Jos Vanhaute is gepassioneerd door muziek en rally: “Ieper blijft voor altijd in mijn hart zitten”

Jos Vanhaute mag dan al zeventien jaar in Harelbeke wonen, hij blijft Ieperling in hart en nieren. Velen kennen hem als dj Joske, Vetz Aksje of Sjonnie Oaverechts, maar naast muziek is ook rally een grote passie van Jos. Zo stond hij twaalf keer aan de start in Ieper.

“Ik ben niet braaf geweest op school”, vertelt Jos Vanhaute (59) als we hem vragen over zijn schooltijd in Ieper. “Ik heb één dag in het College gezeten, anderhalf jaar in het VTI en na een intermezzo van tien maanden bij de Paters in Torhout heb ik dan toch mijn weg gevonden in de Heilige Familie. Daarna studeerde ik grafische vormgeving, maar dan begon ik muziek te draaien in een redelijk bekende discotheek, den Elpee. Na acht maanden verdiende ik evenveel als mijn vader en heb ik me volledig toegewijd op het plaatjes draaien.”

Hoe ben je in de dj-wereld gerold?

“Dat is begonnen bij de Scouts toen ik vijftien jaar was. De eerste keer dat ik voor een groot publiek speelde – ik was toen zestien – was een fuif in de Kolenwerf aan de kaai. Pascal Sansen, een van de bekendste dj’s van de streek op dat moment en een goeie vriend van mij, draaide er. Ik stond in het publiek en opeens riep hij mij: ‘Jos, ga jij de volgende plaatjes opleggen? Ik moet naar de wc’.”

Op zaterdag 29 juni draai je tijdens de Bolhoed-reünie in de Vort’n Vis. Wat is dat?

“De Bolhoed was een café in de Sint-Jacobsstraat, waar nu de ondertussen ook gesloten Old Bill is. Toen ik 17 was, vroeg cafébazin Bettina of ik het zag zitten om er te draaien op zondagnamiddag. Natuurlijk zei ik ja, want ik mocht met haar geld platen kopen in Kortrijk. Ik heb dat een jaar of vier gedaan en heel mooie herinneringen aan overgehouden. Volgende week zaterdag doen we een reünie met alle gasten van toen in de Vort’n Vis.”

Je draait ook op de Muzikale Donderdagen op 18 juli.

“Ik heb vroeger altijd geholpen met de Muzikale Dinsdagen en er verschillende keren gespeeld. Toen Bart (Devos, red.) en Wim (Vandamme, red.) plannen maakten voor de Muzikale Donderdagen, vonden ze dat ik niet mocht ontbreken. Ik zag dat meteen zitten. En om dat dan nog eens op de Grote Markt te mogen doen, echt top.”

“De eerste keer dat ik een rallywagen zat, was ik amper zestien jaar”

Je staat op de affiche als Vetz Aksje. Vanwaar komt die naam?

“Ik heb in de jaren ‘90 vijf jaar lang café Casa Nova, nu De Oude Veemarkt, tegenover Hotel Ariane uitgebaat. Dat was een van de schoonste periodes van mijn leven, maar ook vijf dikke nagels aan mijn doodskist, want dat was iedere dag feest. Enkele vaste klanten hadden het idee om een maand lang toe te laten dat je elkaar mocht uitschelden. Toen kwamen ze binnen en zeiden ze: ei vetzak, zet eens een pintje! Zo is dat blijven hangen.”

Zijn er nog feesten waar je naar uitkijkt deze zomer?

“Ik heb nog het alter ego Sjonnie Oaverechts en in augustus mag ik spelen op de kermis in de Vogelwijk. Het is heel lang geleden dat ik dat nog eens gedaan heb. Sjonnie Oaverechts is echt foute muziek, helemaal anders dan dj Joske of Vetz Aksje. Normaal draai ik ook ieder jaar tijdens Festival Dranouter in de poort van de Cirque, de vroegere Pelikaan. Vorig jaar was het de veertigste keer. Dat is ook iedere keer een zot feest.”

Dit weekend is het Rally van Ieper, een wedstrijd waar je naar uitkijkt?

“Zeker, maar omdat ik moet draaien op vrijdag en zaterdag kan ik jammer genoeg niet alles volgen. Twaalf keer heb ik de Rally van Ieper gereden, onder andere vier keer als copiloot voor André Malais. De eerste keer was in 1984, toen ik 19 was. Een heel speciale ervaring. Het beste resultaat dat ik gehaald heb in Ieper was de 21ste plaats. Maar we zijn altijd amateurs gebleven.”

