Brugsche vertalseltjies (6): hondenslagers knuppelden er lustig op los in Brugge

Als geen ander kent Brugge een boeiende geschiedenis. Die bestaat niet enkel uit grootse gebeurtenissen, maar nog meer uit vele petites histoires, kleine wetenswaardigheden die zelden of nooit worden opgerakeld. In de reeks ‘Brugsche vertalseltjies’ diept gediplomeerd stadsgids Chris Weymeis weetjes op uit een rijkgevulde historische grabbelton. Deze week: de hondenslagers knuppelden er lustig op los.

Honden zijn geen zeldzaamheid in het straatbeeld. Dat geldt voor nu, maar was in het verleden eveneens het geval. Het grote verschil is dat de hedendaagse honden een baasje hebben, terwijl dat vroeger niet het geval was. Als het echt de spuigaten uitliep, werd er beroep gedaan op hondenslagers om de loslopende honden af te maken.

Dat het er fors aan toeging, zien we in de Brugse stadsrekening van 1465-1466, het jaar waarin 6.692 honden (!) werden afgemaakt. We lezen dat Cornelis Hurtecamp en zijn handlangers in een tijdsspanne van zeventien weken 4.196 honden doodsloegen. Ook Gillis Hurtecamp en zijn vrienden namen in tien weken 2.496 honden voor hun rekening. De dode dieren werden nadien afgevoerd, en dat kon zelfs door kinderen zoals we leren uit een rekening: (betaalt) aen een kint dy den waghen ghetrocken heeft waer de doode honden op laghen.

Het slaan van honden bestond ook nog in 1666 toen de talrijke ronddolende honden in Brugge een ware gesel waren. Tevens beschouwde men de dieren als verspreiders van de pest. Daarom werd op 6 juni 1666 Pieter Delynck aangeworven als bedienende het ofycie van onde slagher. Pieter Delynck bleef in dienst tot 5 oktober 1666.

Een detail van een paneelschilderij van Lanceloot Blondeel, waarop in een kerk jacht op honden wordt gemaakt. (foto stad Nieuwpoort)
Een detail van een paneelschilderij van Lanceloot Blondeel, waarop in een kerk jacht op honden wordt gemaakt. (foto stad Nieuwpoort) © Chris Weymeis Stad Nieuwpoort

Uit dit laatste blijkt dat niet iedereen zomaar op hondenjacht mocht gaan. Hondenslagers werden door de stad aangesteld, waren gewapend met een stok bekleed met lood en droegen een kleed met daarop een geschilderd stadsblazoen als herkenningsteken.

Handschoenen

Rijst de vraag wat er met al die dode honden gebeurde. Allereerst werden ze gevild en werd hun huid gelooid door de huidenvetters, wier ambachtshuis nog steeds op het Huidenvettersplein is te zien. Het looien van vellen van honden, maar ook van onder andere katten, konijnen en andere kleine dieren, gebeurde voor de zogenaamde kleine huidenvetters. Ambachtslieden die vooral hondenleer verwerkten, waren de handschoenmakers, ook Meulenmeerschers genoemd omdat zij bijna allemaal in de Molenmeers woonden en hun ambachtskapel zich in de Jeruzalemkerk hadden.

Een ander belangrijk ambacht waren de tassenmakers. Die vervaardigden onder andere leren beurzen, tassen, proviandzakken en zelfs riemen. Ze verwerkten daarvoor gewoon koeienleer, maar ook leer van paarden, herten, schapen, bevers, katten en honden. Vaak moesten zij zich wel aan eigenaardige voorschriften houden. Zo mochten riemen van schapen- of kattenleer geen vergulde gespen krijgen.

Herlees hier alle afleveringen

The post Brugsche vertalseltjies (6): hondenslagers knuppelden er lustig op los in Brugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Studie raadt jonge kinderen af om suikervrije slush puppies te drinken: ze kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken

Een recent onderzoek roept ouders op om hun kinderen onder de vier jaar weg te houden van suikervrije ijsdrankjes die glycerol bevatten. Dit bestanddeel wordt gebruikt in de bekende slush puppies om de textuur te behouden, maar kan bij jonge kinderen gevaarlijke gezondheidsproblemen veroorzaken. De studie is gepubliceerd in de Archives of Disease in Childhood.

Lees meer »

Huilende moeders en soldaten met amputaties: wie probeert met AI-beelden onze kijk op de oorlog in Oekraïne te beïnvloeden?

Vrouwelijke Oekraïense soldaten die ledematen verloren en huilende moeders die poseren met portretten van hun gesneuvelde zonen: het zijn hartverscheurende beelden die zowel door pro-Oekraïense als door pro-Russische stemmen op sociale media worden gedeeld. In veel gevallen gaat het niet om echte foto’s, maar om afbeeldingen gemaakt met tools op basis van artificiële intelligentie. Wat zit daarachter?

Lees meer »

Al meer dan 300 bezwaarschriften tegen aanvraag functiewijziging Salons Tabaksbloem in Wervik

Wegens een procedurefout moest het openbaar onderzoek over de bestemmingswijziging van de Salons Tabaksbloem in de Ommegangstraat in Wervik opnieuw worden opgestart. Dit onderzoek gaat over de aanvraag om de bestemming van het pand te wijzigen van horeca naar gemeenschapsvoorziening. De islamitische vereniging vzw Amal Al Medina huurt de gewezen feestzaal ondertussen al drie jaar terwijl de uitbating wettelijk nog

Lees meer »

Maak kennis met vrijmetselarij: Brugse loge La Parfaite Egalité opent haar deuren voor publiek

Wie kennis wil maken met de rijke traditie en de diepgaande waarden van de vrijmetselarij krijgt op donderdag 27 maart de gelegenheid om de Brugse vrijmetselaarsloge La Parfaite Egalité te bezoeken. Het evenement maakt deel uit van de viering van het dertigjarig bestaan van de loge. Tevens hoopt de loge iedereen inzicht te bieden in een van de meest fascinerende

Lees meer »

“Ik zei ‘ja’ op MasterChef door mijn passie voor koken”: Koen De Bouw (60) voelt zich fysiek sterker dan toen hij 20 was en verklapt hoe dat komt

Dat hij een topacteur is, weet iedereen, maar Koen De Bouw (60) heeft nog meer talenten. In het nieuwe seizoen van ‘Celebrity MasterChef Vlaanderen’ toont hij dat hij ook achter het fornuis z’n mannetje kan staan. In topvorm bovendien, want de Antwerpenaar voelt zich naar eigen zeggen fysiek sterker dan toen hij een prille twintiger was. Zijn familie houdt er

Lees meer »