Hilde Decleer neemt na 35 jaar afscheid van de gemeentepolitiek

Afscheidnemend raadslid en ereschepen Hilde Decleer (63) was de enige die bloemen kreeg van haar partner tijdens de vorige gemeenteraadszitting. Ze heeft de meeste anciënniteit van de zestien uittredende raadsleden en blikt terug op 35 jaar politieke carrière.

“420 avonden heeft je man je moeten missen”, verklaarde Annick Lambrecht, de voorzitter van de Brugse gemeenteraad, toen Guntran Vandermeersch, gewezen gymleraar in het Sint-Lodewijkscollege, als enige toeschouwer zijn echtgenote Hilde Decleer in de gotische zaal van het stadhuis eind november met een ruiker bloemen eerde.

“In feite zijn het er veel meer, want als gemeenteraadslid woon je maandelijks nog drie ‘berekken’ (commissievergaderingen, red.) bij en als OCMW-raadslid een veelvoud aan vergaderingen”, zegt Hilde Decleer, die zich sinds vorige week enkel nog toespitst op haar job van advocate. De voorbije 35 jaar was ze ook politiek actief: “Politiek … een harde stiel, tot drie keer toe kreeg ik na de verkiezingen een dolksteek in de rug. De eerste keer, in 1994, dacht ik aan opgeven. Maar mijn neef Jan Dekempe, CFO Logistics bij Maersk, stelde mij gerust: ook aan de top van de internationale bedrijfswereld moet je je hoeden voor messteken van rivalen.”

Kookeet

Hilde Decleer startte haar politieke carrière als OCMW-raadslid in april 1989 en zetelde vanaf begin januari 1995 tot eind november 2024 onafgebroken als gemeenteraadslid voor CD&V. Vanaf 1991 tot nu was ze tevens provincieraadslid. Van 2001 tot 2018 was ze schepen van lokale economie, aangevuld met toerisme, onderhoud stadsgebouwen, brandweer en milieu.

“Waar ik het meest fier op ben? Op de creatie van het culinaire festival Kookeet, de vrijdagavonden op de Vismarkt en de campagne Brugge shoppingstad. Maar ik heb ook de dienst lokale economie uitgebouwd, het bezoekerscentrum In&Uit in 2005 mogen openen en het politiereglement tegen het aanklampen van toeristen door kelners op de Markt mee mogen schrijven en zo veel meer”, zegt Hilde Decleer.

Vrouwen

Toen ze in 1988 voor het eerst deelnam aan de gemeenteraadsverkiezingen vanop de 37ste plaats had ze de volgende motivatie: “De toenmalige CVP had problemen om voldoende vrouwen op de lijst te krijgen. Ik was amper drie jaar advocate en wou meer vrouwen in de politiek. De avond dat het partijbestuur de OCMW-raadsleden aanstelde, was ik in het Casino van Middelkerke op een repetitie voor de jaarlijkse revue van de Brugse balie. Bij thuiskomst vernam ik dat ik werd aangeduid als OCMW-raadslid.”

“Toen nog waren de christendemocraten onderverdeeld in drie standen: ACW, de middenstand en de boeren. Toen oud-burgemeester Michel Van Maele in 1994 met zijn ‘Entente’ de onafhankelijke CVP’ers verenigde met de middenstand, kreeg je nog een vierde stand, de Entente. Gezien mijn uitstekende score lonkte een schepenmandaat. Mijn zoon Iben was pas geboren. ‘Zorg jij maar voor je kindje’, zei Michel Van Maele en verkoos Bernard Logghe als schepen, hoewel die veel minder voorkeursstemmen had.”

Winter in Brugge

Pas zes jaar later kreeg Hilde Decleer genoegdoening en werd schepen van lokale economie en toerisme. “De dienst economie bestond toen nog niet eens! Lokale economie was toen synoniem voor taxivergunningen, markten en foren. Na veel aandringen kreeg ik één personeelslid. Ook het toeristisch beleid stond nog in zijn kinderschoenen. Ik heb het allereerste beleidsplan voor toerisme opgesteld, het online boeken bij Visit Bruges gelanceerd en voor het eerst met een grote campagne ‘Winter in Brugge’ gepromoot. Nu is december de drukste maand! Hotelier Michel Martens vreesde toen dat Brugge nooit de concurrentie zou kunnen aangaan met andere internationale steden.

