450 wilde dieren stierven dit jaar al op onze wegen

Natuurpunt kreeg dit jaar al 450 meldingen van doodgereden wilde dieren op onze West-Vlaamse wegen. Dat zijn er een pak meer dan vorig jaar, al is dat eigenlijk goed nieuws… Opvallend minder egels vonden de dood op onze wegen, maar dat is dan weer slecht nieuws.

Meer meldingen betekent niet per se meer aanrijdingen, maar wel dat mensen ze vaker aangeven. En daar is Natuurpunt blij mee. “Op basis van deze statistieken kunnen we nagaan waar de gevaarlijkste verkeersknelpunten liggen én welke maatregelen daar moeten genomen worden, op maat van de dieren die daar het vaakst onder de wielen terechtkomen. Zo kunnen we voorkomen dat er nog meer diersoorten bedreigd raken, er zijn namelijk zoveel beestjes die een sleutelpositie hebben in ons ecosysteem. Hun populatie op peil houden, is cruciaal”, pleit Sanne Ruyts van Natuurpunt.

“Toch gaat het sowieso nog over een onderschatting van de cijfers. Als meer mensen de apps ObsMapp of iObs zouden gebruiken om hun routes te registreren en waarnemingen in te geven, zouden we een nog veel accurater beeld kunnen krijgen. Vooral in West-Vlaanderen maken weinig bestuurders hiervan gebruik.”

Vooral padden

Het gaat voor alle duidelijkheid over wilde dieren, huiskatten vinden we dus amper terug in deze cijfers. Bestuderen we de overkoepelende soortgroepen, dan leren we dat voornamelijk zoogdieren het slachtoffer worden van ons West-Vlaams verkeer (170 waarnemingen), gevolgd door reptielen en amfibieën (140 slachtoffers).

“Hoe meer mensen hun waarnemingen doorgeven, hoe beter we ervoor kunnen zorgen dat diersoorten niet bedreigd raken”

Het dier dat het vaakst onder de wielen van voertuigen terecht kwam in deze eerste jaarhelft, is de gewone pad. In zes maanden tijd ging het over 108 aanrijdingen in onze provincie. Dat zijn er meer dan dubbel zoveel als vorig jaar tijdens dezelfde periode, daarmee stoot de pad ook de West-Europese egel van de troon, van deze soort werden er 65 exemplaren teruggevonden. “Dat zijn er weinig in vergelijking met pakweg tien jaar geleden, maar dat komt helaas omdat de egelpopulatie in die tijd bijna gehalveerd is. Zulke conclusies kunnen we niet over elke dier maken, maar bij de egel is het overduidelijk”, verklaart Sanne Ruyts.

Kerkuil

Op de derde plaats staat de kerkuil. “Opvallend, en daar zijn twee mogelijke verklaringen voor. Enerzijds geldt hier het waarnemerseffect: wanneer mensen een bijzonder dier tegenkomen zullen ze veel sneller geneigd zijn om dit te melden dan als ze een gewone houtduif dood op straat zien liggen. Maar het is ook zo dat er in West-Vlaanderen weinig lijnvormige elementen langs de verkeersaders lopen, denk aan bomenrijen. Daardoor moeten kerkuilen de weg veel lager oversteken, wat tot meer aanrijdingen kan leiden.” Ook in de top tien staan de steenmarter, Europese haas, Alpenwatersalamander, wilde eend, vos, waterhoen en bruine rat.

The post 450 wilde dieren stierven dit jaar al op onze wegen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hoe de wereld loos gaat op Coldplaygate

Het ‘Knuffelend Koppel Op Het Coldplay Concert’ gaat de wereld rond. Van Portland tot Mumbai rollen de ceo, die intussen ontslag nam, en zijn HR-manager over tongen en toetsenborden. De tijdgeest gebundeld in één knuffelseconde, zo lijkt het wel.

Lees meer »

De favoriete adresjes in West-Vlaanderen van… Guy Verlinde: “In de kelder van dit restaurant kan je na het eten genieten van een live concert”

Elke week geeft een bekende of minder bekende West-Vlaming hier vier tips. Deze week: Guy Verlinde. De bluesmuzikant uit Gent, maar met roots in Aartrijke bij Zedelgem, trekt momenteel met zijn nieuwste plaat Promised Land Blues door Europa.
The post De favoriete adresjes in West-Vlaanderen van… Guy Verlinde: “In de kelder van dit restaurant kan je na het eten

Lees meer »

“Ik wil stoppen in schoonheid”: Huisarts Hervé Mahieu (69) uit Wervik is na 45 jaar op pensioen

