Gregory Mortier gaat voortaan als meester-molenaar door het leven: “Ambacht dat geduld vraagt”

‘Meester-molenaar’ is hoe Gregory Mortier (39) uit Aartrijke zich van het Vlaams ministerie van Onroerend Erfgoed mag noemen. Na een gedegen opleiding met stage, mag hij voortaan zelfstandig windmolens laten draaien en malen. In vooral de molens van Kortemark leeft hij zich met hart en ziel uit in de eeuwenlange traditie van een nu merkwaardig ambacht.

Hier en daar zie je de wieken van windmolens nog in het Vlaams landschap opduiken. Om gewassen te malen voor brood of veevoer waren ze vroeger onmisbaar. Het mag dan wel erfgoed zijn, het ambacht houden liefhebbers met passie zoals Gregory Mortier in stand.

Wanneer de vonk om molenaar te worden bij hem oversloeg, weet hij niet meer, maar het opmerkelijke beeld van het bouwwerk met een samenspel van natuur en mechaniek fascineerde Gregory. Net als kerken zijn molens nog altijd herkennings- en oriëntatiepunten. Ze stonden zowel bij boerderijen als in of nabij dorpskernen, en werden ook verplaatst.

Eerste fabrieken

“Molens kenden een hele evolutie in de bouw en techniek ervan, en waren eigenlijk een van de eerste fabrieken. Ze zijn niet afhankelijk van elektriciteit of brandstof, en dus heel ecologisch. Hun functie werd overgenomen door maalderijen met diesel- of elektromotoren. Ook hun geschiedenis, soms enkele eeuwen oud, boeit me. Zo is de Kruisstraatmolen in Werken, waar ik in draai, van 1773. Er steekt ook een familiehistorie achter, en doorgegeven kennis van de stiel tussen generaties”, vertelt Gregory. Zo’n vijftien jaar geleden verdiepte hij zich al in de opleiding tot molenaar, maar vond toen de tijd niet. Maar het metier bleef in zijn hoofd malen.

“Als ik in een molen aan het werk ben, kom ik tot rust”

Om het ambacht in eer te houden, heeft de Vlaamse overheid een erkende opleiding. De basiskennis kan elke kandidaat-molenaar tijdens tien zaterdagen volgen. Die vorming omvat theorie en molenbezoeken over heel Vlaanderen. De totale scholing duurt tussen twee en drie jaar opleiding, want na het theoretisch examen volgt een stageperiode van minstens 100 uren. Gregory volgde er 300, wat hij eigenlijk nog te weinig vond om het vak echt met gevoel te leren kennen. Hij draaide in meerdere molens tijdens die stage, omdat elke molen weer een net wat andere werking heeft. De constructie van zowel de toren als het mechanisch deel binnenin is verschillend: de zeilen regelen, de molen in de wind zetten, het afremmen (’vangen’) van de as. Elke molen is een uniek stuk met veel variatie, wat ook afhangt van de graansoort die moet gemalen worden.

“Het meest belangrijk waarop in het praktisch examen beoordeeld werd, is de veiligheid. Vooral als er bezoekers zijn, is het zaak om bij de les te blijven. Je kan makkelijk tussen de draaiende mechaniek gekneld geraken. Een molenaar moet zich constant bewust zijn van de verschillende sterke krachten die je altijd in de hand moet kunnen houden. De nodige finesse, het gevoel, krijg je gaandeweg in de vingers. Maar echt volleerd ben je toch nooit, vind ik. Met het diploma toon je wel dat je een molen meester bent.”

Bewustzijn verdwenen

Als de wind ook letterlijk meezit, is Gregory elk weekend aan het werk te vinden. In West-Vlaanderen zijn er nog ongeveer 75 actieve windmolens. Het best kent hij de Kruisstraatmolen in Werken, en de Wullepit-, de Couchez- en Koutermolen in Kortemark. Het zijn nog werkende exemplaren in handen van de gemeente.

De politieke wil om molens te restaureren en actief te houden, voorkomt dat molens verkommeren, of zelfs tegen de vlakte gaan. Ze hebben onderhoud nodig als ze stilstaan, en ook als ze nog werkend zijn. Molenaars helpen dat erfgoed mee in stand houden, om ook aan het publiek, het toerisme, te kunnen tonen.

