“Wij serveren 20.000 gezonde maaltijden per dág”: cateraar Esthio is helemaal klaar voor het nieuwe schooljaar

De eerste schooldag zorgt ook bij Esthio in Harelbeke voor de nodige zenuwen. Bij de start van het nieuwe schooljaar schiet de cateraar opnieuw helemaal uit de startblokken én bereidt maar liefst 20.000 warme maaltijden per dag. “19.000 daarvan gaan naar een 150-tal scholen in Oost- en West-Vlaanderen”, stelt zaakvoerder Brecht Vervaeck. “Die kinderen smakelijk zien eten, dáár doen we het voor.”

Al decennialang is Esthio een begrip in de wereld der schoolcateraars. Het familiebedrijf zag het levenslicht onder impuls van Hervé Vervaeck (74) en met zoon Brecht (39) staat de tweede generatie sinds een tiental jaar aan het roer.

De onderneming bereidt dagelijks liefst 20.000 warme maaltijden. 19.000 daarvan worden dagvers aan om en bij de 150 scholen in Oost- en West-Vlaanderen geleverd, klaar om in de refters tot de laatste hap opgesmikkeld te worden.

De overige 1.000 maaltijden zijn bestemd voor onder andere OCMW’s en bedrijven. Een 250-tal daarvan wordt aan huis bedeeld, een initiatief dat tijdens de coronacrisis op poten werd gesteld en behouden blijft. “Beeld je het afgeladen volle voetbalstadion van AA Gent in”, visualiseert Brecht hun activiteiten. “Elke toeschouwer eet elke dag een van onze maaltijden.”

“Ingrediënten die we in eigen streek kunnen vinden, zullen we niet elders halen”

Esthio is vooral in een straal van vijftig tot zestig kilometer rond thuisbasis Harelbeke actief. “Die lokale verankering is erg belangrijk voor ons. Ook op vlak van ingrediënten. Wat we in eigen streek kunnen vinden, zullen we niet elders halen.”

Hoogste kwaliteitscertificaat

Het bedrijf telt tijdens de schoolmaanden een tachtigtal teamleden en stuurt iedere ochtend zo’n veertig bestelwagens de weg op, richting schoolgaande jeugd. De bereiding gebeurt in de volledig uitgeruste centrale keuken, voorzien van twee automatische vaatwaslijnen, een nieuwe koel- en diepvrieszone en vier nagelnieuwe kookketels. “Die laatste hebben we deze zomer geïnstalleerd en waren goed voor een investering van 600.000 euro. Zo blijven we up-to-date en kunnen we topkwaliteit blijven garanderen.”

Het binnenhalen van de Intenational Food Standard (IFS) in december vorig jaar is daar een bewijs van. “Het hoogste kwaliteitscertificaat op vlak van voedselveiligheid binnen onze sector”, aldus een apetrotse Brecht. “We beschouwen het als onze Michelinster en een erkenning dat we op alle details letten.”

© Kurt Desplenter

Esthio gaat er prat op gezonde en evenwichtige maaltijden uit de grote koksmuts te toveren. “We maken er zelfs een punt van om in ons maandmenu nooit twee keer hetzelfde gerecht te voorzien. Voldoende variatie vormt de basis, met uitsluitend kraakverse ingrediënten.”

Zo ziet Brecht elke dag een gigantische hoeveelheid warme gerechten de atelierpoorten uitvliegen, op weg naar duizenden hongerige monden. “Wij ontzorgen scholen”, legt hij uit. “We zorgen ervoor dat alles in isotherme verpakkingen warm arriveert en halen nadien het leeggoed weer op. Scholen moeten enkel bestek, servies voorzien. En mensen om de gerechten op te scheppen.”

Grootmoeders keuken XL

De populairste gerechten worden al sinds jaar en dag door de klassiekers vorm gegeven. “Ik heb zelf drie kinderen van 3, 8 en 10 jaar oud. Het perfecte testpubliek”, knipoogt Brecht.

“Onze macaroni met kaas en hesp doet het zeer goed, net als de spaghetti, worst met appelmoes en aardappelen, maar ook kipcurry met ananas en rijst, fishsticks met puree en balletjes in tomatensaus zijn absolute toppers. Eigenlijk maken wij grootmoeders keuken, maar dan in het groot. De XL-versie. Om het met de baseline van een bekende West-Vlaamse ondernemer te zeggen: wij koken uw maaltijd alsof het voor onszelf zou zijn.”

Ook vegetarisch

Al evolueert het aanbod constant. “Zo voorzien we nu voor een derde van onze klanten standaard één vegetarische maaltijd per maand, iets wat op termijn verder kan uitbreiden. Onze fond is eenvoudig: onze gerechten moeten op tijd op school aankomen, warm en lekker zijn én een gezonde toets hebben.” Ook wie pakweg gluten- of lactose-intolerant is, kan bij Esthio aankloppen. “Ook daar houden we rekening mee.”

