Duurste hoop aarde van West-Vlaanderen ligt aan de voet van de Kemmel: tot 2,7 miljoen euro om weggespoelde landbouwgrond te bergen

Zo’n 180.000 kubieke meter weggespoelde landbouwgrond die opgehoopt ligt bij de Dikkebusvijver in Ieper moet dringend afgegraven en terug naar de landbouwers vervoerd worden. Dit fenomeen herhaalt zich om de tien jaar en heeft een kostprijs die oploopt tot mogelijk bijna drie miljoen euro. “We moeten stoppen met de kosten hiervoor op de maatschappij af te wentelen”, vindt de West-Vlaamse Milieufederatie.

De provincie West-Vlaanderen werkt aan verschillende scenario’s voor de financiering van de berging van het slibdepot in Dikkebus, bij Ieper. De tijdelijke vergunning voor dat depot loopt af en dus moet de aarde afgegraven en afgevoerd worden, bij voorkeur terug naar de landbouw. Afhankelijk van het scenario loopt de kostprijs daarvoor op van 498.000 euro tot maar liefst 2.694.000 euro. De provincie wil zelf instaan voor die kost, samen met Ieper, Heuvelland en met De Watergroep dat de Dikkebusvijver gebruikt voor drinkwaterwinning.

Groot verval

Wie trouw De Mol gevolgd heeft – of zijn klassiekers kent –, weet wat sisyfusarbeid is. Net zoals de rots die koning Sisyphus steeds maar omhoog moet duwen telkens weer naar beneden rolt, zal ook de grond uit het slibdepot die weer op de akkers uitgewerkt wordt via de Kleine Kemmelbeek terug naar Dikkebusvijver stromen. Op een afstand van vijf kilometer kent die beek tussen Kemmel en Dikkebus een verval van 35 meter.

Vroeger moest de Dikkebusvijver om de dertig jaar gebaggerd worden, later werd dat om de tien jaar. De laatste baggerwerken dateren van eind 2018. Ondertussen ligt er opnieuw 180.000 kubieke meter uitgedroogd slib klaar om afgegraven, vervoerd en terug in de Heuvellandse akkers ingewerkt te worden.

“Als de erosie aan dit tempo doorgaat, zullen we opnieuw moeten gaan baggeren”, zegt bevoegd schepen Valentijn Despeghel (Vooruit) van Ieper, dat eigenaar is van Dikkebusvijver. “Wij zijn de ontvangers van die aarde maar het probleem start hogerop, in Heuvelland. Vroeger was er in dat valleigebied nog veel grasland, maar daar worden nu voornamelijk aardappelen, maïs en groenten op geteeld”, zegt hij.

Tot op het randje

Aardappelen en maïs zijn erosiegevoelige teelten: die gewassen wortelen niet diep en houden de aarde niet vast. Bij een stevige plensbui stroomt de vruchtbare grond dus – zeker in het glooiende Heuvelland – zomaar weg. “Er is nog altijd een vrije teeltkeuze. Je kan je de vraag stellen of dat in beekvalleien nog houdbaar is”, zegt schepen Despeghel.

“Via het waterbeheersingsprogramma WaterLandSchap proberen wij al jaren grasbufferstroken aan te leggen langs beken zodat er minder grond afspoelt. Veel landbouwers werken daaraan mee, anderen weigeren halsstarrig en willen tot op het uiterste randje van het perceel nog gewassen kunnen zetten. Misschien wordt het tijd om te bekijken of de medewerking wel nog vrijblijvend kan zijn.”

Zwart-wit

Stroomopwaarts, in Heuvelland, ziet bevoegd schepen Lieve D’Haene (Gemeentebelangen) – zelf een boerendochter – dat helemaal anders. “Wij hebben hier nu eenmaal de ideale grond om aardappelen te kweken én we hebben met Clarebout Potatoes in Nieuwkerke ook een wereldspeler in de verwerking ervan. Maïs hebben onze landbouwers gewoon nodig om hun dieren eten te geven. Kiezen voor andere teelten, is wat mij betreft geen optie”, klinkt het resoluut.

De schepen wijst op alle initiatieven die Heuvelland neemt om erosie tegen te gaan. “We hebben een erosie-coördinator, we leggen grasstroken en hout-hakseldammen aan. Maar er zal altijd aarde afspoelen in Heuvelland, dat los je zeker niet op met andere teelten. Dat de factuur dan voor de belastingbetaler is? Dat mag je niet zo zwart-wit zien.”

Enorme winsten

Voor de West-Vlaamse Milieufederatie is het nochtans kristalhelder. “Het succes van de aardappelverwerkers heeft ook een behoorlijk aantal negatieve effecten, zoals de enorme erosie. Ondanks de enorme winsten van deze bedrijven, zien we dat hun investeringen in het landschap uitblijven en de kosten van het ruimen voor de gemeenschap zijn. Willen we de verwerking van aardappelen hier houden, dan moeten de verwerkers dringend op zoek naar oplossingen voor dit probleem, samen met de boeren”, klinkt het.

“De grote vraag is of we een ordentelijke manier vinden om die grond terug te brengen naar waar hij hoort”, zegt gedeputeerde Bart Naeyaert (CD&V). “Als we dat slibbekken weer vrij willen krijgen, dan gaan we er iéts moeten mee doen. We moeten natuurlijk volop inzetten op erosiebestrijding. De teeltkeuze beperken wil ik niet doen, maar je zou wel met stroken kunnen werken, waarop verschillende teelten staan.”

Bij De Watergroep staan ze alvast niet te springen om een duit in het zakje te doen. “Wij betalen een captatievergoeding voor de waterwinning in Dikkebusvijver, maar wij zijn niet betrokken in de financiering voor het wegwerken van dat slibdepot.”

