Bouw nieuwe Lysbrug in Ingelmunster kan starten: “De aannemer krijgt 330 werkdagen, de brug wordt midden 2026 in gebruik genomen”

De Vlaamse Waterweg nv kan na de zomer starten met de bouw van de nieuwe Lysbrug over het Kanaal Roeselare-Leie in Ingelmunster. De nieuwe stalen fietsers- en voetgangersbrug zal hoger zijn dan de vorige, die eind 2020 uit veiligheidsredenen werd verwijderd. De omgevingsvergunning voor de nieuwe brug werd recent afgeleverd. Het gaat om een investering van ongeveer 7 miljoen euro.

De nieuwe brug is een stalen vakwerkbrug met V-vormige landhoofden. Het overspannend gedeelte van de brug is 63 meter lang en 3,7 meter breed en zal 7 meter boven het kanaal liggen zodat schepen, geladen met drie lagen containers, eronderdoor kunnen varen. Het brugdek zal op beide oevers aansluiten op aanloophellingen, die in een lusvorm zijn aangelegd om de ruimtelijke impact op de omgeving te beperken. Omdat de noordelijke oever overstromingsgevoelig gebied is, wordt de aanloophelling daar op pijlers gebouwd. Op de zuidelijke oever komt de helling op een talud. De fietslussen krijgen lichte leuningen en zijn telkens voorzien van een rustzone met een beperkte hellingsgraad halfweg. Hierdoor zullen ze zeer comfortabel zijn in gebruik.

Belangrijke schakel

Ingelmunster kijkt uit naar de komst van de brug. De brug is een belangrijke schakel voor veilig fietsverkeer tussen de woonkernen op beide oevers. De Vlaamse Waterweg zal in afstamming met het gemeentebestuur de hinder bij de werken zoveel mogelijk beperken.

In september starten de werken voor de aanpassing van de nutsvoorzieningen. Die gaan de bouwwerken vooraf en zullen ongeveer een maand duren. Daarna start de aannemer met de bouw van de eigenlijke brug en de aanloophellingen. Gelijktijdig wordt de stalen vakwerkbrug voorbereid in het atelier van de staalbouwer en nadien ter plaatse gebracht. Samen met de werken voor de brug wordt ook de omgeving verfraaid en veiliger gemaakt. Bijkomend wordt het rioleringsstelsel aangepast.

2026

De productietijd voor een brug is aanzienlijk. De aannemer krijgt 330 werkdagen om de klus te klaren. Concreet zal de brug medio 2026 in gebruik zijn. De Vlaamse Waterweg nv bouwt de brug binnen het project Seine Schelde Vlaanderen dat het transport over water moet stimuleren. De Europese Unie subsidieert de helft van de investering. Het gemeentebestuur van Ingelmunster investeert mee in de omgevingsaanleg. Daarnaast is er ook een investering van Fluvius en Aquafin in de aanleg van een nieuw rioleringsstelsel.

The post Bouw nieuwe Lysbrug in Ingelmunster kan starten: “De aannemer krijgt 330 werkdagen, de brug wordt midden 2026 in gebruik genomen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ook bij Union loopt stadiondossier stroef, Bemptsite-plannen gaan voorlopig in koelkast: “Medewerking van gemeente blijft uit”

Niet alleen bij Club Brugge is er veel te doen rond een stadiondossier. Een jaar na de intentieverklaring over een stadionproject op de Bemptsite in Vorst, wacht Royale Union Saint-Gilloise nog steeds op medewerking van de gemeente. “De wil ontbreekt bij het huidige gemeentebestuur om de gemaakte beloftes na te komen“, klinkt het verontwaardigd bij de Brusselaars.

Lees meer »

“Kaalgeschoren, beplast en met de dood bedreigd”: milde straf voor gruwelijke mishandeling tiener tijdens ‘horrornacht’

Nadat hij de instelling waar hij verbleef ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen onderdak bij een kennis in Brugge. Daar wachtten hem urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij hij kaalgeschoren en zelfs beplast werd. Dader Dylan D. riskeerde zes jaar effectief, maar kreeg vrijdag vijf jaar voorwaardelijk. “Hoe ziek ben je als je zoiets op zo’n jonge leeftijd doet?”

Lees meer »

“’t Kan geen kwaad, ‘t is maar een buitje!”: 100 jaar geleden stierven 13 vissers toen de voltallige vloot kapseisde voor de Belgische kust

De Pukkelpopstorm, het busdrama in Sierre, de brand in de Innovation,… Er zijn van die rampen die in het collectieve geheugen gegrift staan. Andere worden compleet vergeten. De vissersramp van 18 juli 1924 is er zo één. Honderd jaar geleden verraste een plotse zomerstorm de voltallige vissersvloot van Oostende. Meer dan twintig schepen vergingen, en dertien vissers kwamen om. Nochtans

Lees meer »

Oud-president van Peru Alberto Fujimori (85) in 2026 opnieuw kandidaat

De 85-jarige oud-president van Peru Alberto Fujimori zal in 2026 kandidaat zijn voor een derde termijn als president. Dat heeft zijn dochter Keiko, die aan het hoofd staat van de belangrijkste rechtse partij, zondag aangekondigd in een boodschap op haar sociale media. De twee Fujimori’s zeggen gezamenlijk tot dat besluit gekomen te zijn.

Lees meer »

Overlijden van TikToksterretje Bella (10) ontroert Hollywood: acteur Ryan Reynolds en zangeres Halsey reageren

Het 10-jarige TikTok-sterretje Bella Brave heeft het internet en ook heel wat bekendheden in Hollywood ontroerd. Ze overleed zaterdag na een strijd tegen verschillende aandoeningen, waaronder de zeldzame darmziekte van Hirschsprung en afweerstoornissen. De ouders van Bella maakten dagelijks video’s over Bella’s strijd voor hun 7 miljoen volgers op sociale media.

Lees meer »

Pascal Samijn – afkomstig uit Waregem – toont gebarentaal tijdens de song ‘Arrivederci’ van Sam Gooris op het podium van ‘Tien-om-te-Zien’

Voor muziekfanaat Pascal Samijn uit Aalter, geboren in Waregem, ging een droom in vervulling. Terwijl Sam Gooris zijn recentste song ‘Arrivederci’ zingt, staat Pascal op het podium en toont hij gebarentaal op het imposante podium van ‘Tien-om-te-zien’ in Wesende.
The post Pascal Samijn – afkomstig uit Waregem – toont gebarentaal tijdens de song ‘Arrivederci’ van Sam Gooris op het

Lees meer »

Hein Vandecasteele neemt supermarkt Spar in Wervik over

Ondernemer Hein Vandecasteele (60) uit Zandvoorde heeft de supermarkt Spar in de Geluwestraat in Wervik overgenomen. “De overgang gebeurt later dit jaar en er zal geen wijziging komen in het personeelsbestand”, zegt Hein. “De winkel zal tevens niet sluiten voor de overgang en ook niet nadien.”
The post Hein Vandecasteele neemt supermarkt Spar in Wervik over appeared first on

Lees meer »

Daan Decrock (17) uit Roeselare pakt brons op Internationale Biologie Olympiade in Kazachstan: “Medaille krijgt een mooi plaatsje”

De 17-jarige Daan Decrock uit Roeselare kan terugblikken op een mooie prestatie tijdens de Internationale Biologie Olympiade in Astana, de hoofdstad van Kazachstan. Van de 290 deelnemers uit 75 landen van over de hele wereld eindigde Daan in de top 90. Goed voor een bronzen medaille. “Daar ben ik best wel trots op, al dringt het toch nog niet helemaal

Lees meer »