Ieper en omstreken weer in de ban van de autosport: “Rally is gebeiteld in het DNA van onze stad”

Het rallycircus slaat dit weekend opnieuw zijn tenten op in Ieper voor de 59ste editie van de Ardeca Ypres Rally. Na de topedities van 2021 en 2022 als gaststad voor het wereldkampioenschap is er voor deze ‘normale’ editie dan wel minder internationale aandacht, de rally blijft toch Ieper en omstreken in de ban houden. “Of het nu WRC of gewoon BK is, wij zij dat weekend sowieso altijd volzet”, zegt Natasja Feliers van Hotel Ariane.

In het stadscentrum kan je er niet naast kijken. Ieper is dit weekend opnieuw het walhalla voor de rallyliefhebber. De Ardeca Ypres Rally mag dan wel wat van zijn pluimen verloren hebben na de WRC-edities in 2021 en 2022, en het verlies van het Brits kampioenschap, de kattenstad lijkt desondanks toch helemaal in het teken te staan van de autosport.

“Onze stad is bekend om het feit dat er altijd wel iets te doen is. De ene keer is dat voor de koersliefhebber, de andere keer voor de cultuurliefhebber, komend weekend is dan ook het hoogtepunt voor elke autosportliefhebber en dat zijn er nog altijd zeer veel in onze regio”, zegt schepen van Evenementen Diego Desmadryl (Open Ieper). “Sinds jaar en dag zijn alle logies volzet en leren de bezoekers op één of andere manier ook wel onze stad kennen. Qua citymarketing zal de stad ook wel terug in beeld komen op de grote zenders. Na de twee WRC-edities keren we een beetje terug naar het gewone format en zo werd ervoor gekozen om alles wat toegankelijker te maken. Zo kunnen de mensen iets vrijer bewegen door de servicezones, wat voor de bezoeker ook wel een meerwaarde is. Op deze manier proberen we ook de gezellige sfeer van weleer terug te krijgen.”

Minder impact

“De rally is gebeiteld in het DNA van onze stad, dus zijn we uiteraard heel blij terug gaststad te mogen zijn van misschien wel de mooiste rally van het land”, zegt ook burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper), die wel een verschil merkt ten opzichte van 2021 en 2022. “Een WRC is natuurlijk nooit te vergelijken met een manche van het Belgisch kampioenschap. De impact is dan ook veel minder voor iedereen, zoals de stadsdiensten, politiediensten, bewoners… De bezetting qua logies blijft voor onze stad ongeveer hetzelfde, omdat bij het WRC de bezetting zo groot was dat gans West-Vlaanderen volzet was.”

“Vroeger was dit een belangrijk weekend, maar dat is toch wat afgezwakt” – Jurgen Crombez (Horeca Ieper)

Dat kan Natasja Feliers van Ariane Hotel beamen. “Of het nu WRC of gewoon Belgische kampioenschap is, qua bezetting maakt dat voor ons niet veel uit. We hebben altijd een volle bezetting en in ons geval zijn dat al jaar en dag dezelfde gezelschappen die terugkeren. Het is ook een heel aparte sfeer. We proberen er ook op te letten dat we enkel mensen inboeken die echt komen voor de rally. Als je dat weekend komt naar Ieper om te fietsen of te wandelen, kan het wel een ontgoocheling zijn”, aldus Natasja Feliers. “Het is wel een beetje nadelig voor het restaurant, omdat we iets moeilijker bereikbaar zijn. Maar we koppelen dan het nuttige aan het aangename en traditioneel sluiten we op vrijdag- en zaterdagavond het restaurant. Onze gasten hebben sowieso catering onderweg of eten rap iets uit het vuistje. Maar dat is dan ook eens een welgekomen break voor de keukenploeg, zodat zij eens kunnen ademhalen midden in het seizoen.”

