“De vele dossiers rond seksueel misbruik hakten er ook op persoonlijk vlak stevig in”: bisschop Johan Bonny legt uit waarom hij stopt als aanspreekpunt

De van Gistel afkomstige bisschop van Antwerpen Johan Bonny (69) is niet langer het officiële aanspreekpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Kerk. “Ik heb me altijd voor de volle honderd procent gegooid, maar het kostte me ook bijzonder veel energie”, zegt hij. “Daarom heb ik deze moeilijke beslissing genomen.” Midden september moet er een opvolger aangeduid worden.

Johan Bonny fungeerde liefst vijftien jaar als het officiële aanspreekpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Kerk. In die lange periode zag hij honderden mensen hun soms erg heftige verhalen doen.

In september 2023 vroeg Bonny aan het Vaticaan een hulpbisschop, maar die vraag bleef lang onbeantwoord. “Tot ik drie weken geleden via de nuntius te horen kreeg dat paus Franciscus mijn verzoek niet had goedgekeurd. De combinatie van mijn takenpakket voor een complex bisdom als Antwerpen met dat voor de bisschoppenconferentie was jammer genoeg te zwaar geworden voor mij.”

Voor de bisschoppenconferentie was de bisschop verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met katholiek onderwijs in Vlaanderen, voerde hij overleg met de overheden en administraties en was hij dus ook bevoegd voor het seksueel misbruik binnen de Kerk.

In het rood gegaan

Er hebben intussen twee parlementaire commissies over het seksueel misbruik in de Kerk plaats gevonden. “Daar zijn twee sterke eindrapporten uitgevloeid. Daar moet nu mee aan de slag gegaan worden, maar ik zal daar niet meer actief bij betrokken zijn. Ik heb vijftien jaar lang het beste van mezelf gegeven en me altijd voor de volle honderd procent gegooid. Ik ben ook regelmatig in het rood gegaan, want ik kan maar moeilijk iets aan de kant schuiven. Die West-Vlaamse mentaliteit, zeker?”

“Ik blijf nog altijd beschikbaar voor slachtoffers die hun verhaal willen doen. Alleen zal ik daar geen officiële functie meer bij hebben”

De dossiers rond seksueel misbruik lieten ook een diepe persoonlijke indruk achter bij Johan Bonny, zegt hij. “Bepaalde verhalen hebben er stevig in gehakt, moet ik toegeven. Ik ben van nature een erg betrokken persoon en heb met elk slachtoffer enorm meegeleefd. Je mag niet onderschatten wat dat vergt van een mens, want zo’n getuigenissen leg je niet zomaar naast je neer. Dat kruipt gewoon onder je vel.”

Bewogen hoofdstuk

Johan Bonny heeft zijn beslissing weloverwogen genomen. “In die mate zelfs dat andere mensen me moeten overtuigen hebben om de knoop door te hakken. Ik wilde niemand in de kou laten staan. Maar nu zet ik een punt achter een bijzonder bewogen hoofdstuk. Het voorbije jaar ging zowat de helft van mijn tijd naar mijn functie als aanspreekpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Kerk. Nu zal ik me weer volledig op mijn takenpakket als Antwerps bisschop kunnen focussen.”

Midden september komt de bisschoppenconferentie samen en moet een opvolger aangeduid worden. “Maar ik blijf nog altijd beschikbaar voor slachtoffers die hun verhaal willen doen. Ongeacht of dat misbruik nu binnen of buiten de Kerk gebeurde. Alleen zal ik dan binnen die materie geen officiële functie meer dragen.”

The post “De vele dossiers rond seksueel misbruik hakten er ook op persoonlijk vlak stevig in”: bisschop Johan Bonny legt uit waarom hij stopt als aanspreekpunt is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Geboorte van een zonnestelsel: sterrenkundigen uit Nederland nemen voor het eerst waar hoe planeten zich beginnen te vormen

Sterrenkundigen uit Nederland hebben gezien hoe planeten zich beginnen te vormen, de eerste keer dat dit is waargenomen. Dat melden ze in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. De wetenschappers bestudeerden de babyster HOPS-315, die op ongeveer 1.300 lichtjaar afstand van de aarde staat. Dat deden ze met de ruimtetelescoop James Webb en met een geavanceerde telescoop in Chili.

Lees meer »

En toen stond de main stage in enkele minuten in lichterlaaie: dit gebeurde er vandaag precies op festivalterrein van Tomorrowland

Het vuur op het hoofdpodium van Tomorrowland ontstond wellicht – al is dat nog onbevestigd – tijdens het uittesten van een vuurwerkkanon. In geen tijd stond het gigantische podium in lichterlaaie. Maar een dikke twee uur na de brand was de organisatie formeel: “Tomorrowland 2025 gaat gewoon door. Weliswaar zonder mainstage.” Reconstructie van de avond waarop Tomorrowland voor één keer

Lees meer »

Fred Bervoets stelt opnieuw tentoon in De Zwarte Panter, de galerie waarmee hij al bijna zestig jaar ‘getrouwd’ is: “Waarom ik steeds mezelf schilder? Ik ben de enige mens die ik ken”

Zou zelfs hij nog weten de hoeveelste keer het is? Fred Bervoets (83) stelt tot midden september tentoon in galerie De Zwarte Panter, de oudste nog bestaande van het land en sinds de oprichting ervan in 1968 onlosmakelijk verbonden met de Antwerpse, in Burcht geboren schilder. “Ik ben een werkman, en de kunst is mijn leven.”

Lees meer »

Eerste festivalgangers komen aan bij camping DreamVille: “Brandweer en politie hebben het laatste woord over de rest van het festival”

De mainstage van Tomorrowland is volledig verwoest tijdens de brand van gisteren. Intussen is het terrein vrijgegeven door de brandweer, maar het blijft onzeker op welke manier het festival zal doorgaan. “Het enige waar we zeker van zijn, is de opening van (camping) DreamVille in Rumst en de ontvangst (van de buitenlandse festivalgangers) in Brussel”, zei de woordvoerder van Tomorrowland

Lees meer »

Levenslang voor topfiguren Venezolaanse bende in Chili

In Chili zijn maandag twaalf leden van de beruchte Venezolaanse bende Tren de Aragua veroordeeld tot zware celstraffen, waaronder levenslang voor een van de leiders. De veroordelingen betreffen moord, ontvoering en mensenhandel, zo maakten de gerechtelijke autoriteiten bekend.

Lees meer »