The post Duurste hoop aarde van West-Vlaanderen ligt aan de voet van de Kemmel: tot 2,7 miljoen euro om weggespoelde landbouwgrond te bergen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Verdachte van fietsdiefstal bij ex-wielrenner in Meerbeke aangehouden

Er is man aangehouden die ervan verdacht wordt 2 dure racefietsen te hebben gestolen bij een ex-wielrenner in Meerbeke, bij Ninove. De dief geraakte binnen in de garage waarvan de poort op een kier stond. Op camerabeelden is te zien hoe hij tewerk ging. De politie vond de dief via de beelden, de man is aangehouden. De fietsen zijn nog

Lees meer »

Provincie opent laatste deel van de Frontzate in Diksmuide

De Provincie West-Vlaanderen stelde maandag het laatste deel van de Frontzate officieel open. Dit nieuwe traject, dat zich uitstrekt tussen het rondpunt in de Kaaskerkestraat en de IJzerdijk in Diksmuide, is een belangrijke schakel in de fietsverbinding van de regio.
The post Provincie opent laatste deel van de Frontzate in Diksmuide appeared first on KW.be.

Lees meer »

Geen danscarrière, maar wel beautysalon voor Lou

Ooit had ze de droom om een professioneel danseres te worden, tot blessures haar droom uiteen deden spatten. Nu heeft Lou Vanoutryve (19) een nieuwe droom: haar eigen schoonheidsinstituut. Die opende ze onlangs op het Petrus- en Paulusplein met Loua Beauty & Welness.
The post Geen danscarrière, maar wel beautysalon voor Lou appeared first on KW.be.

Lees meer »

‘Project 2025’: het ophefmakende document van 900 pagina’s waartegen Kamala Harris ten strijde wil trekken

Kamala Harris wil Donald Trump en zijn extreme "Project 2025" verslaan. Dat schrijft ze op X in een reactie op de terugtrekking van Joe Biden uit de presidentsrace. ‘Project 2025’ bevat enkele omstreden conservatieve agendapunten die Donald Trump kan doorvoeren als hij opnieuw president zou worden. Trump zegt dat hij daar niets van af weet, maar dat wordt door analisten

Lees meer »

Vlaamse Europarlementsleden onder vuur voor mogelijk misbruik van Europese middelen: “Wat in België gebeurt, mag in Europa niet zomaar”

"Bij ons wordt veelvuldig met politieke financiële middelen geschoven, maar in Europa mag dat niet zomaar." Dat zegt Europa-expert Wouter Wolfs nadat 2 Belgische Europarlementsleden in het vizier zijn gekomen van het Europees openbaar ministerie. Hilde Vautmans (Open VLD) en Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) zouden hun Europese medewerkers ingezet hebben voor nationale opdrachten.

Lees meer »

Bar Julien en Bar Giraf verkozen tot gezelligste zomerterrassen in Roeselare

Om de horeca extra in de kijker te zetten, lanceerde Roeselare voor de eerste keer de wedstrijd ‘het gezelligste zomerterras’. Zowel zomerterrassen op het openbaar domein als op privaat domein mochten genomineerd worden door zowel terrasgenieters als de horeca zelf.
The post Bar Julien en Bar Giraf verkozen tot gezelligste zomerterrassen in Roeselare appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wat bestellen BV’s die alcohol hebben afgezworen? “Vroeger dronk ik écht te veel”

Daar is het zonnetje, daar is de frisse rosé, het schuimende pintje en de kleurrijke cocktail. Of toch niet? Steeds meer BV’s, zoals Evi Hanssen (45), Herman Brusselmans (66) en Cathérine Kools (43) promoten een alcoholvrij bestaan. Maar welk drankje belichaamt dan voor hen de zomer? In ‘Dag Allemaal’ delen ze hun ultieme tip. “Gefermenteerd bietensap met tijm en zwarte

Lees meer »

Beelden tonen hoe mensen in ziekenhuis reageerden toen gewonde Donald Trump aankwam

In het Butler Memorial Hospital in het Amerikaanse Pennsylvania was het alle hens aan dek op zaterdag 13 juli. De gewonde voormalig president Donald Trump werd binnengevoerd nadat hij een moordpoging overleefde tijdens zijn campagne. Rick Foerster, die dat moment toevallig in het ziekenhuis was, filmde het gebeuren. “Oh, hij kan wandelen! Dank je Jezus”, klonk het opgelucht.

Lees meer »

Opnieuw een mooie zomerdag, lokaal tot 30 graden

Vandaag krijgen we een mooie zomerdag met temperaturen die vlot halfweg de 20 graden oplopen. Lokaal kan dat zelfs 30 graden zijn. "We wachten nog steeds op die eerste dag met maxima tot 30 graden in Ukkel", zegt weervrouw Jacotte Brokken. "Het zal erom spannen, al kan het lokaal elders zeker wel 30 graden worden."

Lees meer »

Belgen zitten al twee dagen vast op luchthaven in Palermo, maar verlossing nabij: “Vanmiddag vertrekt vlucht richting Brussel”

Verschillende luchtvaartmaatschappijen ondervonden hinder door de storing van vrijdag die werd veroorzaakt door de mislukte software-update van het cybersecuritybedrijf CrowdStrike. Reizigers strandden op verschillende plaatsen wereldwijd. Zo zaten ongeveer 170 Belgische passagiers maar liefst twee dagen vast op de luchthaven van Palermo. “Omstreeks 12.20 uur kunnen ze eindelijk terugvliegen naar Brussel”, aldus Piet Demeyere, woordvoerder van TUI, bij VRT NWS.

Lees meer »