“Alles met hart en ziel gemaakt”: familie Cleenwerck creatief uit de hoek op Atelier Ensemble

Wie houdt van handgemaakte creaties die met liefde gemaakt zijn moet je bij de familie Cleenwerck uit Izegem zijn. Zussen Sylvie, Sofie en Els ontwerpen zelf tapijten en kussens, vazen, schalen en kaarsen. Sylvies dochter Louise maakt dan weer unieke gelegenheidskaartjes. Die creatieve combinatie leidt nu tot het gezamenlijke evenement Atelier Ensemble, waarmee ze komend weekend een prachtige tuin aan de Leie in Harelbeke inpalmen.

Ze lijken uiteraard wat op elkaar en delen dezelfde joie de vivre, maar er verbindt de zussen Cleenwerck nog meer dan je op het eerste zicht zou denken. Elk op hun eigen tempo ontdekten ze de voorbije jaren dat ze best creatief uit de hoek kunnen komen én ze ondergingen ook allemaal een carrièreswitch. Oudste zus Sylvie (46) liet de selectie- en rekruteringswereld achter zich, verkocht haar bedrijf HR Concepts en besloot prachtige tapijten van schapenvachten te maken. Tweeling Sofie en Els (42) werkte 20 jaar als ergotherapeut, waarna de één in de bouwsector aan de slag ging en de ander bij het HR-bedrijf van haar grote zus. Intussen is Els terug aan de slag als ergotherapeut in het buitengewoon onderwijs.

Persoonlijke toetsen

“Dat laatste doe ik halftijds zodat ik het kan combineren met mijn andere passie”, zegt Els. “Sinds 2017 is dat keramiek. Dit jaar zette ik die om in een professioneel atelier waar ik schalen, vazen en verlichting maak. Vaak met een mediterrane toets. Bij mij vind je geen seriewerk. Ik focus op het creatieve en maak functionele keramieken voorwerpen die staan voor eenvoud en een strakke stijl met een ziel. Alles wordt met de hand gedraaid en geglazuurd, waarbij kwalitatieve grondstoffen worden gebruikt. Voor mij is elk afgewerkt object een kunstwerkje dat ik met hart en ziel heb gemaakt. Ik verwerk op vraag ook persoonlijke toetsen in een voorwerp, zoals een vingerafdruk van de kleinkinderen of een tekstje.”

Het werk van tweelingzus Sofie sluit daar nauw bij aan. “Ik maak kaarsen op basis van plantaardige was, die perfect passen bij wat Els maakt. We maken samen een ontwerp van kermamiek schaaltjes die Els dan exclusief voor mij maakt. Toen we Sylvie een duwtje in de rug gaven om te kiezen voor haar label MoutonMouton pakte dat enorm goed uit en dat motiveerde ons dan weer om nadien zelf ook met onze creaties naar buiten te treden. Nu doen we dat onder de noemer Cle Ceramics en Cle Candles.”

“Met Atelier Ensemble bundelen we voor het eerst de krachten”

Stilaan groeide bij Sylvie het idee om iets te creëren dat daar nauw bij aansluit: “Zo is mijn verfijnde linnencollectie Lino ontstaan. Naast kussens uit schapenvacht bied ik nu ook een collectie uit linnen aan. Je kan beide types perfect met elkaar combineren. Uit die linnen maak ik ook tafelkleden, servetten en placemats voor een prachtig gedekte tafel.”

Daar stopt het niet bij, want ook Sylvies dochter Louise (22) draagt haar steentje bij. “Ik werk als Communications Officer bij een bedrijf, maar na mijn uren maak ik onder de naam Crée gepersonaliseerde kaartjes voor allerlei gelegenheden. In grafisch ontwerp kan ik mijn creatieve ei kwijt. Ik heb er al gemaakt voor cadeauboxen van Cle Candles en treed nu naar buiten met een eigen gelimiteerde zomereditie kaartjes rond dieren.”