Ander cliënteel

Ook Jurgen Crombez van Horeca Ieper blaast niet te hoog van de toren als het gaat om de lusten voor de horeca. “Vroeger was dat altijd een belangrijk weekend, maar dat is met de jaren toch een beetje afgezwakt”, vertelt hij. “Tijdens de WRC-edities was het wel heel goed, maar vorig jaar was dat quasi hetzelfde als een gewoon weekend. De mensen kunnen ook moeilijk de stad in. Voor de cafés en de hotels is het wel een topweekend, maar voor de restaurants is het een ander verhaal. Het is een ander cliënteel: mensen die vlug iets eten en weer weg gaan. Toch denk ik dat we moeten tevreden zijn dat we de rally hebben. Het is goed dat er dingen gebeuren, we staan in de kijker… Dat is belangrijk qua marketing.”

De rally heeft wel een grote impact op de toegankelijkheid van de stad. Zowat heel de omgeving van de Grote Markt en de Leet zijn verkeersvrij dit weekend. “Er is bij elk evenement wel enige overlast en mobiliteit is dan ook telkens de grootste uitdaging. Daarom zijn we ook deze editie later begonnen met de opbouw en proberen we samen met de organisatie de impact zo klein mogelijk te houden”, zegt burgemeester Emmily Talpe.

Droneverbod

De rally heeft ook een grote impact op de politiediensten. “Uiteraard wordt er extra personeel ingezet. Dat komt niet enkel door de extra snelheidscontroles, maar bijvoorbeeld ook voor de coördinatie vanuit het CP-ops (commandopost operaties, red.)”, zegt woordvoerder Glenn Verdru van politie Arro Ieper. “We doen ook de veiligheidsritten van de parcours. Als er een zwaar incident is, zoals bijvoorbeeld een ongeluk, doen wij daar de nodige vaststellingen. En als het nodig is, staan we ook in voor de openbare orde. Dat kan gaan van mensen weren uit de verboden zones tot optreden tegen mensen die iets te enthousiast worden.”

De politie raadt dan ook aan om zeker de signalisatie te respecteren. “Als je je voertuig parkeert, doe dat niet lukraak. Er moet nog altijd passage mogelijk zijn, ook voor de hulpdiensten. We benadrukken ook dat er een verbod geldt voor drank in blik, behalve in Heuvelland. Er is ook een algemeen droneverbod. Behalve door de politie of de organisatie mogen er geen drones gebruikt worden. Anders wordt de bestuurder opgespoord en kan de drone in beslag genomen worden.”

Een volledig overzicht van de hinder per straat vind je op www.ieper.be/rally. Gedurende het rallyweekend zal politiezone Arro Ieper ook communiceren via Facebook over bijkomende hinder.

The post Ieper en omstreken weer in de ban van de autosport: “Rally is gebeiteld in het DNA van onze stad” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Waren twee zwarte acteurs in één aflevering van het goede teveel?”: ‘F.C. De Kampioenen’-figurant reageert op nieuwe commotie

Als figurant in ‘F.C. De Kampioenen’ is Amédéo Setodji (64) deze zomer opnieuw elke dag op televisie. Opvallend: in de geschrapte aflevering ‘Kamer te huur’, waarin een man uit Kameroen onderdak vindt bij Pascale, is Amédéo niet te zien. “Een gemiste kans. Waren twee zwarte acteurs te veel voor één aflevering?”, vraag zijn zoon Jonathan zich nu openlijk af. HLN

Lees meer »

Kraan van 45 meter installeert negen mobiele units voor nieuwe school in Mesen: “Normaal schoolgebouw uitbouwen is de bedoeling”

Heel wat animo woensdagochtend in het centrum van de kleinste stad van het land. Met een grote kraan van zo’n 45 meter, die zelfs hoger was dan de Sint-Niklaaskerk, werden negen containers over het cultuurhuis van Mesen gehesen, om daar in de tuin te worden neergezet. De mobiele units zullen worden gebruikt door De Horizon, de nieuwe school die wordt

Lees meer »

