“We willen een uniform en coherent strafrechtelijk beleid in de hele provincie voeren”: parket van West-Vlaanderen sluit akkoorden over aanpak lokale overlast

Het parket van West-Vlaanderen sluit de komende maanden nieuwe protocolakkoorden af met alle West-Vlaamse steden en gemeenten over de toepassing van GAS (gemeentelijke administratieve sancties). Deze nieuwe akkoorden brengen GAS terug naar de essentie: het aanpakken van lokale overlast. Diefstallen en slagen en verwondingen worden uit GAS gehaald en voortaan rechtstreeks strafrechtelijk vervolgd. Op deze manier wil het parket van West-Vlaanderen een uniforme, heldere en veilige aanpak in alle steden en gemeenten in de provincie nastreven.

11 jaar GAS-wet

De huidige GAS-wet werd in 2013 ingevoerd om steden en gemeenten de bevoegdheid te geven om via GAS-sancties lokale overlast zoals sluikstorten, wildplassen, graffiti spuiten, enzovoort aan te pakken. Door de jaren heen is het toepassingsgebied van de GAS-wet uitgebreid, wat leidde tot een versnipperd beleid. Zo werden diefstallen in bepaalde steden en gemeenten met GAS-sancties bestraft, en in andere dan weer niet.

Geen GAS meer voor diefstallen en slagen en verwondingen

Om opnieuw tot een coherent beleid te komen, werkte het parket van West-Vlaanderen een nieuw protocolakkoord uit voor de toepassing van GAS in de hele provincie. Deze akkoorden zorgen ervoor dat diefstallen en slagen en verwondingen niet langer onder GAS vallen, maar voortaan strafrechtelijk vervolgd worden.

Filiep Jodts, procureur des konings West-Vlaanderen, legt uit: “Deze misdrijven zullen voortaan rechtstreeks door het parket vervolgd worden. Het parket beschikt over de nodige ervaring en expertise om deze ernstige feiten, die vaak complex en betwistbaar zijn, adequaat te beoordelen en te vervolgen.”

Nieuwe toepassing GAS

De nieuwe protocollen zullen tegen september 2024 in alle West-Vlaamse steden en gemeenten van kracht zijn.

Inzet op expertise en uniform beleid

“Ons doel is een uniform en coherent strafrechtelijk beleid in de hele provincie te voeren, waarbij we ernstige misdrijven die de lokale overlast overstijgen aanpakken met de expertise van het parket. Door deze misdrijven uit GAS te halen, brengen we de toepassing ook terug naar de essentie: het bestrijden van duidelijke gevallen van lokale overlast”, aldus nog Filiep Jodts.

The post “We willen een uniform en coherent strafrechtelijk beleid in de hele provincie voeren”: parket van West-Vlaanderen sluit akkoorden over aanpak lokale overlast is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hij begon op zijn 16de in zijn slaapkamer. Vandaag is het bedrijf van Jonas Dhaenens 4,8 miljard euro waard

Vanuit zijn slaapkamer in Oostakker – én met de nodige dosis bluf – stampte Jonas Dhaenens (42) als zestienjarige zijn bedrijfje uit de grond. Na een grote aandelenverkoop gisteren wordt de waarde van dat bedrijf team.blue nu al op bijna 5 miljard (!) euro geschat. Dit is het inspirerende verhaal van een briljante ondernemer die nooit zijn studies afmaakte. “Ik

Lees meer »

Brandweer rukt uit naar chemiebedrijf in Oostende voor lek: “Defect op leiding tussen opslagtanks”

De brandweer kreeg omstreeks 8.30 uur een melding van een incident met gevaarlijke stoffen op de Plassendale Chemie Site in Oostende. “Onderzoek wees uit dat er een defect was op een leiding tussen twee opslagtanks”, zegt woordvoerder Yves Vande Velde.
The post Brandweer rukt uit naar chemiebedrijf in Oostende voor lek: “Defect op leiding tussen opslagtanks” appeared first on

Lees meer »

LIVE NEDERLAND-ENGELAND (wo, 21u). Problemen op Duitse spoorwegen teisteren Oranje: selectie alsnog met vliegtuig naar Dortmund

Woensdag maken Nederland en Engeland onder elkaar uit wie naar de EK-finale mag in Berlijn. De match wordt gespeeld in Dortmund, en wordt in goede banen geleid door Felix Zwayer. Geen onbelangrijk detail: Bellingham beschuldigde hem in 2021 indirect van omkoping. Plaatst Oranje zich voor een eerste EK-finale sinds 1988? Of mag Engeland zich opmaken voor de eindstrijd in Berlijn?

Lees meer »

K-Fête van start in wzc Châtellenie: “Als bewoners niet naar feest kunnen, komt feest naar bewoners”

In woon- en zorgcentrum Châtellenie werd het gloednieuwe K-Fête in gebruik genomen. De plaats, die deel uitmaakt van de modernisatie van alle woonzorgcentra op het grondgebied, moet de bewoners meer betrekken bij de lokale feesten. “Het is open voor iedereen, niet alleen familie van de bewoners.”
The post K-Fête van start in wzc Châtellenie: “Als bewoners niet naar feest

Lees meer »

Britse controversiële influencer Andrew Tate en broer beschuldigd van grootschalige belastingontduiking

De Britse controversiële influencer Andrew Tate en zijn broer Tristan worden beschuldigd van grootschalige belastingontduiking in het Verenigd Koninkrijk. Zo zouden ze jarenlang samen met een derde persoon belastingen hebben ontdoken op een bedrag van bijna 25 miljoen euro inkomsten uit hun internetactiviteiten. De Britse politie heeft een civiele procedure tegen de drie aangespannen.

Lees meer »

“Proefaflevering ‘Het eiland’ werd met de grond gelijkgemaakt”: acteur Tom Van Dyck is cultureel erfgoed als Alain Vandam

“We waren een bende speelvogels. Als je die samenzette, onder de anarchistische maar briljante leiding van Jan Eelen, kreeg je blijkbaar toch iets speciaals.” Zo blikt Tom Van Dyck (52) in ‘Primo’ terug op het legendarische programma ‘Het eiland’. De verjaardagsspecial met daarin een reünie van Alain Vandam, Michel Drets en Frankie Loosveld is vanaf donderdag te bekijken op Streamz.

Lees meer »

Bitcoin verbruikt meer elektriciteit dan België

Het mijnen van de cryptomunt Bitcoin verbruikt meer elektriciteit dan België. Dat heeft de VN-conferentie over handel en ontwikkeling (UNCTAD) woensdag gezegd tijdens de voorstelling van het Digital Economy Report 2024. De opkomst van artificiële intelligentie en cryptomunten heeft het energieverbruik van de techsector de afgelopen jaren drastisch doen stijgen.

Lees meer »

Belgisch fregat is terug van missie naar Rode Zee voor Europese operatie

Het fregat Louise-Marie is dinsdag opnieuw aangekomen in Zeebrugge na een Europese operatie tegen de Jemenitische Houthi-rebellen in de Rode Zee. De rebellen voeren er sinds november aanvallen uit op commerciële schepen, naar eigen zeggen uit steun voor de Palestijnen in het conflict met Israël. De Louise-Marie beschermde tal van containerschepen in de regio.
The post Belgisch fregat is

Lees meer »