“Doorgaans kennen vooral jonge mensen voeding, het eindproduct, enkel van de supermarkt”

Meester-molenaar Gregory wilde een hobby die, in de geest van de groene gedachte van vandaag, geen energie verbruikt maar enkel wind nodig heeft om van graan naar meel naar brood of veevoer te gaan. “Er kan te veel of te weinig wind zijn. Het is een ambacht dat geduld vraagt. Op een bepaalde manier ben je aangenaam afhankelijk van de natuur. Het contrast van de industrie en technologie tegenover de boer op zijn veld. Dat bewustzijn is tegenwoordig verdwenen. Doorgaans kennen vooral jonge mensen voeding, het eindproduct, enkel van de supermarkt.”

Evenwicht vinden

“Ik ben blij dat ik in de tijd van nu leef, maar we zijn misschien te veel de basis kwijtgeraakt, het gemeenschapsgevoel, spontaan met elkaar verbonden zijn om te (over)leven. Als ik in een molen aan het werk ben, kom ik tot rust. Een evenwicht dat onze gejaagde maatschappij moet leren vinden.”

The post Gregory Mortier gaat voortaan als meester-molenaar door het leven: “Ambacht dat geduld vraagt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Meer dan 100 mensen laten hun spullen gratis schatten in Herkenrode: “Elektrische pen van Thomas Edison ontdekt met een waarde van 15.000 euro”

Meer dan 100 mensen zijn vandaag naar Herkenrode in Hasselt gekomen om hun spullen te laten schatten. Veilinghuis Heritage Auctions Belgium hield er afgelopen namiddag een gratis schatting. Schilderijen, munten, servies, beeldjes en nog heel wat andere voorwerpen werden door de experts naar waarde geschat. De ontdekking van de dag is een elektrische pen van de Amerikaanse uitvinder Thomas Edison

Lees meer »

Farmtrail bij Landelijke Gilde en Ferm in Oostnieuwkerke

De Landelijke Gilde en Ferm Oostnieuwkerke organiseren op 28 juli Farmtrail. “De Farmtrail komt er naar aanleiding van 100 jaar Landelijke Gilde Oostnieuwkerke en Ferm Oostnieuwkerke”, weet Fermbestuurslid Sophie Nuytten.
The post Farmtrail bij Landelijke Gilde en Ferm in Oostnieuwkerke appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Hadden die passanten mij niet gevonden, dan was ik nu dood. Net als mijn vriend”: Lotte (38) en Willem werden het slachtoffer van vluchtmisdrijf

“Die cijfers over het toenemend aantal vluchtmisdrijven brengen mijn verdriet weer naar boven. Vluchten na een ongeval is altijd de slechtste optie.” Lotte De Ridder (38) weet spijtig genoeg waarover ze spreekt. Ze raakte zwaargewond en verloor haar vriend nadat ze werden aangereden door een bestuurder die vluchtmisdrijf pleegde. “Een ongeval kan gebeuren, maar loop alsjeblieft niet weg. Het kan

Lees meer »

Man met kruisboog doodt drie vrouwen in Engeland, dader nog op de vlucht

De Britse politie is een zoektocht gestart naar een man in verband met de dood van drie vrouwen in Bushey, in het Engelse graafschap Hertfordshire. De politie heeft de hele nacht gezocht naar de 26-jarige Kyle Clifford uit Enfield, schrijven Britse media woensdag. Hij wordt ervan verdacht de drie vrouwen met een kruisboog om het leven te hebben gebracht. De

Lees meer »

Nauwere samenwerking tussen Poetin en Kim Jong-un is een feit: Noord-Koreaanse elitesoldaten brengen bezoek aan Rusland

Een groep Noord-Koreaanse elitesoldaten in wording is op dit moment onderweg naar Rusland voor een officieel bezoek. Dat melden Noord-Koreaanse staatsmedia. Het bezoek is het eerste onderdeel van het strategische partnerschapsakkoord dat de Russische president Vladimir Poetin (71) en zijn Noord-Koreaanse bondgenoot Kim Jong-un (40) vorige maand hebben ondertekend.

Lees meer »