Jean-Marie liep al 105 marathons: “ik heb nog nooit opgegeven”

In de meer dan 30 jaar dat Grijslokenaar Jean-Marie Vandenheede (63) de loopmicrobe te pakken kreeg, heeft hij reeds 105 marathons op zijn palmares. Zijn eerste liep Vandenheede in Rotterdam op 18 april 1993 en de 100ste marathon dateert van 18 september 2022 met start in Diksmuide.

De 100ste marathon die Vandenheede in de benen heeft, is de In Flanders Fields marathon, een officieel opgemeten parcours door een IAAF-measurer grade B en dus exact 42,195 kilometer bedraagt.

Op zijn 25ste begon Jean–Marie met tennis. “Om beter in conditie te geraken en wat gewicht te verliezen, begon ik wat te lopen”, vertelt Jean-Marie Vandenheede die toen 80 kilogram woog. “Ik maakte me toen ook lid van de gezellige loopclub in Grijsloke waar ik zo goed als iedere zondagvoormiddag present tekende om 9 uur. Een viertal jaar na mijn aansluiting bij de club, begin de jaren 90, liep ik heel wat halve marathons. In de lente van 1993, besloot ik dan een marathon te lopen. Het doel was uitlopen. Ik slaagde erin, ondanks hevige buikkrampen, met een tijd van 4 uur en 10 minuten.”

De smaak te pakken

Niet tevreden over zijn tijd, besloot hij er opnieuw één te lopen in het najaar. Het werd de Baccaramarathon in Beernem waar hij een mooie tijd behaalde van 3 uur en 24 minuten. “Ik had de smaak te pakken. Het gevolg was dat ik er jaarlijks zo’n zestal deed met als resultaat dat ik in 2022 aan nummer 100 zat. Samen met twee vrienden, ben ik de enige die alle 23 edities van de In Flanders Fields marathon, een Boston Qualifier marathon, met succes liep.” Zijn beste tijd van 3 uur en 4 minuten liep hij ook in deze reeks.

Vandenheede is fier op het feit dat hij 105 marathons begon en met succes de eindstreep haalde. “In de meer dan 30 jaar dat ik loop, heb ik nog nooit opgegeven alhoewel de laatste kilometers wel eens een lijdensweg kunnen zijn. Behalve een voetbreuk en soms een weerbarstige rug, heb ik gelukkig nog geen zware blessures gehad”, vertelt Vandenheede.

Sportief gezin

“Mijn mooiste marathons zijn In Flanders Fields, Zeeuws Vlaanderen, de zware Beach Head in Engeland en de SM Marathon in Meerssen die ik een paar keer in een volledig ondergesneeuwd parcours samen met mijn loopmakker Steven uitliep. Ook deed ik marathons in Rotterdam, Amsterdam, Echternach, Eindhoven en zelfs Athene.” Zijn echtgenote Catherine Dendauw, verpleegster bij het Wit-Gele Kruis, wandelt en zwemt regelmatig. Hun beide dochters Ellen en Lore lopen wel. “Ik loop zo’n drie à vier keer per week met een gemiddelde van 50 kilometer per week”, zegt Jean-Marie.

Loopclub

Het is in de loopclub dat Vandenheede de loopmicrobe echt goed te pakken kreeg en hij marathons begon te lopen. “Als je in groep loopt en een babbeltje doet, vliegt de tijd voorbij en loop je automatisch ook wat langer”, weet Vandenheede. “Mijn gewicht is ondertussen ook stabiel om en bij de 68 kilogram.”

Aan stoppen denkt hij momenteel nog niet. Jaarlijks loopt Jean-Marie nog twee à drie marathons met meer oog voor de natuur en minder voor de tijd. “Ik hoop nog vele jaren met plezier te trainen met mijn vrienden van Loopclub Grijsloke waar iedereen welkom is, ongeacht het looptempo”, klinkt het bij Jean-Marie. (GV)

The post Jean-Marie liep al 105 marathons: “ik heb nog nooit opgegeven” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Expeditie voor het goede doel eindigt in tragedie op Mont Blanc: Michele (50) valt in gletsjerspleet en sterft

Michele Raule (50) wilde een van de grootste uitdagingen van zijn leven aangaan voor het goede doel. De Italiaanse bergbeklimmer, die geld inzamelde voor kinderen met kanker, stapte op zijn stalen ros in Genua en fietste enkele honderden kilometers naar de voet van de Mont Blanc. Als bekroning van zijn tocht wilde hij naar de top klimmen (4.809 meter). Maar

Lees meer »

Waarom stapt Joe Biden dan toch op? En kan Kamala Harris president worden?

