Volgens Geert Demyttenaere, die al 28 jaar in de Legestraat in Ardooie woont, is zijn pony overleden nadat een heteluchtballon vorige week ei zo na in de weide achter zijn huis landde. De man beweert dat het paardje gestorven is van de schrik. Maar kunnen dieren zich eigenlijk wel écht ‘doodschrikken’? We zochten het uit.
“Mijn vrouw zag dinsdagavond een gigantische rode bol door het raam”, vertelt de 67-jarige Ardooienaar. “De ballon leek te willen landen in de weide achter ons huis, maar toen die bijna tegen de grond zat, werd er weer flink gas gegeven en is de ballon alsnog weer opgestegen. Zelf zat ik op dat moment net op het toilet. Mijn vrouw riep me, maar tegen dat ik buiten kwam zat de luchtballon alweer hoog in de lucht, in de richting van Koolskamp. Het is allemaal heel snel gegaan. Wellicht hadden ze te laat gezien dat er dieren in de weide stonden, met alle gevolgen van dien”, klinkt het.
Geschrokken
Geert is een dierenliefhebber en houdt enkele varkens en kippen, al had hij ook twee Shetlandpony’s in de weide achter zijn huis. Donderdag ontdekte hij dat één van de twee pony’s dood was. Hij beweert dat het dier gestorven is van de schrik, al heeft hij dat voor alle duidelijkheid niet zien gebeuren. “Ik wou Belle en Sebastien wat appels gaan geven, maar Belle lag dood in de wei. Ik kan het niet bewijzen, maar ze moet iets gekregen hebben aan haar hart door die ballon. De ballonvaarder zal de pony dinsdagavond zien doodvallen hebben en heeft zich toen wellicht zo snel mogelijk uit de voeten gemaakt.”
“Dat is een vluchtmisdrijf, toch? Ik overweeg om klacht in te dienen. De opruiming (door de kadaververwerkende dienst Rendac, red.) zal me 200 euro kosten. Kosten die ik graag zou verhalen op de ballonvaarder. Ik roep hem dan ook op zijn verantwoordelijkheid te nemen en me te contacteren. Belle was amper tien jaar oud. Ze mankte wat omdat ze een paar jaar geleden iets aan haar hoef heeft gehad, maar ze was voor de rest in relatief goede gezondheid. We hebben haar destijds samen met Sebastien gekocht, met de bedoeling ze te laten kweken. Belle bleek echter een afwijking te hebben en was tweeslachtig. Kweken is dus nooit gelukt. Maar het was een sterk en mooi paardje.”
Geen bewijs
Foto’s van de ballon heeft Geert helaas niet. “Ik ben navraag gaan doen bij de buren en zij bevestigen dat ze dinsdagavond rond 19 uur een rode ballon heel laag over zagen vliegen. Ook zij hebben helaas geen foto’s. Kijk, het is niet dat ik iets tegen luchtballonnen heb, integendeel, maar ik hoop door mijn verhaal te doen dat ballonvaarders toch twee keer nadenken over waar ze landen.” (SV)
Niet onmogelijk, maar niet vanzelfsprekend volgens dierenarts
Kan een dier écht zomaar doodvallen van de schrik? We vroegen het aan Bruno Stael van dierenartsenpraktijk De Toren in Torhout. Hij is al dertig jaar dierenarts, heeft zelf vijf paarden en is gespecialiseerd in grote huisdieren.
“Om zeker te zijn, zou je eigenlijk een lijkschouwing moeten doen. Maar het is wel een feit dat paarden en koeien paniekerig kunnen worden van een luchtballon. Al hangt dat af van dier tot dier. Drie van mijn vijf paarden zouden panikeren, maar de twee andere zouden niet eens hun kop opheffen. Shetlandpony’s zijn normaal rustige dieren. Het is mogelijk dat de bloeddruk zodanig hoog wordt door de paniek dat een hartaderbreuk optreedt. Maar vanzelfsprekend is dat niet.”
Volgens de arts is de oorzaak van de dood in dit soort gevallen meestal iets anders, dat weliswaar een gevolg is van de schrikreactie. “Zo heb ik een boerenpaard weten sterven door vuurwerk, maar dat paard was vastgeketend en heeft zodanig hard achteruit getrokken dat het zichzelf heeft opgehangen. We zien ook dat dieren uitbreken, ongelukkig vallen en daarbij hun nek breken. In andere gevallen zie je de gevolgen pas later. Drachtige koeien bijvoorbeeld kunnen een paar dagen na de schrikreactie een miskraam hebben. Een volledig gezond dier dat zich zonder meer ‘doodschrikt’ lijkt me dus onwaarschijnlijk. Mogelijk had deze pony al andere complicaties, waardoor de bloeddruk al verhoogd was. Maar zonder lijkschouwing kan ik over dit specifieke geval eigenlijk geen uitspraken doen.” (SV)
The post Stierf pony door mislukte ballonlanding? Ardooienaar beschuldigt ballonvaarder van vluchtmisdrijf: “Ik overweeg om klacht in te dienen” is provided by KW.be.