateliers en kunstenaars zijn terug te vinden op www.atelierinbeeld.be, een jaarlijks terugkerend initiatief van Kunstwerkt.
The post “Het begon met een bonsaischaal”: Keramist Jaak Declerck is een van de vier deelnemers aan Atelier in Beeld is provided by KW.be.