Julie Vanpeteghem heeft boodschap na nationale titel kitesurfen freestyle: “Sporter, verleg je grenzen veilig”

In Side Shore Surfers in De Panne had onlangs het BK Freestyle Kitesurfen plaats. Julie Vanpeteghem uit Nieuwpoort was er bij de dames goed voor de nationale titel. Ze pleit voor meer veiligheid en risicobesef bij de kitesurfers.

Julie Vanpeteghem, ingenieur van de gebouwen in de stad Nieuwpoort, kreeg op haar 39ste ook de trofee van oudste deelneemster. “Bleek dat ik tijdens de laatste heat van de vrouwenfinale heel sterk had gevaren en ik de eerste plaats nam, vóór Lucca Leyden, een 17-jarig beloftevol talent van Anemos Beachclub in Duinbergen, die de tweede plaats bij de gemengde amateur categorie behaalde. Het stemde mij tevreden dat de dames op dit niveau meedraaiden.”

Het is Julies derde Belgische titel. “Ik ben blij dat er met Lucca enige opvolging is. Verder vraag ik de jongeren en dames binnen onze sport iets meer te experimenteren, en niet uitsluitend voor de hoge sprongen, de old school tricks te kiezen. Vijftien jaar terug begon ik met wakestyle tricks, waarbij we meer een stijl van wakeboarden aannamen. Snelle, lage tricks, zonder dat je kite aan je harnas hangt. Dat is heel technisch en moeilijk, en daarvoor is heel wat armkracht nodig. Ik vond het een uitdaging en ben daar heel intensief op beginnen trainen. Bij harde condities en grote golven, zoals tijdens het BK, zijn zulke tricks zeer moeilijk. Door mijn jarenlange ervaring in de woelige Noordzee slaag ik er toch in die te tonen op het juiste moment.”

Windgoden

Julie doet al sinds haar veertiende aan kiten, veelal in eigen land. “In Surfclub Windekind in Oostduinkerke is er een heel gemotiveerde en leuke Kite en Apero groep die me zelfs in de winter de zee op sleurt. Verder ontdekte ik enkele kitespots in Zuid-Afrika, Tenerife, Bretagne en het Spaanse Tarifa, en in de voorbije kerstvakantie in Sardinië. Helaas waren de windgoden ons daar niet gunstig gezind.”

Watersporten zijn op vandaag toegankelijker dan ooit. Julie stelt vast dat niet iedereen zijn of haar eigen kunnen op het water en de bijbehorende risico’s correct kan inschatten, wat de kans op onnodige reddingsacties of ongevallen vergroot.

“Vanuit Surfclub Windekind organiseerden wij twee jaar geleden het eerste Safety Symposium, dat dit jaar herhaald werd”, zegt Julie. “Ik wil mij inzetten om de jongeren en ambitieuze dames tips en tricks te geven om hun eigen kunnen te verbeteren en zo nog meer fun te beleven. Ook wil ik de watersporters zelfredzamer maken, door hen in te lichten over stroming en meteo, en hen bewust maken van onze krachtige en prachtige zee, zodat ze hun grenzen en limieten leren kennen en veilig verleggen.” (AC)

The post Julie Vanpeteghem heeft boodschap na nationale titel kitesurfen freestyle: “Sporter, verleg je grenzen veilig” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Aantal inschrijvingen niet-EU-burgers voor gemeenteraadsverkiezingen het laagst in Vlaanderen

Het aantal niet-Europeanen in Vlaanderen dat zich tot nu toe heeft geregistreerd om te stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen ligt op 5 procent. Dat is het laagste van alle gewesten in ons land. Niet-Belgen moeten zich voor 1 augustus inschrijven om deel te nemen aan de lokale verkiezingen. Organisaties die opkomen voor het stemrecht van niet-Belgen noemen de verplichte registratie "een

Lees meer »

Stad Oostende en handelaars ondertekenen charter rond e-gocarts

Stad Oostende en de fiets- en gocartverhuurders slaan de handen in elkaar voor de ondertekening van een charter rond e-gocarts. Daarin worden enkele afspraken vastgelegd rond de veiligheid en verhuur van e-gocarts.
The post Stad Oostende en handelaars ondertekenen charter rond e-gocarts appeared first on KW.be.

Lees meer »

Redders halen zwemmer die onwel werd uit water tijdens Sea Swim in Nieuwpoort

Tijdens de Sea Swim in Nieuwpoort, een wedstrijd openwater zwemmen in zee, is een zwemmer gisterenavond onwel geworden in het water. Gelukkig hadden de redders die de wedstrijd begeleidden dat snel door en kon de zwemmer uit het water worden gehaald. “De omkadering van zo’n evenement is top en dus werd er snel ingegrepen”, zegt An Beun van de kustreddingsdienst

Lees meer »

LIVE VERKIEZINGEN VS. Biden test positief op Covid-19 en annuleert toespraak in Las Vegas – “Senaatsleider Schumer heeft Biden zaterdag gevraagd zich terug te trekken”

Op 5 november trekken de Amerikanen voor de zestigste keer naar de stembus voor de presidentsverkiezing. Houdt huidige president Joe Biden de strijd vol tot november en gooien de rechtszaken nog roet in het eten voor Donald Trump? Volg de aanloop naar deze verkiezingen met wereldwijde impact in onze liveblog.

Lees meer »

Acteur Jo De Meyere (85) moest noodgedwongen afscheid nemen van zijn publiek: “Mijn gezondheid laat het niet meer toe”

“Uiteraard had ik nog graag wat rollen willen spelen in de toekomst, maar dat gaat fysiek gewoon niet meer.” Dat vertelt acteur Jo De Meyere (85), bekend van VRT-reeksen ‘Flikken’ en ‘Heterdaad’, over zijn gedwongen afscheid van de bühne en het scherm. Dat doet hij in de Nederlandse krant ‘De Telegraaf’ tijdens een zeldzaam interview.

Lees meer »

Man dood aangetroffen op strand Blankenberge

In Blankenberge is een man van 69 dood aangetroffen op het strand ter hoogte van de Charlierhelling. Strandredders probeerden hem nog te reanimeren, maar alle hulp kwam te laat. Volgens de politie gaat het om een natuurlijk overlijden.

Lees meer »