“Ik ben de koningin van het improviseren”: Hannah (31), jonge vrouw met syndroom van Down, danst in voorstelling in eigen stad

Op zaterdag 7 december danst Hannah Bekemans (31) in de inclusieve dansvoorstelling ‘What We Can Do Together’ van MonkeyMind Company in de Stadsschouwburg. Een droom die uitkomt voor een jonge vrouw die het syndroom van Down heeft.

“Ik ben een beetje nerveus want de medebewoners van VillaVip komen kijken naar deze wereldpremière”, bekent Hannah Bekemans ons vlak voor een repetitie in de MaZ. Ze liep school in De Tandem en het KTA en woont nu al twee jaar zelfstandig in dit huis voor mensen met een beperking.

Platform-K

Dansen doet Hannah al veel langer. “Ik heb als kind ballet gevolgd in het conservatorium, nadien ben ik mijn eigen weg gegaan. Al negen jaar lang maak ik deel uit van Platform-K Compagnie, twee keer per week ga ik in Gent trainen”, zegt ze.

Platform-K Compagnie is een gezelschap dat dansers met een beperking opleidt voor professionele dansproducties. Hannah werd al meerdere keren geselecteerd, toerde al dansend Europa rond en trad op in Zuid-Afrika. Choreografen prijzen haar voor haar improvisatietalent. “Ik ben de koningin van het improviseren”, zegt Hannah met pretoogjes.

“Ik vind het leuk om uit mijn comfortzone te stappen, ik kan echt losbarsten op scène. Het zijn zotte moves die ik maak. Vraag mij niet om er een bepaald dansgenre op te plakken. Ik vergelijk het met de drendels in een kom vol soep. Er zitten elementen van breakdance in. Sommigen zeggen dat ik een beest op het podium ben. Ik ben mijn eigen genre op podium, ik ben mezelf, ik ben geen player.”

Nieuw hoofdstuk

De vergelijking met een kom soep is niet toevallig gekozen. Want twee dagen per week bedient Hannah klanten in de soep- en lunchbar Lizette & Lucien in Oostende. Misschien hebben Bruggelingen haar al ontmoet in de bib of de stadsschouwburg. Of in Ciné Lumière, waar ze tijdens het MOOOV filmfestival vrijwilligster is.

De in Gent wonende Argentijnse choreografe Lisi Estaras, die de dansvoorstelling ‘What We Can Do Together’ realiseert, ontdekte het talent van Hannah bij Platform-K Compagnie: “Ze is een van de acht performers in mijn nieuwe choreografie. De voorstelling wordt gedragen door jonge en ervaren dansers van verschillende culturen, genders en dansstijlen. Met verschillende lichaamstypes en capaciteiten. Er zit ook een dove danser, een in een rolstoel en een op krukken bij. Maar ook een meisje met autisme.”

“Het verhaal gaat over een groep mensen die een nieuw hoofdstuk in hun leven willen starten. Ze komen terecht in een soort Utopia, waar ze hun relaties en de natuur kunnen herschapen. Ze zoeken vrijheid, experimenteren met samenleven, ondanks al hun verschillen. Ze spreken verschillende talen en communiceren met hun lichaam. Elk van hen heeft een ander wereldbeeld, het publiek komt te weten wat er in hun hoofd omgaat. En toch is het een verhaal van hoop, het overwinnen van de verschillen tussen ons”, aldus de choreografe.

Vlinder

“Ik draag tijdens de voorstelling een opblaasbaar vlinderkostuum. Ik evolueer: een rups wordt vlinder”, zegt Hannah Bekemans. Lisi Estaras verduidelijkt: “Die vlinder is een metafoor van hoe de mens kan veranderen.”

Hannah vervolgt: “Dat uit ik door uiteenlopende gevoelens al dansend uit te beelden. Ik begin rustig, maar wind mij langzamerhand op, tot ik losbarst. Hoe ik het doe? Ik denk aan één ding: zal ik op tijd de trein halen? Eerst neem ik in mijn verbeelding de bus, omdat ik denk dat ik veel tijd heb. Nadien moet ik mij reppen voordat de trein het station uit rijdt.”

