Openbaar Ministerie tekent cassatieberoep aan tegen vrijspraak van drugsinfiltrant

Het parket-generaal heeft cassatieberoep aangetekend tegen een arrest van het hof van beroep in Gent waarbij een 60-jarige man uit Zwevegem werd vrijgesproken voor drugshandel, bendevorming en witwaspraktijken. De man beweerde dat hij met medeweten van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) en de Amerikaanse DEA (Drug Enforcement Administration) als burgerinfiltrant 1,8 ton cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar België smokkelde. Het hof achtte de infiltratie voldoende aannemelijk, en oordeelde dat hij en vier andere beklaagden hun recht op verdediging in de kern was aangetast.

Franky D. begon enkele jaren geleden met de import van exotische houtsoorten vanuit Zuid-Amerika naar België. Maar hij werd het slachtoffer van de Zuid-Amerikaanse drugsmaffia, die gebruik wilden maken van zijn aanvoerlijn om drugs te smokkelen. Hij wou echter niet meewerken en als gevolg daarvan werden zijn auto en woning in Panama en Costa Rica beschoten.

1,8 ton cocaïne

Vervolgens zou hij in contact zijn gekomen met ene “meneer Manny” die werkte voor de DEA, een Amerikaanse overheidsorganisatie die de illegale drugs bestrijdt in binnen- en buitenland. Met hun medeweten was hij geïnfiltreerd in Portugal en Spanje en kon 1,8 ton cocaïne naar Europa smokkelen. Zelf beweerde hij ook dat hij niet alleen handelde in opdracht van de DEA, maar ook van de FGP Kortrijk. Maar de rechter in Kortrijk achtte dat onvoldoende bewezen. Zijn advocaat ging tegen deze uitspraak in beroep. Volgens hem is het duidelijk bewezen dat hij handelde in opdracht van Amerika en België als burgerinfiltrant.

Niet ontvankelijk

Het hof van beroep verklaarde woensdag de strafvorderingen tegen de man en vier ander beklaagden niet ontvankelijk. Het hof oordeelde dat het recht op verdediging van alle beklaagden in de kern is aangetast, waardoor het recht op een eerlijk proces in zijn geheel onherstelbaar is aangetast. Het hof van beroep in Gent zag ook diverse elementen die het wel degelijk aannemelijk maken dat de eerste beklaagde werd ingezet als burgerinfiltrant door de DEA, en dit met medeweten en medewerking van de FGP Kortrijk. Tegen dit arrest ging het parket-generaal in cassatieberoep. “Ik kan inderdaad melden dat het Openbaar Ministerie cassatieberoep heeft aangetekend in de drughandelszaak waarbij het Gentse hof van beroep de strafvordering onontvankelijk verklaarde omdat één beklaagde zijn rol als infiltrant voldoende aannemelijk zou gemaakt hebben”, bevestigt eerste advocaat-generaal Francis Clarysse van het hof van beroep. (OSM)

The post Openbaar Ministerie tekent cassatieberoep aan tegen vrijspraak van drugsinfiltrant is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Trees en Carlos staan in het goud

Naar aanleiding van hun vijftigste huwelijksverjaardag werden Carlos Coppens (72) en Trees Rae (70) gehuldigd tijdens de receptie in de raadzaal van het gemeentebestuur van Zulte.
The post Trees en Carlos staan in het goud appeared first on KW.be.

Lees meer »

Okra Torhout brengt hulde aan zijn kaartkampioenen

In het CM-lokaal op de Burg, waar de kaartingen plaatshebben, heeft de kaartclub van de seniorenvereniging Okra Centrum zijn kampioenen van het voorbije seizoen gehuldigd. Dat gebeurde in aanwezigheid van de schepenen Lieselotte Denolf en Annick Vanderspurt, die de laureaten en hun medekaarters kwamen feliciteren. Roland Crevits, die de coördinatie van de competitie op zich
The post Okra Torhout

Lees meer »

KAK, SUL of AAP: welke combinaties zijn verboden op je nummerplaat?

Wanneer je een wagen koopt, moet je die inschrijven en een nummerplaat aanvragen. De standaardcombinatie van letters en cijfers wordt automatisch bepaald en kan je niet zelf kiezen. De overheid heeft wel een lijst opgesteld met scheldwoorden en andere lettercombinaties die niet op een nummerplaat mogen staan. Zo zijn combinaties als KAK en SUL bij gewone nummerplaten verboden. Op gepersonaliseerde

Lees meer »

Hoeveel geld geef je cadeau als gast op een trouw- of communiefeest?

In mei staan er traditiegetrouw heel wat lentefeesten, communies en huwelijken op de agenda. Niets zo moeilijk daarbij als bepalen welk bedrag je cadeau geeft. En om het nog moeilijker te maken: er bestaat geen ‘juist’ cadeau. Etiquette-experten Brigitte Balfoort en Delphine Bucsan geven enkele richtlijnen mee om het je makkelijker te maken. “Dit geeft altijd een goede indruk.”

Lees meer »

“Hij zette haar in als huisslaaf”: Kortrijkzaan die zijn illegale echtgenote folterde met vuur, verkrachtte haar ook

Bijna een jaar nadat hij schuldig werd bevonden aan foltering van zijn echtgenote, is een man uit Kortrijk nu ook veroordeeld voor verkrachting van de 29-jarige vrouw. “Door haar illegaal statuut kon ze geen neen zeggen”, aldus haar advocaat. Boubakar B. (61) kreeg woensdag een jaar voorwaardelijke straf, boven op de straf die hij eerder al kreeg opgelegd.
The

Lees meer »

Grootste maatwerkbedrijf van Vlaanderen WAAK viert 60 jaar: “Al 2.100 werknemers”

Dit jaar viert WAAK, het grootste maatwerkbedrijf van Vlaanderen, haar zestigjarig bestaan. Wat in 1965 begon als een bescheiden beschutte werkplaats in Kuurne, groeide in de voorbije decennia uit tot een modern, internationaal actief bedrijf dat vandaag werk biedt aan meer dan 2.100 mensen.
The post Grootste maatwerkbedrijf van Vlaanderen WAAK viert 60 jaar: “Al 2.100 werknemers” appeared first

Lees meer »

“Niemand heeft dit gewild”: toch staan onthaalmoeder én haar man voor rechter na dood van baby Omélie

Een voormalige onthaalmoeder uit het West-Vlaamse Eernegem (Ichtegem) moet vandaag samen met haar man voor de correctionele rechtbank in Brugge verschijnen na de dood van een 8 maanden oude baby. Omélie stikte nadat de lattenbodem van zijn bedje was ingezakt in de crèche. Maar wat wordt hen nu precies verweten? “Wat ons betreft hebben zij alle voorzorgen genomen.”

Lees meer »

Tom Waes riskeert een alcoholslot, maar hoe werkt dat nu precies? En valt zo’n slot te omzeilen?

Al zo’n 2.000 Belgen rijden met een alcoholslot rond. Als de rechter binnenkort het verdict velt, is Tom Waes (56) na zijn stomdronken ongeval mogelijk de volgende in de rij. Maar hoe werkt ‘de elektronische enkelband van de wagen’ nu precies? En valt zo’n slot ook makkelijk te omzeilen? We vragen het aan de Aalsterse politierechter Siegfried Stallaert – voor

Lees meer »