Prachtige tuin aan de Leie

Al die creativiteit leidt tot zo’n mooie wisselwerking dat een evenement niet kon uitblijven. “Op zondag 23 juni bundelen we onder de noemer Atelier Ensemble voor het eerst de krachten. Die dag kan je van 14 tot 18 uur in een prachtige tuin aan de Leie in de Kortrijksesteenweg 378 in Harelbeke met al onze handgemaakte spullen kennismaken. We willen dit initiatief om het half jaar herhalen en kijken er naar uit iedereen zondag te verwelkomen.”

Meer info op www.cle-ceramics.be, www.moutonmouton.be, www.lino-collection.be, www.creekaartjes.be.

The post “Alles met hart en ziel gemaakt”: familie Cleenwerck creatief uit de hoek op Atelier Ensemble is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Meer vissen in Demer in Scherpenheuvel door aansluiten oude meanders

Er zitten opvallend meer vissoorten in de Demer. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit Antwerpen. Sinds de start van het Sigmaplan, 5 jaar geleden, om oude meanders weer aan te sluiten op de Demer tussen Diest en Rotselaar, groeit het aantal vissoorten. Het aansluiten van de meanders moet bij veel regen het water op een natuurlijke manier verspreiden en

Lees meer »

Natuurherstel Melkpad Koersel hervat na bouwverlof

De werken aan het Melkpad in Koersel, een populaire fietsroute, zullen na het bouwverlof weer verdergezet worden. De werken liggen sinds het broedseizoen stil, maar het is de bedoeling om na het bouwverlof verder te gaan met de definitieve inrichting. "Het achtergebleven takhout ruimen we verder op en we herstellen de natte graslanden die terug in contact staan met de

Lees meer »

ZOMERREEKS. Bieduinen, het domein met een sociaal en ecologisch engagement: “We knuffelen net niet de bomen”

Een voorziening voor mensen met een mentale beperking in en rond het kasteel, bossen die open zijn voor het publiek, een reservaat voor dieren en zelfs een oefenterrein voor het leger. Alles en iedereen is welkom op het landgoed Bieduinen in het Nederlandse Putte, waar eigenaar Joep van Mierlo een sociaal en ecologisch beleid voert. Hij had het zichzelf gemakkelijk

Lees meer »

Fietshappening ‘t Vijfde Wiel op donderdag 15 augustus: “Verwachten ruim 3.000 fietsers”

Landelijke Gilden West-Vlaanderen pakt voor de 29ste keer uit met ‘t Vijfde Wiel. De organisatie van deze gezinsvriendelijke fietshappening op donderdag 15 augustus is deze keer in handen van de Landelijke Gilden van Gistel, Eernegem-Bekegem en Ichtegem.
The post Fietshappening ‘t Vijfde Wiel op donderdag 15 augustus: “Verwachten ruim 3.000 fietsers” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bedrijf van Marc Coucke sleept stad Oostende en bewindvoerder KVO voor de rechter na dispuut over tribune

In een dispuut rond het stadion van KV Oostende heeft het bedrijf van Marc Coucke de stad Oostende en de curator van KVO in kortgeding gedagvaard. Dat meldt Focus-WTV en wordt bevestigd door burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). Coucke wil een plaatsbeschrijving laten uitvoeren, maar na het faillissement van de club werd de erfpacht opgezegd door stad Oostende.
The

Lees meer »

Ook Belgische koning ontsnapte ooit aan moordaanslag, dader betaalde hoge prijs voor mislukte eenmanscomplot

In de Verenigde Staten zindert de mislukte moordaanslag op Donald Trump nog na. Maar ook in België deed politiek geweld het land al opschrikken. In 1902 kwam Leopold II in het vizier van een Italiaans anarchist, die in hartje Brussel op klaarlichte dag het vuur opende op de koning der Belgen. Een reconstructie van een waanzinnig eenmanscomplot. De dader betaalde

Lees meer »

Kraan van 45 meter installeert negen mobiele units voor nieuwe school in Mesen: “Normaal schoolgebouw uitbouwen is de bedoeling”

Heel wat animo woensdagochtend in het centrum van de kleinste stad van het land. Met een grote kraan van zo’n 45 meter, die zelfs hoger was dan de Sint-Niklaaskerk, werden negen containers over het cultuurhuis van Mesen gehesen, om daar in de tuin te worden neergezet. De mobiele units zullen worden gebruikt door De Horizon, de nieuwe school die wordt

Lees meer »