Na een loopbaan van maar liefst 45 jaar als huisarts geniet Hervé Mahieu (69) van zijn welverdiend pensioen. “Het zal een grote aanpassing zijn”, vertelt hij in zijn prachtige tuin op de Steenakker. De dokter maakte een hele evolutie mee. Van een bomvolle wachtzaal bij hem thuis tot huisarts op afspraak en sinds juni vorig jaar naar de groepspraktijk Hedera

Lees meer »

Natuurboerderij René in Maldegem wint derde Fair Trade-prijs

Voor het derde jaar op rij reikten de Trekkersgroep Fair Trade, Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (ROM) en Oxfam Wereldwinkel Maldegem de Fair Trade-prijs uit. “Iedereen kreeg de kans om zichzelf of iemand anders te nomineren”, klinkt het bij de organisatoren, die tijdens het Multicultureel Festival de namen van de winnaars bekendmaakten.
The post Natuurboerderij René in Maldegem wint derde Fair

Lees meer »

Nieuw-Caledonië wordt staat binnen Frankrijk

Frankrijk heeft een akkoord aangekondigd met zijn overzees gebied Nieuw-Caledonië. De eilandengroep wordt een staat die internationaal erkend kan worden, maar blijft Frans. “Een staat Nieuw-Caledonië binnen de Republiek: het is een keuze gebaseerd op vertrouwen”, aldus de Franse president Emmanuel Macron.

Lees meer »

In tranen naar Engeland en uitgelachen in Amsterdam: het bijzondere verhaal van Club-aanwinst Carlos Forbs, die eigenlijk een andere naam heeft

Op zijn tiende verhuisde Carlos Forbs (21) in tranen naar Engeland, een decennium later werd hij uitgelachen in Amsterdam. Nu hoopt hij bij Club Brugge zijn glimlach terug te vinden. Een portret van de flankaanvaller die verbaasde op testtrainingen, leerde van Kevin De Bruyne, en eigenlijk een andere achternaam heeft. “‘Als je zo en zo beweegt, ben je niet te

Lees meer »

Kortrijk steekt de Leie over naar de toekomst: Kalkovenbrug krijgt grondige make-over

De Kalkovenbrug, de houten wandel- en fietsbrug tussen de Broel- en Dambrug, krijgt een volledige vernieuwing. Het stadsbestuur investeert maar liefst 800.000 euro in een toekomstgerichte heraanleg die niet alleen de veiligheid ten goede komt, maar ook inzet op duurzame mobiliteit en een kwaliteitsvolle publieke ruimte in het historische hart van de stad.
The post Kortrijk steekt de Leie

Lees meer »

Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigt vergunning Brussels Airport: “In strijd met Europees recht”

De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigt de omgevingsvergunning van Brussels Airport. Daarmee geeft ze luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines gelijk. Die stelt dat de opgelegde milieumaatregelen van de Vlaamse regering "de exploitatie van de luchthaven beperken". De regering krijgt tot juli 2029 voor een nieuwe vergunning. Tot dan mag de luchthaven wel verder uitgebaat worden, er is dus geen impact op het vliegverkeer.

Lees meer »

Meer dan 2000 bezoekers op zonnige editie van p’ Latse Doen in Kuurne

Meer dan 2000 festivalgangers genoten afgelopen zaterdag van een zonovergoten editie van het gratis familiefestival p’ Latse Doen, op het grasveld aan de Vlaskouter in Kuurne. Ook dit jaar werd aan de allerkleinsten gedacht: het festival opende om 15 uur met een spetterend optreden van de Raf Violi Discoshow. De coolste DJ van het land kreeg de jonge bezoekers al

Lees meer »

“De liedjestekst ‘Met ons kontje in de slagroom’? Typisch papa”: Gert Verhulst schrijft voor het eerst weer mee aan show met Samson

Voor het eerst sinds zijn afscheid van het Samson & Gert-podium werkt Gert Verhulst (57) opnieuw mee aan een zomershow in Plopsaland Belgium. Niet op het podium, maar achter de schermen: hij schreef mee aan de muziek voor de feestelijke Plopsa Droom Show, een jubileumvoorstelling ter ere van 25 jaar Plopsaland. “Die zin over ‘ons kontje in de slagroom’? Da’s

Lees meer »

Blauwalgen gespot op deel Kanaal van Beverlo

De Vlaamse Waterweg deelt mee dat er op een stuk van het Kanaal van Beverlo nu ook blauwalgen zijn ontdekt. Dat betekent dat er op dat deel voorlopig geen water gecapteerd mag worden en het aantal recreatiemogelijkheden tijdelijk beperkt wordt.

Lees meer »