Twee jaar lang in 2007 en 2008 was Hilde Decleer schepen af: “Ik had bij de verkiezingen van 2006 3.031 voorkeursstemmen, maar toen werd een berekening gemaakt van de verkozenen per groep (middenstand, landbouw en ACW). Met de middenstandsgroep kwamen we een verkozene tekort voor twee schepenen voor zes jaar, dit ondanks mijn persoonlijke stemmenaantal. Een tweede keer speelden de diverse standen bij CD&V mij parten. En in 2018 kreeg ik geen schepenzetel meer. Nochtans had ik dan het meeste stemmen van de middenstandsgroep. Nu ja, de ene keer heb je pech, de andere keer geluk in de politiek.”

“Wat mij meer stoort, is dat onze democratie uitgehold wordt door de meerjarenplannen waardoor de begroting niet meer jaarlijks wordt besproken, door delegaties van bevoegdheden aan het schepencollege en ambtenaren, door de inkanteling van het OCMW in het stadsbestuur. Het verheugt mij dat minister Hilde Crevits het ambt van gemeenteraadslid wil herwaarderen.”

Huiselijk geweld

“Ik stel vast dat er slechts twee vrouwen in het nieuwe stadsbestuur zitten. Is dat tekenend voor onze samenleving anno 2024? Ik maak me zorgen over de situatie van de vrouw. Als advocate word ik steeds meer geconfronteerd met vrouwen die slachtoffer zijn van partnergeweld. Een groeiend aantal mannen wil dat hun vrouw aan de haard blijft.” Hilde wil zich niet als boze stiefmoeder blijven buigen over Brugse dossiers, maar pleit toch voor een veilige mobiliteit voor zwakke weggebruikers, onder meer in de Gentpoortstraat.

The post Hilde Decleer neemt na 35 jaar afscheid van de gemeentepolitiek is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik herkende meteen het masker en het skelet, typisch Ensor”: nieuwste aanwinst van KMSKA gevonden door… medewerkster Kringwinkel

Apetrots zijn ze bij het KMSKA over hun nieuwste aanwinst. De piepkleine, authentieke ets Le meuble hanté (Het betoverde meubel) uit 1888 van James Ensor werd door Charlotte Pleysier, medewerkster van Kringwinkel Antwerpen, tussen de spullen in het centrale magazijn in Merksem gevonden. In plaats van het werkje te veilen op de online veilingsite uwkringding.be besloot de Antwerpse Kringwinkel de

Lees meer »

Brugge vroeger & nu (2): van borstelfabriek tot creatieve hotspot

Voor velen lijkt Brugge door de eeuwen heen onveranderd. Maar is dat zo? Koen De Brabander, sinds de 16de eeuw in rechte lijn verbonden met Brugse grond, gaat op zoek naar antwoorden en vergelijkt oude beelden met het heden. Deze week neemt hij je mee naar de oude borstelfabriek van Delhaize langs de Steenkaai 34 anno 1920.
The post

Lees meer »

Trump wil TikTok 90 extra dagen geven om te verkopen

Trump zei zaterdag in gesprek met omroep ‘NBC’ dat hij “waarschijnlijk” TikTok “negentig dagen extra” tijd zal geven om het bedrijf te verkopen aan een niet-Chinese overnemer. En dat hij, indien hij tot dat besluit komt, dat “maandag bekend zal maken”.

Lees meer »

Sint-Antonius en de zwijnen op handen gedragen tijdens 72ste viering: “We willen dit doorgeven aan volgende generaties, het brengt mensen samen”

Sommigen raken de tel kwijt, anderen weten het precies. Het 72ste feest ter ere van de geneesheilige van mens en dier, bracht heel wat volk op de been afgelopen zondag 19 januari 2025. Yvegem – hoe de echte Ingooigemnaars hun dorp het liefst horen klinken- was opnieuw het decor voor kleurrijke taferelen met menig varken. Dit jaarlijks piekfijn georganiseerd feest

Lees meer »

TikTok herstelt diensten in VS na “garantie” van Trump

TikTok is bezig zijn diensten in de Verenigde Staten te herstellen nadat de populaire video-app bijna een dag niet beschikbaar was in het land. Dat melden Amerikaanse media zondag. Het bedrijf zegt dat toekomstig Amerikaans president Donald Trump had beloofd een uitvoerend bevel uit te vaardigen om de app opnieuw operationeel te maken in de VS, zo meldt CBS News.

Lees meer »