“Is dit wel duurzaam?”: Vetsmelter krijgt 1 miljoen euro subsidie om kerosine te maken uit… varkensvet

Vetsmelter Fapro uit Ichtegem krijgt van de Vlaamse regering 1 miljoen euro subsidie om een installatie te bouwen die varkensvet zodanig fijn kan raffineren dat het gebruikt kan worden als vliegtuigbrandstof. Milieuverenigingen stellen zich echter ernstige vragen bij de duurzaamheid van die biobrandstof. “Voor een vlucht van Parijs naar New York heb je het vet van 8.800 varkens nodig. Dit doet de vraag naar dierlijke vetten toenemen, wat allerminst duurzaam is”, klinkt het.

Langs de Oostendsesteenweg in Ichtegem verwerkt de nv Fapro al jaren slacht- en karkasafval tot beendermeel en dierlijk vet. Die producten krijgen een nieuw leven in de vorm van dierenvoeding of meststof. Binnenkort komt daar nog een nieuwe bestemming bij: vliegtuigbrandstof. Om het varkensvet nog fijner te kunnen raffineren zodat het in biobrandstof kan vermengd worden, kreeg het bedrijf een vergunning (zie kader onderaan, red.) voor een nieuwe productielijn.

Daarbovenop komt nu een subsidie van de Vlaamse overheid van 1 miljoen euro. Op voorstel van minister-president Matthias Diependaele (N-VA), bevoegd voor onder meer Economie en Innovatie, keurde de ministerraad die ‘strategische ecologiesteun’ recent goed.

Het gebruik van dierlijke vetten in brandstof, ook voor vliegtuigen, is niet nieuw. Meer zelfs: het gebruik van biodiesel op basis van dierlijke vetten is in Europa het voorbij decennium volgens diverse studies meer dan verdubbeld. Experts waarschuwen dat de vraag het aanbod zal overtreffen en dat dieren geslacht zullen worden, enkel om dierlijk vet te produceren.

Parijs New York

De Europese federatie voor Transport en Milieu (T&E) plaatste twee jaar geleden in een studie al ernstige vraagtekens bij de duurzaamheid van die dierlijke vliegtuigbrandstof. Volgens T&E mengt men te veel hoogkwalitatief varkensvet in de brandstof, waardoor andere traditionele afnemers van het vet – zoals de chemische sector of de dierenvoederproducenten – genoodzaakt zijn om minder duurzame alternatieven te gebruiken. Ook de West-Vlaamse Milieufederatie zit op die lijn. “Voor een vlucht van Parijs naar New-York heb je volgens T&E het vet van 8.800 varkens nodig. Het is dus absurd te denken dat hiermee een grote verduurzaming wordt opgezet”, klinkt het.

Varkensstapel

De luchtvaartsector staat niet meteen bekend als uitblinker in duurzaamheid en dus helpt het produceren van brandstof ervoor ook niet echt, is de redenering. “Je zorgt ervoor dat de vraag naar dierlijke vetten toeneemt en dat we ons vastklikken aan de huidige varkensstapel. Zowel het aantal varkens, als het aantal vluchten moet binnen de grenzen van de omgeving gebracht worden”, stelt de West-Vlaamse Milieufederatie. Om ‘strategische ecologiesteun’ van de Vlaamse overheid te kunnen krijgen, moeten bedrijven aan een aantal voorwaarden voldoen. “Ecologie-investeringen die leiden tot milieubescherming, kunnen in aanmerking komen voor steun”, meldt de Vlaamse overheid op haar website.

Circulaire economie

Het produceren van vliegtuigbrandstof en milieubescherming valt op het eerste zicht niet met elkaar te rijmen. Toch verdedigt minister Diependaele de toegekende subsidie. “Deze ecologiesteun past binnen onze ambitie om reststromen maximaal circulair in te zetten. Dit project draait niet om CO?-reductie alleen maar om milieubescherming in de brede zin: vervuilde vetstromen worden gezuiverd, metalen komen niet meer in de uitstoot terecht, transportemissies worden vermeden en waardevolle grondstoffen blijven bruikbaar. Door lokaal te zuiveren en te scheiden, verhogen we de milieuefficiëntie en zetten we een afvalstroom om in een hoogwaardige grondstof. Dat is precies wat we met circulaire economie bedoelen”, klinkt het.

Bij Fapro werd ondanks herhaaldelijk aandringen niemand bereikbaar gevonden om toelichting te geven bij het productieproces of de subsidie.

