Terugkrijgen verloren voorwerp kost voortaan 12,25 euro bij De Lijn

Wie een voorwerp heeft verloren op een bus of tram of aan een halte van de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn, moet voortaan 12,25 euro betalen om dat terug te krijgen. Voor die prijs wordt het voorwerp wel door de postbode thuis afgeleverd. Dat heeft De Lijn woensdag aangekondigd.

De Lijn centraliseert voortaan alle verloren voorwerpen op één plaats. Ook de onderaannemers brengen de sleutels, paraplu’s, turnzakken … die zij vinden, naar daar. De spullen worden gefotografeerd en op een online platform geplaatst. Reizigers die hun voorwerp daar herkennen, kunnen het claimen. Ze betalen 12,25 euro – een administratieve kost van 5 euro en 7,25 euro voor een postpakket -, waarna hun verloren item via bpost thuis wordt bezorgd.

Een verloren voorwerp terugkrijgen was voorheen gratis bij De Lijn. Maar de reiziger moest daarvoor wel zelf naar een – soms verafgelegen – ophaalpunt gaan. “De procedure tot nu toe was heel omslachtig, kon lang duren en was niet uniform”, zegt De Lijn-woordvoerder Marco Demerling. De ophaalpunten hanteerden bijvoorbeeld verschillende openingsuren en de onderaannemers van De Lijn hadden hun eigen manier van omgaan met verloren voorwerpen.

De openbaarvoermaatschappij ziet in de nieuwe werkwijze “een uniforme, veilige en efficiënte oplossing”, waarbij reizigers niet langer naar een ophaalpunt moeten gaan en de klantendienst ontlast wordt. De administratieve kost dient om de kosten voor het verzamelen en verwerken van de verloren voorwerpen te dekken.

Bij De Lijn worden er elk jaar zowat 40.000 voorwerpen gevonden (onderaannemers niet meegerekend). Tot nu kwam zowat 20 à 25 procent opnieuw bij de eigenaar terecht, maar De Lijn hoopt dat percentage met de nieuwe werkwijze te kunnen opkrikken. Verloren voorwerpen worden zes maanden bewaard bij De Lijn.

The post Terugkrijgen verloren voorwerp kost voortaan 12,25 euro bij De Lijn is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Geen taboes in ‘ZomerRevue’ van Gert Verhulst en James Cooke: “Ja, we lachen met de kelder van Karen Damen”

Ze zijn boezemvrienden, maar ook op professioneel vlak kunnen James Cooke (39) en Gert Verhulst (56) elkaar niet missen. Daarom repeteren ze in Saint-Tropez volop voor hun eerste ‘ZomerRevue’. Wat kunnen we precies verwachten? Welke actuele grapjes vonden hun weg naar het scenario? En hoe staat het met de ticketverkoop? “We hopen nog op dagjestoeristen.”

Lees meer »

Brugge legt een natuurbegraafplaats aan

In Brugge was natuurbegraven tot nu toe nog niet mogelijk, maar de Stad wil tegemoet komen aan de grote vraag en de mogelijkheid bieden om de assen van een overledene in een begraafplaats met natuurlijke omgeving te begraven. Op de site De Blauwe Toren is een natuurbegraafplaats aangelegd. Vanaf september zal natuurbegraven kunnen.
The post Brugge legt een natuurbegraafplaats

Lees meer »

Beruchte klimaatactivist verstoort live-uitzending van EK voetbal en probeert zich vast te lijmen aan tafel

De beruchte klimaatactivist Wouter Mouton (46) heeft weer toegeslagen. Tijdens de live-uitzending van Sporza over de EK-match Nederland – Engeland probeerde hij zich vast te lijmen aan de presentatietafel tijdens de voorbeschouwing van Imke Courtois en co. Volgens Mouton was het niet alleen een actie voor het klimaat, maar ook tegen de VRT. “De VRT stelt niet de juiste prioriteiten

Lees meer »

Elk weekend belanden drie stomdronken tieners op Antwerpse spoed

De spoeddiensten in Antwerpen zien elk weekend drie stomdronken tieners. Ze hebben meestal meer dan tien glazen bier, wijn of sterke drank op. Sinds enkele maanden kunnen ze terecht bij de eerste alcoholkliniek of ‘alcoholpoli’ van het land. Acht jongeren volgen er al een traject. “Het ‘golden hour’ of eerste uur na het ontwaken is cruciaal.”

Lees meer »

Fransen gaan massaal stemmen

Bij de tweede ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk was om 17 uur al 59,71 procent van de stemgerechtigde kiezers komen opdagen. Dat is het hoogste niveau sinds de verkiezingen van 1981, die volgden op de verkiezing van François Mitterand als president.

Lees meer »

“Hij had zogezegd Hans Van Themsche nog gearresteerd”: oplichter dineert in restaurant Hans Otten en vertrekt zonder te betalen

Het personeel van hotel/restaurant U Eat & Sleep aan het Eilandje heeft verleden weekend een wat onaangename gast te verduren gekregen. De 66-jarige Jozef M. besloot zondagavond te komen eten en drinken, om vervolgens zijn rekening van rond de 100 euro niet te willen betalen. Volgens eigenaar en uitbater Hans Otten, bekend van tv en radio, beweerde de man, die

Lees meer »