Joe Biden stapt op als presidentskandidaat voor de Democraten. Na zijn flaters van de afgelopen weken die Trump zijn kans op winnen alleen maar vergrootten, trekt Biden zich dan toch terug. Vicepresident Kamala Harris lijkt klaar te staan om het stokje over te nemen. Wat betekent dit voor de presidentsverkiezingen? En maakt Kamala Harris een kans om Trump te verslaan?

Lees meer »

We zien de stichtende broers Beers nóóit, maar Dimitri Vegas & Like Mike bedanken ze live vanop de mainstage: “20 jaar Tomorrowland dankzij jullie”

“Steek jullie lichtjes in de lucht, speciaal voor Michiel en Manu. Enkel door hen kunnen wij vandaag vieren, enkel door hen is er Tomorrowland.” Een dankwoord van de broers Thivaios aan de stichtende broers Beers, live vanop de mainstage als afsluiter van dag twee. Een verdiend gloriemoment, onthaald op luid applaus en tonnen vuurwerk. “En dan nu: let’s get fucked

Lees meer »

LIVE GENTSE FEESTEN. Jong KAA Gent opent ploegvoorstelling, Buffalo-fans wachten vol ongeduld op eerste elftal

Dag vier van de Gentse Feesten is in mineur begonnen. Het ‘Botram!’-kraam werd gevandaliseerd door vleesliefhebbers. Gelukkig heeft het Sint-Baafsplein vanavond heel wat in petto om de sfeer weer op te krikken. Daar wachten de Buffalo-fans momenteel vol ongeduld op de eerste ploeg. Om 23 uur zal Eurosong-winnaar Johnny Logan op het podium klimmen. Mis niets van deze Gentse Feesten

Lees meer »

KIJK. Sterrenchef Nick Bril draait eenzame dj-set op Tomorrowland

De tweede festivaldag van Tomorrowland is inmiddels van start gegaan met een opvallende naam op de line-up: sterrenchef Nick Bril. De sterrenchef reed in januari met zijn terreinwagen over een stagiair waarna die laatste zijn benen verloor. Bril stond na het incident al op Extrema Outdoor als dj, maar kon vandaag op opvallend weinig publiek rekenen tijdens zijn dj-set.

Lees meer »

Verdachten van moord op Belgisch echtpaar op Tenerife uitgeleverd aan Spanje: “Camerabeelden tonen hoe verdachte met twee vuilniszakken huis van Laura (67) en Marc (71) verlaat”

De twee verdachten die vorige maand in ons land zijn opgepakt voor de moord op het Belgische echtpaar Laura Trappeniers (67) en Marc Olbrechts (71) op Tenerife, zijn vorige week uitgeleverd aan Spanje. De Guardia Civil analyseerde ondertussen “duizend uur” aan beeldmateriaal. Daarop is onder meer te zien hoe een van de verdachten na uren de woning van het echtpaar

Lees meer »

LIVE WORLD MATCHPLAY. Van den Bergh-killer Humphries wint hoogstaande partij van Wade, Van Gerwen en Smith strijden om laatste finaleticket

Op de World Matchplay darts staan vanavond de halve finales op het programma. Luke Humphries, de man die donderdag Dimitri Van den Bergh huiswaarts stuurde, neemt het in de eerste wedstrijd op tegen James Wade. Daarna is er de clash tussen Michael van Gerwen en Michael Smith. De wedstrijden zijn ook LIVE te bekijken op VTM 2 en VTM GO!

Lees meer »

“Alles geven, hè!”: fans kunnen in Hasselt eventjes zelf Frankie of Protput zijn aan de bureaus van ‘Het eiland’

In de Corda Campus, een bedrijvencampus in Hasselt, staan deze week de bureaus zoals die in de legendarische VRT-serie ‘Het eiland’. Die serie bestaat 20 jaar en ging over de hilarische gebeurtenissen in het fictieve bedrijf ‘Cynalco Medics’. Fans kunnen gebruik maken van de bureaus om een dagje zelf mee te maken hoe het is om Sammy, Protput of Alain

Lees meer »