Op de gemeenteraad van 10 maart in de Panne werd het gewijzigde huishoudelijk reglement voorgesteld. De voltallige oppositie stemde toen tegen en enkele raadsleden verlieten de zitting. Er werden twee klachten ingediend bij het Agentschap Binnenlandse Zaken, wat resulteerde in een vernietiging van het artikel in kwestie.
De wijziging in het huishoudelijk reglement had betrekking op artikel 11 waarbij het voortaan verplicht zou zijn om vragen voor de gemeenteraad achttien dagen voor de zitting in te dienen. Oppositiepartij KRACHT!G verduidelijkte toen dat het doorvoeren van dit artikel zowel het voeren van debatten, de samenwerking, als het stellen van vragen sterk zou beknotten. “De verplichting tot het aanleveren van vragen achttien dagen voor de gemeenteraad is onredelijk, niet werkbaar en strijdig met het vraagrecht”, redeneerden Hanne Blieck en Sabine Van der Maelen (raadsleden KRACHT!G).
Twee klachten
Na een sterk pleidooi stuitte de oppositie jammer genoeg op een muur bij de meerderheid en werd het huishoudelijk reglement doorgeduwd, met als gevolg dat er twee klachten werden ingediend bij het Agentschap Binnenlandse Zaken.
(Lees verder onder het kaderstuk)
De gouverneur die het artikel behandelde, kwam tot de volgende bevindingen:
– De indieningstermijn van achttien dagen beperkt de uitoefening van het vragenrecht van de raadsleden.
– De raadsleden kunnen niet langer tijdig inspelen op actuele en relevante gebeurtenissen als die niet als ‘dringend’ worden gekwalificeerd (door de voorzitter). Dit beperkt hun mogelijkheid om snel informatie in te winnen en ondermijnt daarmee hun controlerende en vertegenwoordigende rol.
– De agenda van de gemeenteraad is niet gekend, waardoor raadsleden moeten gissen of hun vraag al dan niet zal worden behandeld of geagendeerd.
– De voorzitter bepaalt de ontvankelijkheid van de vragen zonder verhaal, dit kan in de praktijk leiden tot een uitholling van het vragenrecht.
De eindconclusie: artikel 11 is strijdig met het recht, want het houdt een onredelijke beperking van het vragenrecht in en is niet in overeenstemming met de principes van een redelijke uitvoering van het vragenrecht en de goede werking van de gemeenteraad.
“Met KRACHT!G willen wij vooral mee het beleid helpen bepalen, debatten voeren en kritische vragen rond dossiers stellen. We willen mee de richting helpen bepalen, actuele thema’s kunnen aankaarten en zien de gemeenteraad als een plaats waar samenwerking en ideeën een plaats krijgen”, besluiten Hanne en Sabine.
Burgemeester reageert afwachtend
Burgemeester Wim Janssens reageert: “We hebben de regel ingevoerd om vragen voor de gemeenteraad achttien dagen op voorhand in te dienen. Dat hebben we gedaan opdat onze medewerkers de nodige informatie dan kunnen verzamelen en versturen, samen met de agenda van de gemeenteraad. Daarvoor is er wat tijd nodig. Vandaar de termijn van achttien dagen, zijnde één week voor het versturen van de agenda. Doordat de vragen en bijhorende informatie of dossiers vooraf worden bezorgd aan de raadsleden kan iedereen zich voorbereiden en deelnemen aan het debat. Op die manier wil ik alle gemeenteraadsleden de kans geven om deel te nemen aan debatten. In de voorbije zes jaar kwamen vooral de leden van het college van burgemeester en schepenen aan het woord en zelden de gemeenteraadsleden. We zullen over deze kwestie debatteren in de gemeenteraad, en ik ben benieuwd naar het voorstel van de raadsleden.”
The post Agentschap Binnenlands Bestuur vernietigt nieuwe regels rond vraagstelling op gemeenteraad van De Panne na klacht oppositie is provided by KW.be.