Guillaume en Liesbeth baten samen A Point uit: “We leerden elkaar kennen in De Lissewal”

In de Brugseweg in Poelkapelle kan je al 14 jaar van de lekkere gerechten van bistro-frituur A Point smullen. Guillaume Dewaele (41) droomde van een eigen restaurant en zijn vrouw Liesbeth Tanghe (43) wilde een eigen frituur. Met de bistro-frituur kwam er een mooie compromis.

Guillaume (41) en Liesbeth (43) startten 14 jaar geleden met A Point. “Het is onze eerste zaak samen, maar we hadden allebei al ruime ervaring in de horeca”, zegt Guillaume, wiens roots in Zonnebeke liggen. “Ik heb een achtergrond als boekhouder, maar deed altijd vakantiejob in de horeca. Ik volgde ook een koksopleiding aan Syntra. Mijn nonkel hield lange tijd delicatessenzaak De Tokke en feestzaal ‘t Westland open. Later volgde nog brasserieën Den Anker en de Petrus. Daar deed ik ook even het beleid. Al deze ervaringen vormden een uitstekende leerschool. Daarnaast was ik actief in feestzaal De Lissewal in Elverdinge en daar leerde ik mijn vrouw Liesbeth kennen.”

Frituur Maya

Liesbeth is een rasechte Poelkapelse. “Ik werk al sinds mijn 15de in een frituur en droomde van een eigen frituur. Guillaume wilde een restaurant. Zo kwamen we tot de compromis om van onze gezamenlijke passie een bistro-frituur te starten. In dit pand zat in het verleden frituur Maya. Daar werkte ik vroeger al mee en ik deed ook ervaring op bij Frietshop Joske in het naburige Westrozebeke. We waren vooral op zoek naar een pand waar we boven konden wonen. Zo kwamen we hier terecht.” In de frituur is er een gevarieerd aanbod aan frituursnacks en verse bereidingen. “De Julientjes en Romboutjes zijn heel populair”, weet Liesbeth.

“Op vrijdagavond is het hier een gezellige drukte”

“De jongere generatie is ook fan van de dirty fries en loaded fries. Hier beleg je de frieten met bijvoorbeeld spaghettisaus. Ook onze zelfgedraaide burgers en verse bereidingen zoals stoofvlees, vol-au-vent, gyros en balletjes in tomatensaus vallen in de smaak. We maken verschillende sauzen zelf, zoals mayonaise, tartaar en barbecuesaus. Of ik zelf een vaste bestelling heb? Ik kies steeds voor een frietje, met stoofvleessaus en een brochette. Er is verder een uitgebreide drankkaart, met verschillende bieren en cocktails. Ook het gamma alcoholvrije dranken breidt steeds uit. Online bestellen of thuisleveren doen we niet.”

De vrijdagavond is meestal de drukste avond. “Dan komen de Poelkapellenaars hier wat bijpraten met elkaar. Het is een gezellige drukte en de mensen zetten hier samen hun weekend in met een lekker frietje. We tellen 70 à 80 procent vaste klanten, maar ook toeristen vinden hun weg naar A Point.”

Dagschotel

Waar Liesbeth zich vooral ontfermt over de frituur, doet Guillaume hoofdzakelijk de bistrokeuken. “We hebben voor elk wat wils op de kaart. We bakken ons kwalitatief vlees op de lavagrill. Voor ons vlees werken we samen met lokale producenten zoals Farmmeat Verhaeghe en Glorius. Het gerijpt vlees komt van Monarti. De groenten en het fruit halen we bij onze buren van ‘t Fruithuisje en we werken ook samen met andere lokale ondernemers zoals Couquettes en Surprice. Op maandag, woensdag en vrijdag serveren we een vaste dagschotel met achtereenvolgens steak, stoofvlees en scampi’s. Onze gerechten zijn ook verkrijgbaar in de automaat van het naburige tankstation.” Je kan in A Point zowel binnen als buiten zitten. “We hebben de zaak de voorbije jaren stelselmatig gerenoveerd. Binnen tellen we ongeveer 70 zitplaatsen en buiten 48.”