Hoe ben je besmet geraakt met de rallymicrobe?

“Toen ik vijf jaar oud was, passeerde de rally achter ons huis in Brielen en ik stond daar de hele nacht met de grote jongens. De eerste keer dat ik met mijn vader ging kijken, was in Kemmel. Walter Huyghe gleed weg op de kasseien en mijn vader kon nog net op tijd mijn zus wegtrekken. En ik zei: dat wil ik doen later. Ik was zestien toen ik voor de eerste keer in een rallywagen zat, weliswaar niet in Ieper. Dat was met het paspoort van iemand die 19 jaar was. Vroeger ging dat nog allemaal. Ik denk dat ik in totaal zo’n honderd rally’s gereden heb.”

Wat maakt de Rally van Ieper speciaal?

“Het is niet de mooiste of geestigste rally die ik gereden heb, maar het is speciaal omdat ik hier thuis ben. Vroeger was het ook nog betaalbaar om mee te doen, maar door het verbod op tabaksreclame zijn we ermee moeten stoppen.”

Voor de liefde ging je in Harelbeke wonen. Was het moeilijk om te vertrekken uit Ieper?

“In het begin was het raar omdat niemand goeiendag zei wanneer ik rondliep in Harelbeke. Hier in Ieper kan ik geen vijf stappen zetten zonder dat er iemand roept of zwaait naar mij. Maar ondertussen is het al net hetzelfde. Als je een beetje sociaal bent, ken je vlug veel mensen. Maar ik ben en blijf een trotse Ieperling. De mentaliteit, de vrienden, de mooie tijden… Ieper blijft voor altijd in mijn hart zitten.”

Privé: Jos Vanhaute werd geboren in Ieper op 2 juli 1965. Hij is vader van twee volwassen kinderen: Bert (34) en Charlotte (36). Jos is getrouwd met Els Desmet en woont in Harelbeke.

Loopbaan: Na zijn studies werkte hij een aantal jaar voor het bedrijf Modular, waarna hij negen jaar lang een eigen zaak in de grafische sector had. Daarna werkte hij nog in de rallywereld en in de Ieperse horeca. Nu verdient hij vooral de kost als dj.

Vrije tijd: Muziek en sport kijken op televisie.

The post Jos Vanhaute is gepassioneerd door muziek en rally: “Ieper blijft voor altijd in mijn hart zitten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nathalie (37) neemt afscheid van pony die zwaar toegetakeld werd door loslopende hond: “Julleken krijgt een mooi plaatsje in ons huis”

Nathalie van de Bossche (37) uit Sint-Lievens-Houtem, in de provincie Oost-Vlaanderen, heeft afscheid moeten nemen van haar pony Julleken. Ze moet haar lieveling, die amper 60 centimeter groot is, laten inslapen nadat het werd aangevallen door een loslopende hond. “Het was een harde beslissing en het doet nog altijd pijn”, zegt Nathalie.

Lees meer »

Ontdek De Bonte Os, het hotel dat mee de skyline van Roeselare vorm geeft: “Robin Williams, Meg Ryan en Penélope Cruz hebben hier nog geslapen”

Ignace Defever (52) is, net als zijn voorvaderen, onlosmakelijk verbonden met ‘De Bonte Os Hotel & Tower’ in Roeselare. De favoriet van Hollywood-sterren en wielerploegen, zo noemt hij het. Wij kregen een unieke blik achter de schermen van deze voormalige slagerij.
The post Ontdek De Bonte Os, het hotel dat mee de skyline van Roeselare vorm geeft: “Robin Williams,

Lees meer »

Eva De Bleeker dan toch kandidaat-voorzitter Open VLD

Vlaams Parlementslid Eva De Bleeker is dan toch kandidaat om de nieuwe voorzitter van Open VLD te worden. Dat heeft ze gezegd bij VTM Nieuws. “We moeten de partij weer op de rails krijgen. Goed linken met de afdelingen en zien dat de neuzen in dezelfde richting zitten.”

Lees meer »

Voorsmaakje van Gentse Feesten op het strand van Blankenberge: “Natuurlijk zullen de paaldansers niet ontbreken”

De Gentse Feesten beginnen pas op 19 juli maar wie zich al eens wil opwarmen voor het jaarlijkse volkfeest kan dit weekend naar het evenementenstrand van Zomer aan de Pier. Gentenaar Hannes Dewit, die met Radar Events het Mardi Gras-plein organiseert, presenteert er het concept ‘Gentse Feesten Plage’.
The post Voorsmaakje van Gentse Feesten op het strand van Blankenberge:

Lees meer »