Myriem El-Kaddouri (29) uit Heule is de vijfde Letterzetter

Dichter en woordkunstenaar Myriem El-Kaddouri (29) is aangesteld als nieuwe stadsdichter van Kortrijk, tot juli 2026. Als Letterzetter wordt ze mentor van een jongerencollectief van een 20-tal schrijvers en curator van het jaarlijkse woordkunstenfestival Memento.

De bekendmaking van de Letterzetter van Kortrijk gebeurt met een campagne van fotograaf Damon De Backer en cineast Aaron Godderis.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op “Cookie-instellingen” te klikken.”

Myriem El-Kaddouri volgt als Letterzetter Astrid Haerens op die haar taak deze maand succesvol afrondt. “Niet enkel de figuur van de stadsdichter, maar ook het volledige collectief errond – waar Myriem mentor van is – vormen de basis om jong literair talent kansen en een podium te geven, en hen volop te begeleiden naar hun eerste publicaties en voorstellingen”, zegt Axel Ronse, schepen van Cultuur.

“In Vlaanderen is Kortrijk de enige die een officieel stadsdichterschap vormgeeft. Het belang van deze kweekvijver voor talent is niet te onderschatten. Met de Letterzetter als voogd, krijgen de jongeren uit het collectief zelfvertrouwen. Een groep die veel meer is dan een gedeelde passie voor cultuur. Vooral dank aan Vincent Coomans, de stille kracht achter het succes.”

Na een selectieprocedure met longlist, schriftelijke voorbereiding en jurygesprekken werd Myriem geselecteerd als beste kandidate. “Ze viel de juryleden op als een echte bruggenbouwer binnen de lokale gemeenschap en naar de sector toe”, zegt Vincent Coomans. In 2023 werd Myriem West-Vlaams Poetry Slam-kampioen en eindigde ze op een sterke vijfde plaats in het Belgische slamkampioenschap. Haar eerste dichtbundel ‘Hier ligt de waarheid in overdaad’ is pas uit bij uitgeverij Pelckmans. De geëngageerde dichter is een voorvechter van intersectionele gendergelijkheid, waarover ze op uitnodiging van de Belgische staat sprak op de informele Raad van de Europese Unie.

“Ik zie het zitten! Het is een ultieme droom dat ik hier mag staan. Ik ben al lang bezig met taal en kan dat dankzij de steun van het collectief naar een hoger niveau tillen. Ik kijk er ook naar uit om van hen bij te leren. De thema’s die ik heb voorgesteld om rond te werken zijn causaliteit en absurditeit. Ik wil poëzie terug toegankelijk maken voor elke Kortrijkzaan en zichtbaar maken op allerlei onverwachte plaatsen, zoals de nachtwinkel of bij de huisarts.”

The post Myriem El-Kaddouri (29) uit Heule is de vijfde Letterzetter is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

IN BEELD – Première ‘Gert & James ZomerRevue’ in Plopsa De Panne met talrijke bekende Vlamingen

Na ‘Gert Late Night’, ‘De Cooke & Verhulst Show’ en een daaropvolgende pauze is het duo ‘Gert & James’ voor even terug. Tijdens de zomermaanden ontvangen ze het grote publiek voor een wervelende avondshow met sketches, groots dansensemble en livemuziek van de XL Band in het Studio 100 Theater in De Panne.
The post IN BEELD – Première ‘Gert

Lees meer »

Koning Filip is hoopvol na verkiezingen, maar roept op tot “hoogdringende” aanpak van begrotingstekort

Koning Filip ziet na de recente federale verkiezingen mogelijkheden voor politieke partijen en regio’s om toenadering tot elkaar te zoeken. Dat zegt hij in zijn jaarlijkse tv-toespraak naar aanleiding van de nationale feestdag. Nu België op het “Europees strafbankje” zit en onder financieel toezicht staat vanwege buitensporig begrotingstekort, roept de koning ook op dat probleem “hoogdringend” aan te pakken.

Lees meer »

‘Twisters’ in het écht: Vlaamse Elisah (38) en Jeroen (36) jagen op tornado’s

Dé Hollywoord-blockbuster van deze zomer is ‘Twisters’. Sinds gisteren te zien in de bioscoop. Een film over tornado’s en het vervolg op de rampenfilm uit 1996. ‘Storm chasers’ riskeren daarin hun leven met een mix van moed, roekeloosheid en wetenschappelijke nieuwsgierigheid. Wij spraken met dé twee Vlaamse tornadojagers, Elisah Vanhee (38) en Jeroen Vanheers (36). “Als het kriebelt, gaan we

Lees meer »

Tony is kampioen bij de Maandagavondkaarters in Deerlijk

De Deerlijkse Maandagavondkaarters, die hun thuishaven hebben in Snooker Pocket, brachten hulde aan de nieuwe clubkampioen. De hoogste eer was dit keer weggelegd voor Tony Demeulemeester.
The post Tony is kampioen bij de Maandagavondkaarters in Deerlijk appeared first on KW.be.

Lees meer »