Nauwe band

Liesbeth en Guillaume hebben een mooi team aan medewerkers. “We werken met jobstudenten uit de buurt. Sommigen zijn 16 jaar. We kennen ze nog van toen ze in de pampers zaten. We zijn vijf dagen op zeven open. Dinsdag werken we achter de schermen, woensdag maken we tijd voor de kinderen. Of er opvolging zal komen? Dat weten we nu nog niet. We zullen onze kinderen van 13 en 11 alleszins nooit pushen om in onze voetsporen te treden.” Ze hebben ook een nauwe band met andere frituristen. “De mensen van Frietshop Joske zijn goeie vrienden. Als we iets te kort hebben of omgekeerd, dan helpen we elkaar. Af en toe gaan we samen eten. We gaan zelfs samen op reis.”

Bistro-frituur A Point vind je in de Brugseweg 186 in Poelkapelle. Voor meer info kan je terecht via [email protected]. Open van donderdag tot en met maandag. Gesloten op dinsdag en woensdag.

The post Guillaume en Liesbeth baten samen A Point uit: “We leerden elkaar kennen in De Lissewal” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE SPANJE-FRANKRIJK. “Hij maakt ons land ten schande”: mevrouw Morata woest op Spaanse kwaliteitskrant die haar man grond in boort

La Roja versus Les Bleus. In München strijden Spanje en Frankrijk vanavond om het eerste finaleticket op het EK voetbal. De Spanjaarden verschijnen wel gehavend aan de start: ze missen Pedri met een knieblessure en verdedigers Carvajal en Le Normand zijn geschorst. Frankrijk treedt wel op volle sterkte aan. Wie plaatst zich voor de eindstrijd in Berlijn?

Lees meer »

De juiste M/V op de juiste plaats

06:00 Georges-Louis Bouchez weet wat hem de volgende dagen te doen staat: opkomende talenten een kans geven, de winnaars van de verkiezingen belonen en tegelijk niet op de lange tenen trappen van de zwaarge…

Lees meer »

? “Matuur en met zelfkennis. Proficiat, Remco Evenepoel.”

Het Tour-peloton maakt zich op voor deel twee van het loodzware Pyreneeënluik. In onze podcast ‘De Tour van Wuyts & Vlaeminck’ strooien Michel Wuyts en Stijn Vlaeminck met complimenten voor Remco Evenepoel nadat hij standhield op de Pla d’Adet. Natuurlijk is er ook een vooruitblik naar de bergrit van vandaag met aankomst op Plateau de Beille. “Evenepoel moet zijn ploegmaats

Lees meer »

TOMeteo serveert iedere morgen weerbericht voor Izegem en omgeving: “Ons weer is steeds extremer”

Al 20 jaar is Tom Dutoit (53) bezig als weerman, sinds vijf jaar doet hij dat ook fulltime professioneel. Niet enkel vele duizenden volgers lezen iedere morgen zijn weersvoorspellingen, ook steden doen een beroep op TOMeteo en zelfs tv-producties weten hem wonen. Tom maakt zich grote zorgen om ons klimaat. “Ons weer verandert, we krijgen te veel extremen.”
The

Lees meer »

Nacht in de cel, vandaag ondervraagd: man die Vingegaard en Pogacar hinderde met zak chips werd “5 minuten later” al aangehouden

Het leek in de laatste kilometers van de veertiende etappe in de Tour de France soms wel een gekkenhuis op de slotklim Pla d’Adet. Al volgde er op twee kilometer van de meet een dieptepunt. Een ‘fan’, die totaal geen oog had voor de koers, gooide in volle finale een zak chips naar Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard. De “dronken”

Lees meer »