Zonevreemd maar toch vergunning

In 2023 vroeg Fapro een omgevingsvergunning aan voor een nieuwe installatie om varkensvet verder te raffineren. Eén probleem: het bedrijf was en is zonevreemd. “De wet stelt duidelijk dat nieuwe zonevreemde constructies niet vergund kunnen worden”, stelde de gemeente Ichtegem in een advies. Ondanks een negatief advies van de provinciale omgevingsvergunningscommissie verleende de provincie in mei vorig jaar toch een vergunning. Lokale milieuverenigingen tekenden beroep aan, omwille van de zonevreemdheid maar ook omdat er sprake zou zijn van geurhinder en gezondheidsrisico’s. Bevoegd Vlaams minister Jo Brouns (CD&V) verklaarde dat beroep in november vorig jaar ongegrond en verleende, ondanks een nieuw negatief advies van de omgevingsvergunningscommissie, toch een vergunning. Drie maanden later krijgt het bedrijf van de Vlaamse regering een subsidie van 1 miljoen euro.

The post “Is dit wel duurzaam?”: Vetsmelter krijgt 1 miljoen euro subsidie om kerosine te maken uit… varkensvet is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Celstraf met uitstel voor Oudenburgse postbode die pakket met televisie scheefsloeg: “Mijn eigen toestel was kapot”

Een 43-jarige man uit Oudenburg heeft voor de Brugse correctionele rechtbank zes maanden celstraf met uitstel gekregen voor loondiefstal. Als postbode sloeg K.H. een televisietoestel scheef dat hij moest leveren.
The post Celstraf met uitstel voor Oudenburgse postbode die pakket met televisie scheefsloeg: “Mijn eigen toestel was kapot” appeared first on KW.be.

Lees meer »

IN BEELD – Herbeleef de strijd om de titel van De Strafste Jeugdbeweging van West-Vlaanderen

De strijd is gestreden. Acht jeugdbewegingsgroepen namen het op tegen elkaar met één doel: De Strafste Jeugdbeweging van West-Vlaanderen worden én een van de hoofdprijzen in de wacht slepen. Chiro Pimpernel uit Vleteren kwam als winnaar uit het finalespel: zij zijn De Strafste Jeugdbeweging van West-Vlaanderen en gaan naar huis met 2.500 euro winkelbudget.
The post IN BEELD –

Lees meer »

Pakistan test nieuwe raket “met bereik van 450 kilometer”

Pakistan heeft een nieuwe raket getest, op een moment dat de spanningen met aartsrivaal India zijn opgelopen na een terreuraanslag in de grensregio Kasjmir. Het land voerde een “succesvolle testlancering uit van het Abdali-wapensysteem – een grondraket met een bereik van 450 kilometer”, zo meldde het Pakistaanse leger zaterdag.

Lees meer »

‘Heysel 85’: tragische voetbalramp binnenkort in Belgische bioscopen met hoofdrolspelers Matteo Simoni en Violet Braeckman

In het najaar van 2026 brengt ‘Heysel 85’ de gebeurtenissen van de Heizelramp van 1985 naar het grote scherm. Deze film, een interpretatie van de tragische finale van de Europacup I tussen Liverpool en Juventus, is klaar voor release in Belgische bioscopen. Kinepolis Film Distribution kondigde aan dat de opnames van de film inmiddels zijn afgerond.

Lees meer »

Gewestelijke U15 KVP Gits kampioen

De gewestelijke U15 van KVP Gits reeks I verloren op de slotspeeldag met 2-3 van SK Torhout B. Dit kon echter de pret niet drukken want de week voordien was de titel al een feit.
The post Gewestelijke U15 KVP Gits kampioen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Na alle importtarieven en handelsoorlogen: meer Europese producten kopen, hoe doe je dat?

Steeds meer mensen willen graag meer Europese producten kopen. Om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, maar ook als reactie op de handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump heeft ontketend. Kan je alle Amerikaanse producten zomaar links laten liggen? En hoe weet je in hemelsnaam of een bepaald product nu echt 100 procent Europees is? Financieel expert Chris Sugira van

Lees meer »

Agnetencollege in Peer ontevreden over nieuw laptopbeleid van onderwijsminister Zuhal Demir: “We hebben onze computerlokalen net afgebroken”

Het Agnetencollege in Peer is niet tevreden met het nieuwe beleid rond laptops op middelbare scholen. De Vlaamse regering maakt geen middelen meer vrij voor een eigen laptop voor elke leerling. Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) wil dat scholen in de plaats daarvan kiezen voor gedeelde computerlokalen. Best vervelend voor het Agnetencollege. "Want we hebben net al onze

Lees meer »