© Kurt Desplenter

De grootste troef van Esthio? “We doen alles zelf. Van recepturen bedenken over bereiden tot leveren en ophalen. Ons vervoer zit volledig in eigen beheer. Veel van onze chauffeurs zijn jonggepensioneerde flexi-jobbers. Zij vormen mee het gezicht van ons verhaal, daarom beschouwen we ze ook als onze ambassadeurs. Net als iedereen die bij ons aan de slag is. We zijn trots op wat we doen.”

Magische puzzel

Ook na al die jaren is 1 september – of 2 september, zoals dit jaar – D-Day bij Esthio. “In de vakantieperiodes vallen we terug op een 2.500-tal maaltijden per dag. Dan hebben we tijd om herstellingswerken en investeringen uit te voeren en onze workflows verder op punt te zetten.”

“In januari 2025 starten we met de uitbating van de nieuwe keuken van het Sint-Jan Berchmanscollege. Esthio op locatie, als het ware”

“De voorbije week namen de zenuwen wel wat toe, moet ik toegeven. Maar maandag de puzzel weer in elkaar zien vallen, zorgt voor een magisch gevoel. Dan beseffen we dat we opnieuw vertrokken zijn voor een druk en lekker schooljaar.”

De komende jaren wil Brecht Esthio verder laten groeien. “Zonder stappen over te slaan. In januari 2025 staan we trouwens voor een mijlpaal, want dan baten we de nieuwe keuken van het Sint-Jan Berchmanscollege in Avelgem uit. Esthio op locatie, waar onze mensen ter plekke zullen koken.”

“”Het leuke aan dit verhaal is dat leerlingen er van het eerste kleuterklasje tot het zesde middelbaar onze gerechten zullen krijgen. Wij mogen hen gezonde maaltijden serveren. Mooi, toch? We zullen er met evenveel liefde als bij al onze andere scholen aan de slag gaan. Het heeft gesmaakt is nog altijd het mooiste compliment dat we kunnen krijgen.”

The post “Wij serveren 20.000 gezonde maaltijden per dág”: cateraar Esthio is helemaal klaar voor het nieuwe schooljaar is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Johan Pauwels wil komend seizoen met prijs afsluiten

Vorig seizoen was het de bedoeling van Johan Pauwels om het een beetje kalmer aan te doen. Maar uiteindelijk moest de 71-jarige Avelgemse voorzitter toch weer op de barricades gaan staan. VK Avelgem (2de provinciale B) kwam vorig seizoen een zucht tekort om de eindronde te spelen. Straks hoopt Johan Pauwels dat zijn discipelen meedingen voor de prijzen.
The

Lees meer »

Geef je mening over onze website/app

Onlangs zijn de nieuwswebsite en app van Nieuwsblad vernieuwd. Om jouw beleving op onze website en app verder te verbeteren, zijn we benieuwd naar jouw ervaringen. Geef je mening via onze vragenlijst.

Lees meer »

Plannen voor snelwegparking E34 Stekene opnieuw uit de kast gehaald

De Vlaamse regering maakt geld vrij voor een haalbaarheidsstudie voor een snelwegparking langs de E34 op het grondgebied van Stekene. De plannen dateren van eind de jaren 90, maar die bleven zonder gevolg liggen. In Stekene hoopt de burgemeester dat de parking er nu echt komt: “Goed voor de werkgelegenheid en minder druk op onze carpoolparking.”

Lees meer »

Het beleg van Oostende

Bij mooi weer verovert een grote troepenmacht, via de Visserskaai, de Oostendse stranden. De veroveraars meten hun plekje af en zetten een kampement op, spreiden handdoeken en trekken badpakken aan. De zee lonkt, het water is warm en een heerlijk briesje blaast de hitte van de treinrit weg. Een bataljon perfect opgeleide redders houdt de
The post Het beleg

Lees meer »

Terug naar Hautacam, waar beresterke Wout van Aert in 2022 Tadej Pogacar de Tour deed verliezen: “Ik kijk graag terug naar die beelden”

De Tour trekt vandaag het hooggebergte in. Met een Pyreneeënrit met aankomst op Hautacam wordt de strijd tussen de klassementsmannen helemaal opengegooid. De vorige keer, drie jaar geleden, leverde de klim vuurwerk op: Wout van Aert leidde toen persoonlijk de ondergang van Tadej Pogacar in. Kan de geschiedenis zich herhalen? Herbeleef hier nogmaals die fenomenale inspanning van Van Aert.

Lees meer »

Provincie, bioboer en Natuurpunt werken samen in Gullegem

In het provinciedomein Bergelen werd een nieuw en uniek initiatief voorgesteld: een samenwerking van het West-Vlaams provinciebestuur met Natuurpunt en de Rollegemse veekweker Johan Christiaens. Die laatste heeft er elf stevige Hereford-runderen grazen voor het beheer van het terrein.
The post Provincie, bioboer en Natuurpunt werken samen in Gullegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Anne Teresa De Keersmaeker ontvangt prestigieuze Praemium Imperiale-prijs

Choreografe en danseres Anne Teresa De Keersmaeker ontvangt op 22 oktober de prestigieuze Japanse Praemium Imperiale-prijs voor theater/film. Dat laat haar Belgische dansgroep Rosas dinsdag weten. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Japan Art Association in de disciplines schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur, muziek en theater/film.

Lees meer »