Leerkracht Joost Denuwelaere gaat met pensioen: “Elke les moet een optreden zijn om leerlingen te boeien”

Na 35 jaar vol enthousiasme voor de klas te hebben gestaan, neemt Joost Denuwelaere afscheid van het Ieperse College. Hij gaf er de lessen plastische opvoeding. “Leerlingen moet je inspireren en boeien”, zegt Joost.

Joost studeerde grafische kunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent. De 63-jarige leerkracht, afkomstig uit Reningelst en woonachtig in Loker, begon zijn carrière met het idee om leerlingen te leren tekenen. Maar al snel besefte hij dat er meer nodig was om hun interesse te wekken, zeker in een school waar de nadruk ligt op cognitieve vakken. “Het gaat erom hoe je ze inspireert”, zegt hij. De afgelopen jaren waren niet altijd makkelijk voor Joost. In 2020 verloor hij zijn echtgenote en bleef hij alleen achter met drie jonge kinderen van 1, 7 en 9 jaar. “Dan leg je prioriteiten”, vertelt hij. Joost schakelde over naar parttime werken om meer tijd voor zijn kinderen te hebben en bleef creatief bezig met zingen, tekenen en schilderen.

Evolutie

Gedurende zijn loopbaan zag hij zowel de school als de leerlingen veranderen. “De school veranderde van een mannenbastion naar een plek waar veel vrouwelijke leerkrachten les geven. En leerlingen zijn veel mondiger geworden, wat ik een goede zaak vind.” Volgens Joost is plastische opvoeding geen gemakkelijk vak om te geven. “Het is maar een lesuurtje per week en punten geven is lastig. Niet elke leerling is creatief, maar je moet hen proberen te boeien. Elke les is een optreden, je moet je vak serieus nemen om het creatieve luik te kunnen opwaarderen. Als ik het opnieuw kon doen, zou ik dezelfde weg kiezen.” Hoewel hij nu met pensioen is, blijft Joost actief. “Vanaf 29 juni loopt er een groepstentoonstelling in de kerk van Westouter en in september volgen er vijf optredens van Bloedend Hart. Maar alles structureren wordt moeilijk, ik ken mezelf.”

The post Leerkracht Joost Denuwelaere gaat met pensioen: “Elke les moet een optreden zijn om leerlingen te boeien” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

? “Dat Remco moet onderdoen voor twee buitenmaatse Tourwinnaars is geen oneer”

De Tour gaat zijn laatste fase in. In onze podcast ‘De Tour van Wuyts & Vlaeminck’ blikken Michel Wuyts en Stijn Vlaeminck terug op de eerste twee weken. “Alle bergritten tot dusver waren daverende spektakels”. Daarnaast kijken ze vooruit naar wat de renners nog staat te wachten in de resterende etappes. Luister hierboven naar een nieuwe aflevering van de podcast!

Lees meer »

Studenten krijgen punten cadeau op “moeilijk” toelatingsexamen geneeskunde

Alle studenten die begin juli het toelatingsexamen geneeskunde aflegden, hebben punten extra gekregen. De examencommissie stelde vast dat het examen een “hoge moeilijkheidsgraad” had en besliste daarom iedereen voor beide examenonderdelen dertien extra punten toe te kennen, meldt het Agentschap voor Hoger Onderwijs maandag. Studenten dierengeneeskunde kregen per onderdeel vijf punten extra om het quotum te halen.

Lees meer »

LIVE F1. 1-2 voor McLaren met Norris op pole position op Hungaroring, Verstappen wordt derde en ziet Perez crashen in Q1

De Formule 1 is aanbeland bij de GP van Hongarije. De McLaren maakte dit weekend al veel indruk en deed dat in de kwalificatie opnieuw. Lando Norris (24) pakte de polepositie voor ploeggenoot Oscar Piastri. Wereldkampioen Max Verstappen start morgen vanop plaats 3. Perez stelde dan weer teleur en crashte in Q1. Leuke situatie voor de race morgen om 15u.

Lees meer »

Oude begraafplaats Menen weer toegankelijk, transformatie in volle gang

De oude begraafplaats in de Zandputstraat in Menen ondergaat een hele metamorfose. De voorbije maanden werd er hard gewerkt met onder meer de aanplanting van bijna 600 bomen en struiken en een pad aangelegd met grafzerken. De begraafplaats is sinds kort weer toegankelijk. Een officiële opening volgt in september.
The post Oude begraafplaats Menen weer toegankelijk, transformatie in volle

Lees meer »

Ex-leraar mag cel verlaten na herhaaldelijk partnergeweld door alcoholmisbruik: “Er was niet meer mee samen te leven”

“Zolang hij les gaf, viel het nog mee, maar na zijn pensioen kreeg de drankduivel hem volledig in zijn macht.” De partner van een 67-jarige ex-wiskundeleraar uit Waregem getuigde voor de Kortrijkse rechter over het ondraaglijke leven met een alcoholverslaafde. Het zorgde er uiteindelijk voor dat hij tien weken in de cel moest blijven. Die mag hij nu verlaten als

Lees meer »

Bocholt geeft kerkdorpen Reppel en Lozen eigen stembureau om drukte en wachtrijen te voorkomen

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober zullen de kerkdorpen Reppel en Lozen een eigen stembureau krijgen. Het gemeentebestuur van Bocholt heeft dat beslist om het stemmen comfortabeler te laten verlopen en de drukte beter te spreiden. Bij de verkiezingen van juni waren er lange wachtrijen aan het stembureau in Bocholt. "Dat zorgde voor wat ongenoegen, wat ik zeker kan begrijpen", vertelt

Lees meer »

Voormalige ‘B&B zoekt lief’-vriendinnen Vicky en Ingrid vechten fikse ruzie uit: “Ze dreigde de Hells Angels op mij af te sturen”

Als één front gingen Vicky (60) en Ingrid (61) in ‘B&B zoekt lief’ in het verweer tegen uitbater Jelmont tijdens hun horrorverblijf in zijn zaak, maar sinds kort staan de dames ook lijnrecht tegenover elkaar. Een geannuleerde reis, een fysiek momentje met Jelmont en afgunst over het aantal minuten schermtijd. Het zorgt voor een bitse vete tussen de twee, die

Lees meer »

Interieur- en decoratiewinkel Mr. Poppins geopend

In het historische pand Kerkstraat 8-10 opende Ewoud Timmermans (42), daarin gesteund door echtgenoot Tim Van Peteghem (40), de deuren van interieur- en decoratiewinkel Mr. Poppins. “Er zijn zowel meubelen als kleine geschenkjes en bloemen te koop”, zegt Ewoud.
The post Interieur- en decoratiewinkel Mr. Poppins geopend appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE. Melania Trump reageert voor het eerst en noemt dader moordaanslag op haar man “monster” – Explosieven gevonden in wagen schutter

Ex-president Donald Trump is met bloed aan zijn oor van het podium geëvacueerd nadat er schoten werden gelost tijdens een campagnebijeenkomst in Pennsylvania. De Republikeinse presidentskandidaat hief vlak na de moordpoging zijn vuist omhoog, toen hij in veiligheid werd gebracht. Volg hier alle ontwikkelingen rondom het schietincident.

Lees meer »