Dansen is niet de enige passie van Hannah, sedert enkele jaren uit ze haar creativiteit ook via poëzie. “Slam poetry, in het Engels, waarin ik de gemengde gevoelens die door mijn hoofd spoken beschrijf”, besluit de jonge Brugse vrouw.

‘What We Can do Together’ is deel van December Dance, dat nog tot 15 december loopt. Info: www.dansinbrugge.be

The post “Ik ben de koningin van het improviseren”: Hannah (31), jonge vrouw met syndroom van Down, danst in voorstelling in eigen stad is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hoe Mobutu 35 jaar als god kon heersen: “Mannen durfden zelfs tegen hun eigen vrouw niets slechts te zeggen over hem”

Hij liet in opzichtige paleizen de champagne aanrukken vanaf het ontbijt, terwijl veel Congolezen niet eens één deftige maaltijd per dag konden versieren. Toch bleef Mobutu 32 jaar aan de macht in Zaïre, de naam die hij zelf gaf aan de voormalige Belgische kolonie. Hoe kreeg hij dat voor elkaar? En wie was hij eigenlijk écht? Een nieuwe, Belgische docureeks,

Lees meer »

Koksijde verwelkomt 3.000 (!) mensen tijdens nieuwjaarsreceptie: “Hier voel ik de ziel van onze gemeente”

Er was een coverband, er reed een shuttletreintje van Koksijde-Bad naar Koksijde-Dorp en rondom het Kerkplein verkochten verenigingen lekkers om hun kas te spijzen. Na de kerstboomverbranding haalde het nieuwe Koksijdse bestuur opnieuw een traditie naar boven: de nieuwjaarsreceptie. En of die gesmaakt werd. Er schreven zich 2.600 mensen in, maar de teller stond al snel op 3.000. Of hoe

Lees meer »

Man die Francis (16) doodreed terwijl hij onder invloed was van drank en drugs, krijgt in beroep de helft van zijn straf met uitstel

De 35-jarige Youri H., die in 2022 de 16-jarige Francis Aerts in Temse doodreed, aanhoorde woensdag het vonnis van zijn beroepsproces. De man kreeg net zoals in eerste aanleg negen jaar cel, maar deze keer werd de helft daarvan met uitstel opgelegd. “Wij zien verzachtende omstandigheden”, oordeelde de rechter. “Onaanvaardbaar, justitie heeft hier gefaald”, zegt vader Peter Aerts.

Lees meer »

Bouw retailruimte voor zeven winkels op Tybersite gestart: “Op één na al alle panden ingevuld”

De invulling van het centrale gebouw ligt vast, de bouw van het rechterdeel is gestart. De toekomst lacht de Tybersite in Menen eindelijk toe. Op één na heeft elke winkelruimte een bestemming. Projectontwikkelaar Zabra maakt de concrete namen later bekend.
The post Bouw retailruimte voor zeven winkels op Tybersite gestart: “Op één na al alle panden ingevuld” appeared first

Lees meer »

Ruim 100 illegale mijnwerkers in Zuid-Afrika omgekomen na maanden van ontbering, rechter verplicht overheid overige mensen te bevrijden

In Zuid-Afrika heeft een rechter de overheid verplicht om een reddingsoperatie op poten te zetten om honderden illegale mijnwerkers, die al maanden in een verlaten goudmijn vastzitten, te bevrijden. Omdat de mijnwerkers de mijn illegaal hebben betreden, sloot de politie alle uitgangen, op 1 na, af. Daar hielden ze de wacht om wie naar boven komt, te arresteren. De overheid

Lees meer »

‘Gesloten’ café D’Armoe gaat drie donderdagen op rij op tournee: “Ons concept verhuist met ons mee”

Café D’Armoe is sinds maandag 6 januari op bevel van het stadsbestuur dicht, maar Alexander en Mathieu Coussee blijven niet bij de pakken zitten. “En dat dankzij enkele collega’s.” En ondertussen werkt Alex ook aan een oplossing.
The post ‘Gesloten’ café D’Armoe gaat drie donderdagen op rij op tournee: “Ons concept verhuist met ons mee” appeared first on KW.be.

Lees meer »