Wordt komend schooljaar werk gemaakt van langetermijnplan om lerarentekort aan te pakken?

Het lerarentekort blijkt dit schooljaar nog groter te worden dan vorig schooljaar, alle maatregelen en lapmiddelen ten spijt. Hoewel de onderwijskoepels eind vorig jaar de toekomstige Vlaamse regering nog opriepen om de krachtlijnen van de Commissie van Wijzen in haar rapport over de professionalisering van het lerarenberoep integraal mee te nemen in haar regeerakkoord, hopen ze nu vooral dat er iets van perspectief in het akkoord zal staan.

De afgelopen legislatuur nam uittredend minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) een rist maatregelen om het lerarentekort tegen te gaan, gaande van de invoering van de leraar-specialist, over extra anciënniteit voor zij-instromers tot de inzet van gastleraren. Het effect daarvan laat zich nog niet voelen.

Stijging

Uit cijfers van de VDAB blijkt dat het aantal vacatures momenteel nog hoger ligt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Een recordaantal vacatures bleken eerder deze maand nog open te staan. Verder bleek uit een bevraging van de Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG) een week voor de start van het schooljaar dat bijna de helft van de scholen nog op zoek is naar minstens één leerkracht. Vorig jaar had nog een op de vier scholen in deze periode zeker een openstaande vacature.

In opdracht van Weyts werkte de Commissie van Wijzen, onder leiding van Dirk Van Damme en Paul Yperman, vorig schooljaar zeventig voorstellen uit voor de professionalisering van het lerarenberoep. Op dat rapport kwam heel wat kritiek van de vakbonden, die eind vorig schooljaar in vijf verschillende steden in alle Vlaamse provincies betogingen organiseerden.

Enkele reacties

Volgens de bonden zijn de voorstellen “fantasieën, ondoordachte maatregelen en recepten uit het verleden”, die niet zullen helpen om het onderwijs “kwaliteitsvol en aantrekkelijk” te maken.

Bij de onderwijskoepels was een heel ander geluid te horen. Volgens hen is het rapport een “goede blauwdruk om het toekomstige onderwijsbeleid op te enten”, reageerden ze eind vorig jaar in een gezamenlijke mededeling.

Koen Pelleriaux, afgevaardigd bestuurder van het gemeenschapsonderwijs GO!, noemt het rapport nog altijd “een zeer goede basis” om het verouderde lerarenstatuut aan te pakken.

Bruno Vanobbergen, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, voelt “een soort van schroom om met dat rapport aan de slag te gaan” na de weerstand. “Dat is jammer want in het rapport zitten interessante ideeën. Het is ongetwijfeld mogelijk om over een aantal zaken een consensus te vinden”, zegt hij. Nog wijst hij erop dat de onderwijsverstrekkers dezelfde verwachtingen hebben van de toekomstige Vlaamse regering. “We staan allemaal samen op dezelfde lijn met onze vraag om echt structurele maatregelen te nemen in de strijd tegen het lerarentekort.”

Lerarenloopbaanpact

Walentina Cools, algemeen directeur van de Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG), roept de toekomstige Vlaamse regering op in haar regeerakkoord minstens de intentie te zetten om te werken aan een lerarenloopbaanpact samen met alle onderwijsactoren. Ze pleit voor een toekomstplan over legislaturen heen met concrete doelen. “Leg vast hoeveel leerkrachten er binnen de vijf en tien jaar moeten bijkomen.” Voor haar is het belangrijk dat alle onderwijsactoren vanaf het begin mee aan tafel zitten.

Scholen en leerkrachten snakken naar perspectief, stelt de OVSG-topvrouw nog. “Ze moeten een signaal krijgen dat aan het probleem gewerkt wordt. Want als ze collega’s moeten blijven vervangen, directeurs voor de klas moeten blijven staan en telkens nieuwe collega’s moeten begeleiden die snel weer vertrekken, dan geven ze op een bepaald moment op.”

Vertrouwen

Vanobbergen hoopt tot slot dat de regering het scholen en leerkrachten vertrouwen geeft. “Op een moment dat het alle hens aan dek is – met het lerarentekort, de zorgen over leerprestaties en een grote uitval van kinderen en jongeren op school – is het zo belangrijk om vertrouwen te hebben in de mensen die dag in dag uit in het veld staan.”

The post Wordt komend schooljaar werk gemaakt van langetermijnplan om lerarentekort aan te pakken? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Prinses Amalia aanwezig bij diploma-uitreiking studie, maar moet zelf nog even wachten op eigen diploma

De Nederlandse prinses Amalia was maandagmiddag te gast in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam, waar de Universiteit van Amsterdam de feestelijke diploma-uitreiking hield voor de opleiding Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE). Daar nam ze deel aan de ceremonie, waarmee studenten traditiegetrouw het einde van hun bachelor vieren. Al moet Amalia zelf nog even wachten op haar eigen diploma.

Lees meer »

Gouden huwelijksgeluk voor Luc en Maria

Schepenen Nadia Staes en Jan Dierickx-Visschers ontvingen Luc Houfflijn (71) en Maria De Busschere (71) in de trouwzaal van het stadhuis.
The post Gouden huwelijksgeluk voor Luc en Maria appeared first on KW.be.

Lees meer »

Rijksweg in Izegem tijdens bouwverlof in beide richtingen open, Rozenlaan drie weken zonder omleiding

De derde fase van de werken aan de Rijksweg zijn dermate opgeschoten dat het vernieuwde rijvak eind deze week zal kunnen open gaan. Er zal dus weer verkeer in beide richtingen mogelijk zijn tussen de rotonde aan Meensesteenweg-Burgemeester Vandenbogaerdelaan (voetbalstadion) en dat aan de Kortrijksestraat (Delhaize). Zodoende zal er tijdens het bouwverlof ook geen omleiding zijn via de Rozenlaan.

Lees meer »

“Er is nu eenmaal een nieuwe generatie opgestaan”: ‘Tien om te zien’-presentatoren over de ‘uitsluiting’ van oudere artiesten

“Het publiek van ‘Tien om te zien’ is anders dan bij eender welk ander programma. Sommigen knijpen zelfs in ons achterwerk.” Vijf jaar na de terugkeer van ‘Tien om te zien’ schrikken presentatoren Willy Sommers (72), Anne De Baetzelier (60), Laura Tesoro (28) en Aaron Blommaert (22) nergens meer van. Maar dat ze nog steeds goesting hebben, is zeker. Wij

Lees meer »