Het wordt een schooljaar lang feesten bij De Torretjes. De BLO-school bestaat 50 jaar als autonome onderwijsinstelling en dat zal menigmaal gevierd worden. Het officiële verjaardagsmoment is voorzien op zaterdag 5 oktober met de komst van Bruno Vanobbergen, de topman van het Katholiek Onderwijs.
Die officiële plechtigheid start om 18 uur met een panelgesprek waarbij in elk geval Jean Pierre Thuytten (75) betrokken zal zijn. Hij was de eerste directeur van de school en is dat liefst 33 jaar gebleven: tot in 2007. Nadien volgt er een verzorgde receptie en uiteindelijk een avondfeest in Salons De Vrede in Ichtegem.
Sinds drie jaar is Lieven Bal (bijna 45) uit de Kwaplasstraat directeur van De Torretjes. “We zullen constant een feestelijk tintje aan het komende schooljaar geven en de leerlingen van nabij betrekken bij het gouden jubileum”, zegt hij. “Op pinkstermaandag plannen we een Sneukeltocht en er volgt ook een kinderfeest. Een en ander moet nog uitgewerkt worden.”
Mokerslag verwerken
Voor de aanloop naar de oprichting van de zelfstandige BLO-school moeten we terug naar de jaren zestig. Sinds 1965 bestond er binnen De Oefenschool een BLO-klasje, waarover Agnes Dupont zich ontfermde. In september 1969 werd er een tweede klas opgericht, die de toen 20-jarige Jean Pierre Thuytten onder zijn hoede nam. Ook het Sint-Vincentiusinstituut (Sivi) had twee BLO-klasjes met als leerkrachten Lieve Aelter en wijlen Irma Dekoninck. In Sivi zaten de meisjes, in De Oefenschool de jongens.
Op 1 september 1973 werden de BLO-klassen van Sivi bij die van De Oefenschool gevoegd en op 1 september 1974 ging BLO De Torretjes autonoom van start. Jean Pierre werd directeur en zou meer dan drie decennia zijn stempel drukken op het BLO-onderwijs in Torhout, in de regio en bij uitbreiding heel Vlaanderen.
“Mijn directeurschap begon allesbehalve onder een gunstig gesternte”, vertelt hij. “Op 12 november 1974 kreeg ik een mokerslag te verwerken. Die dag kwam een bus met kinderen van onze school in Kortemark onder een trein terecht. Vier leerlingen, de busbegeleider en de chauffeur lieten daarbij het leven. Later hebben we op de plaats van het drama geregeld herdenkingsplechtigheden georganiseerd, zoals op 14 november 2017. Toen werd er een nieuwe gedenksteen onthuld, vervaardigd door Torhoutenaar Walter Vanhooren.”
Na Jean Pierre werden achtereenvolgens Bert Verpoorten (in 2007) en Kurt Bisschop (in 2015) directeur. Sinds de zomer van 2021 staat Lieven Bal aan het roer.
Gemengd onderwijs
“Bij de start in september 1974 boden we enkel het zogenoemde Type 1 aan voor jongens en meisjes met leerachterstand en leervertraging”, vervolgt Jean-Pierre. “Gemengd onderwijs, wat in die jaren uitzonderlijk was. Voor de 73 leerlingen in vijf klassen waren we met zeven personeelsleden: Irma Dekoninck (+), Agnes Dupont, Ron Van Groenenrode (+), Lieve Aelter, ik als schoolhoofd met klas, Rika Vancoppenolle als LO-leerkracht en Magda Boedt voor de logopedie. We beschikten over twee schoolbussen en gaven ook les op woensdagnamiddag. Ons motto luidde: een kans meer om kinderen met (leer)moeilijkheden te leren leren en leven.”
Het aantal leerlingen steeg gestaag en nieuwe leerkrachten zoals Martine Carrette, Kristina Brys en Guido Deleu kwamen erbij. In juni 1981 werd de BLO-school op voorstel van wijlen priester-leraar Roger Verkarre tot De Torretjes gedoopt en voorzien van een bijpassend logo, ontworpen door de bekende graficus Arno Brys.
Begin 1991 ging de Vriendenkring van de Torretjes van start om de school nog meer naambekendheid te geven in de regio en om geld in het laatje te brengen voor belangrijke schoolprojecten.
De Zoutloze Zeepiraat
Op 1 september 1993 kwam het zogenoemde Type 8 bij het aanbod en tegelijk waren de voorbereidingen aan de gang voor de bouw van een splinternieuw schoolgebouw in de Bruggestraat. Dat gebouw, dat nog altijd perfect zijn dienst bewijst, werd ingewijd op 16 november 1994 in aanwezigheid van Luc Van de Bossche, toen minister van Onderwijs.
“Het aantal leerlingen boomde tot zo’n 200 in het jaar 2000 en enkele jaren later het absolute hoogtepunt van 265 jongens en meisjes”, zegt Jean Pierre Thuytten. “We hadden enkele jaren eerder de 25ste verjaardag van De Torretjes gevierd met in mei 1999 het spektakel De Zoutloze Zeepiraat dat we met de hele school in het cultuurcentrum de Brouckere opvoerden. Er kwam een massa toeschouwers op af.”
September 2015 was niet alleen de start van Kurt Bisschop als directeur (in opvolging van Bert Verpoorten), maar ook de invoering van het M-decreet. Type 1 en Type 8 verdwenen en werden vervangen door het type Basisaanbod. Daar werd het Type 9 aan toegevoegd. Voor die leerlingen volgde in september 2018 de verhuizing naar een tweede vestiging, met name in Groenhove.
“De geschiedenis van een halve eeuw Torretjes is zo uitgebreid dat je er een boek over zou kunnen schrijven”, zegt Lieven Bal. “De rode draad door alles heen is de warme zorg voor onze leerlingen. Zij verdienen de allerbeste opleiding en begeleiding.”
The post De Torretjes vieren gouden feest is provided by KW.be.