Gevluchte Oekraïner zet zijn fietsenwinkel voort in Langestraat in Brugge

Een klein twee weken geleden startte Yevken Filin (33) uit Oekraïne met fietsenwinkel- en hersteldienst Bike Family in de Langestraat 181, waar jarenlang frituur Royal was gevestigd. “Ik had in Kiev een gelijknamige maar veel grotere fietsenhandel, vooral gespecialiseerd in koersfietsen”, zegt Yevken. “Maar door de oorlog, waardoor vele mensen gevlucht of naar het front gestuurd zijn, hadden we daar nauwelijks nog klanten over.”

De showroom met te koop gestelde fietsen oogt voorlopig nogal leeg, maar daar wordt volgens Yevken aan gewerkt. De man heeft al heel wat doorstaan sinds hij in Brugge terechtkwam en zijn eigen zaak opende. “Mijn vader begon dertig jaar geleden al met zijn eigen fietsenwinkel. Hij deed ook zelf aan wielrennen, lang geleden in de tijd van de Sovjet-Unie”, vertelt Yevken.

Kampioen

“Ik heb zelf ook wel behoorlijk goed gefietst. Zo ben ik nog kampioen van Oekraïne geweest bij de jongelingen. In Kiev heb ik eerst een tijd in de winkel van mijn vader meegewerkt maar vijf jaar geleden heb ik er mijn eigen zaak opgestart. Daar legden we ons vooral toe op sportfietsen, onder meer van het bekende merk Trek. Het was echt wel een van de grootste winkels van de stad, met een grote toonzaal en ook een drukke herstelservice.”

“We hebben daar heel goed gewerkt en hadden een mooi cliënteel van vooral sportieve fietsers. Maar de oorlog (gestart op 24 februari 2022 toen Rusland Oekraïne binnenviel, red.) heeft heel veel kapot gemaakt”, gaat Yevken verder.

Medewerkers

“Een groot deel van onze klanten en potentiële klanten vluchtten naar het buitenland. Er waren ook medewerkers van de zaak die werden opgeroepen om aan het front te gaan vechten. Bovendien durven de gezonde jongemannen nauwelijks nog buiten komen omdat ze bang zijn van de rekruteerders die hen van straat halen om bij het leger in te lijven. Dat alles zorgt ervoor dat er nauwelijks nog klanten overbleven.”

Yevken nam dan ook de moeilijke beslissing om de zaak te sluiten en samen met zijn vrouw en zoontje het land te ontvluchten op zoek naar een veiliger en beter leven. “We zijn eerst naar Slowakije getrokken, omdat daar een zakenpartner van ons woonde. Daarna hebben we enkele maanden in Spanje verbleven. Daar heb ik gekeken of het mogelijk was er een zaak op te starten. Maar de mentaliteit daar in Spanje, of althans in die regio, was toch niet helemaal wat ik zocht. Met hun siësta en uitstelgedrag… (lacht). In mei 2022 zijn we hier in Brugge aangekomen. Hier is veel moderne infrastructuur en er wordt hard gewerkt. Bovendien is België een echt fietsland. Met mooie fietspaden uitgerust voor recreatief fietsen en woon-werkverplaatsingen. Maar het is daarnaast ook een land waar het wielrennen enorm groot is. Van jong tot oud: de koers leeft enorm en dat is voor mij wel belangrijk.”

Degelijke stadsfietsen

Yevken vestigde zich met zijn gezin in de Rodestraat in Brugge, niet ver van de Langestraat dus, en twee maanden na aankomst in ons land werd hun tweede zoontje geboren. “Mijn eerste maanden hier heb ik gebruikt om Nederlands te leren. Daarna heb ik een tijd online zakelijke projecten met Oekraïne uitgewerkt maar ik ben steeds blijven zoeken naar een handelspand in de buurt om opnieuw met een fietsenhandel van start te gaan”, vertelt Yevken, die uiteindelijk dus op de leegstaande frituur stootte, vlak bij zijn woning.

“Hier zal ik me niet zozeer richten op sportieve fietsen maar wel op degelijke stadsfietsen – zowel elektrisch als manueel – en ook op bakfietsen. Ik heb al gezien dat daar in Brugge een groot cliënteel voor is. Voor koersfietsen zijn er al behoorlijk veel en goede aanbieders in het Brugse. Ik ben nu bezig met nieuwe fietsen in te kopen maar het duurt wel een tijdje tot die geleverd zijn. De mensen kunnen hier overigens ook tweedehandsfietsen kopen en ik doe ook onderhoud en herstelling van alle merken, dus ook van fietsen die hier niet aangekocht zijn.”

The post Gevluchte Oekraïner zet zijn fietsenwinkel voort in Langestraat in Brugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Overbuur (40) lost schot met jachtgeweer om ruziënd duo stil te krijgen: politie arresteert drie lichtgewonden

De politie werd in de nacht van zondag op maandag opgeroepen voor een schietpartij in de Koekelarestraat in Kortemark. Twee mannen hadden er ruzie op straat, waarop een overbuur hen aanmaande om stiller te zijn. Daarop ontstond extra tumult waarna de 40-jarige overbuur een schot loste met een jachtgeweer. Uiteindelijk ontaarde het incident in een vechtpartij, waardoor het drietal lichtgewond

Lees meer »

AR-15: “Het wapen dat Amerika doodt”

Bij de aanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is volgens Amerikaanse media een AR-15 gebruikt, een halfautomatisch wapen dat eerder al gebruikt werd bij meerdere massaschietpartijen. Het wordt het “wapen dat Amerika doodt”, genoemd.

Lees meer »

Verstappen onthult dat hij ernstige zichtproblemen had na crash in 2021: “Alsof ik met 300 km/u met een speedboot reed”

Het is een moment dat bij veel Formule 1-liefhebbers nog op het netvlies gebrand staat. Drie jaar geleden, toen Max Verstappen en Lewis Hamilton een zinderend duel uitvochten om de wereldtitel, schoot de Nederlander tijdens de GP van Groot-Brittannië hard van de baan toen hij door zijn grote rivaal werd aangetikt. Nu blijkt dat Verstappen nog een tijdlang kampte met

Lees meer »