Hoger Op organiseert rommelmarkt in Woumen

Naar jaarlijkse traditie organiseert de koninklijke fanfare Hoger Op een rommelmarkt in Woumen, op zondag 14 juli. Je kan in de Pollaertstraat vanaf 6 uur tot 18 uur terecht.
The post Hoger Op organiseert rommelmarkt in Woumen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Oekraïne schaft zomertijd af

Oekraïne zal vanaf volgend jaar niet meer overschakelen naar de zomertijd. Het parlement zette daarvoor dinsdag het licht op groen, meldt persagentschap Interfax op gezag van parlementsleden.

Lees meer »

Hoe ‘Lady MacBiden’ het Witte Huis in haar ijzeren greep houdt: “Ik ga all-in voor Joe”

“Beste Jill Biden, vraag a.u.b. aan je man om een stap opzij te zetten.” Nu in talloze Amerikaanse media zulke opvallende smeekbeden verschijnen, wordt duidelijk dat het lot van de machtigste man ter wereld eigenlijk in de handen van zijn vrouw ligt. Alleen wil ‘mevrouw Joe Biden’ – kwatongen doopten haar intussen ‘Lady MacBiden’ – van geen wijken weten. “Ze

Lees meer »

Studenten krijgen punten cadeau op “moeilijk” toelatingsexamen geneeskunde

Alle studenten die begin juli het toelatingsexamen geneeskunde aflegden, hebben punten extra gekregen. De examencommissie stelde vast dat het examen een “hoge moeilijkheidsgraad” had en besliste daarom iedereen voor beide examenonderdelen dertien extra punten toe te kennen, meldt het Agentschap voor Hoger Onderwijs maandag. Studenten dierengeneeskunde kregen per onderdeel vijf punten extra om het quotum te halen.

Lees meer »

Europese Commisie overweegt jacht op zeehonden te heropenen: “Willen we echt terug naar die barbaarse methoden?”

Zeehondenproducten zijn sinds 2009 vrijwel geheel verboden in de Europese Unie, omdat de dieren tijdens de jacht werden doodgeknuppeld of op andere wrede manieren werden gedood. Maar dat verbod is nu in gevaar: de Europese Commissie is een evaluatie gestart en zet daarmee de deur op een kier om de zeehondenjacht en verkoop op afgeleide producten weer toe te laten.

Lees meer »

Akropolis in Athene gesloten wegens hitte: temperaturen van wel 43 graden verwacht

Een hittegolf die al bijna sinds begin juli aanhoudt, heeft donderdag een nieuw hoogtepunt bereikt in grote delen van Griekenland. Omdat de lokale temperaturen naar verwachting de 43 graden zullen overschrijden, worden alle archeologische sites tussen 12 en 17 uur lokale tijd gesloten, zo kondigde het ministerie van Cultuur aan. Onder de getroffen sites bevinden zich de Akropolis en de

Lees meer »

Aanhoudende regen speelt Chirokamp parten in Moerkerke

In Moerkerke, een deelgemeente van Damme, dreigden vrijdagmiddag enkele tenten van een Chirokamp onder water te lopen. De brandweer kwam daarom ter plaatse met enkele pompen.
The post Aanhoudende regen speelt Chirokamp parten in Moerkerke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Na opnieuw dodelijke Israëlische aanvallen op Gaza, Artsen Zonder Grenzen: “Een van de zwaarste crisissen die wij hebben meegemaakt”

Bij een Israëlische aanval op een school in het vluchtelingenkamp Nuseirat, centraal gelegen in de Gazastrook, zijn 15 doden gevallen. Er vielen dit weekend ook 90 doden bij een aanval op een vluchtelingenkamp Al Mawasi. Dat hebben de Palestijnse autoriteiten gemeld. "De realiteit dag na dag voor deze bevolking en kinderen is afschuwelijk", meldt voormalig directeur van Artsen Zonder Grenzen

Lees meer »