Gemeente zet driehonderd Wevelgemse mantelzorgers in de bloemetjes

Driehonderd Wevelgemse mantelzorgers werden in de bloemetjes gezet ter gelegenheid van de Dag van de Mantelzorg. Zij staan dagelijks klaar om hun familie, buur of kennis te helpen waar het kan. Vaak door er gewoon te zijn wanneer die persoon er nood aan heeft.

Op 23 juni, dag van de Mantelzorg, wordt over heel Vlaanderen extra aandacht besteed aan de 2 miljoen Vlamingen die mantelzorger zijn. Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten. Vaak zijn dat familieleden maar het kunnen evengoed vrienden of buren zijn. Het gaat om langdurige zorg die onbetaald is.

“In Wevelgem zijn er zo’n driehonderd geregistreerde mantelzorgers”, zegt schepen van gezondheidsbeleid Geert Breughe. “Daarnaast zijn er vast en zeker nog heel wat inwoners die evengoed hun naasten bijstaan met boodschappen doen, kleine klusjes of door er gewoon te zijn voor wie hulp nodig heeft.”

Druk

Wie erkend is als mantelzorger en daar eventueel ook een premie voor ontvangt, is niet noodzakelijk ook geregistreerd als mantelzorger bij de gemeente Wevelgem. “Dat klopt”, zegt Sabine Vanhollebeke, centrumleider bij lokaal dienstencentrum Elkerlyc. “Daarom nodigen wij wie niet geregistreerd is bij ons uit om dat te doen. Wij organiseren voor hen allerlei ondersteunende activiteiten zoals een rolstoeltraining. We brengen ze ook samen om ervaringen uit te wisselen.”

Nathalie Ninove (53) is een van de mantelzorgers die van de gemeente letterlijk in de bloemetjes werd gezet. “Dat apprecieer ik ten zeerste”, antwoordt ze. “Vroeger was ik mantelzorger voor mijn papa en schoonpapa die overleden zijn. Nu zorg ik voor mijn mama sinds ze de diagnose Parkinson kreeg. En dat is druk, je bent er altijd voor je naaste. Mijn mama heeft ook liever dat ik haar help. Momenteel werk ik niet. Mensen die naast een volle dagtaak nog mantelzorger zijn, hebben het heel erg druk.”

Wie ook mantelzorger is en zich nog niet registreerde kan dat doen via www.wevelgem.be/mantelzorg. Extra info via [email protected] of op 056 43 55 00.

The post Gemeente zet driehonderd Wevelgemse mantelzorgers in de bloemetjes is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Collega komt met hoofd in bagagetrolley vast te zitten en moet gered worden door brandweer: “Ze was iets te nieuwsgierig”

De Amerikaanse Caitlin McCoy uit South Carolina heeft eens goed kunnen lachen met haar collega. De twee vervoerden enkele dozen op een bagagetrolley, toen de vrouw voorstelde om iets gek te doen. “Ze wilde testen of ze haar hoofd tussen de metalen staven van de kar kon steken”, vertelt Caitlin. “Maar ze kwam vast te zitten.” Caitlin moest uiteindelijk de

Lees meer »

Langdurige stroompanne in de straat? Ontdek hier of je recht hebt op ‘ongemakkenvergoeding’

Ook al urenlang zonder stroom gezeten? Nu er massaal wordt gegraven voor de aanleg of modernisering van wegen, riolen, of het elektriciteits-, gas- en fibernetwerk, zijn er de klok rond voortdurend een tiental kleine en grotere ongeplande stroomonderbrekingen. Het aantal Vlamingen dat een ‘ongemakkenvergoeding’ vraagt, verdubbelde dan ook. Wanneer kom je in aanmerking voor een compensatie, en hoeveel bedraagt die

Lees meer »

Laureatenhulde bij de Kunstacademie in Zwevegem

In de lokalen van de Kunstacademie in oc De Brug werd zondag de tentoonstelling Wonderkamer geopend. Meteen betekende het voor heel wat leerlingen het einde van hun carrière aan de Kunstacademie.
The post Laureatenhulde bij de Kunstacademie in Zwevegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Australisch koppel opgepakt op verdenking van spionage voor Rusland

Twee Australische burgers van Russische afkomst zijn in Australië gearresteerd op beschuldiging van spionage. Het echtpaar van 40 en 62 jaar wordt ervan verdacht materiaal te hebben verzameld van de Australische defensie met als doel dat door te spelen aan Russische autoriteiten. Dat heeft de Australische federale politie bekendgemaakt.

Lees meer »

Jouw vraag over Brussel: is de Belgische driekleur in Brussel gemaakt?

Tijdens een EK of WK-voetbal of in de aanloop naar de Belgische feestdag wordt hij van zolder gehaald en zien we hem net iets vaker wapperen aan de Brusselse vensterbanken dan anders. De driekleur, le tricolore, de Belgische vlag. Maar wist je dat de allereerste versie daarvan in volle revolutie aan elkaar werd genaaid in Brussel op een boogscheut van

Lees meer »

Burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) in opspraak nadat hij seksfilmpje toont op partij-event: “Durf mezelf niet meer in de spiegel te kijken”

Uit getuigenissen van jongeren die een verkiezingsevenement van Open VLD hebben bijgewoond, blijkt dat de burgemeester van Staden, Francesco Vanderjeugd (Open VLD) hen ongevraagd een zelfgemaakt seksueel filmpje heeft getoond. De politicus geeft toe dat hij een fout heeft gemaakt en zou ook zijn excuses hebben aangeboden.

Lees meer »

Ushuaïa blijft Rode Duivels aantrekken: nu ook De Bruyne naar megadisco op Ibiza, waar Courtois z’n trouwfeest ‘herbeleeft’

De Rode Duivels laten de EK-uitschakeling niet aan hun hart komen. Na Koen Casteels, Arthur Theate, Leandro Trossard, Aster Vranckx en kersvers Sporting Lissabon-verdediger Zeno Debast, bracht nu ook Kevin De Bruyne een bezoek aan Ushuaïa, de befaamde openluchtclub op Ibiza. Thibaut Courtois ging er donderdagavond eveneens feesten en herbeleefde er zelfs een beetje z’n trouwfeest.

Lees meer »

Kortrijkse horecazaken worden (opnieuw) geteisterd door inbraken

Afgelopen weekend werden De Gouden Aap en Hermana op de Vlasmarkt en De KleinKeuken en La Cabane aan de Budastraat het doelwit van inbraken. “Gelukkig gaat het niet om grote buiten, maar dat neemt niet weg dat de uitbaters getroffen zijn en schade lijden”, zegt Thomas Detavernier, woordvoerder van Politiezone VLAS.
The post Kortrijkse horecazaken worden (opnieuw) geteisterd door

Lees meer »

Pfizer werkt aan concurrent voor Ozempic in pilvorm

Pfizer werpt zich op de miljardenmarkt van nieuwe generatie afslankmiddelen zoals Ozempic. De farmareus werkt aan een gelijkaardig middel in pilvorm. Het medicijn is nog in de ontwikkelingsfase. De eerste resultaten van een nieuwe studie zien er goed uit, meldt Pfizer donderdag.

Lees meer »