Melissa Depraetere zet licht op groen voor Vlaamse formatie: “Vertrouwen gekregen in gesprekken met Bart De Wever”

Vooruit is bereid om onderhandelingen op te starten met N-VA en CD&V over de vorming van een Vlaamse regering. Dat meldt de partij woensdag in een persbericht. Voorzitter Melissa Depraetere leest in de startnota van informateur Bart De Wever “een duidelijk signaal” dat de drie partijen “bereid zijn om de komende maanden te onderhandelen over een warmer en socialer Vlaanderen”. Depraetere voegt er wél meteen aan toe dat er in de nota van De Wever nog een aantal zaken staan die voor Vooruit onaanvaardbaar zijn.

Vlaams informateur Bart De Wever heeft dinsdag zijn startnota gepresenteerd aan partijvoorzitters Sammy Mahdi (CD&V) en Melissa Depraetere (Vooruit). Dat gebeurde tijdens een afzonderlijk gesprek met beide voorzitters. Terwijl Mahdi na afloop van dat gesprek liet optekenen dat “een aantal correcties” voor zijn partij “noodzakelijk” waren, hield men bij Vooruit de lippen op elkaar.

“De kiezer heeft op 9 juni gestemd voor een warmer en socialer beleid in Vlaanderen. Wij hebben de informateur gevraagd om een duidelijk signaal te geven dat de huidige Vlaamse regeringspartijen bereid zijn hun beleid fundamenteel bij te sturen”, zegt Melissa Depraetere. Ik heb in de gesprekken met Bart De Wever het vertrouwen gekregen dat die bereidheid er is”, aldus Depraetere.

Volgens Depraetere staan er in de startnota van informateur Bart De Wever “duidelijke openingen om het Vlaamse beleid fundamenteel bij te sturen op het vlak van onder meer onderwijs, zorg, kinderopvang, betaalbaar wonen, mobiliteit en klimaat”.

Tegelijk staan er volgens haar in de nota ook passages die voor haar partij “nooit in een regeerakkoord kunnen komen”. Over welke passages het dan precies gaat, verduidelijken de socialisten niet. Daarnaast zijn er op bepaalde vlakken “nog onvoldoende tegemoetkomingen”. Ook hier laat de partij voorlopig in het midden over welke punten het precies gaat.

Volgens Depraetere is de nota van De Wever “geen voorafname op het regeerakkoord”. “Het is wel een duidelijk signaal dat drie partijen bereid zijn om de komende maanden te onderhandelen over een warmer en socialer Vlaanderen. Alleen als we die bereidheid aan het einde van de onderhandelingen ook terugzien in het regeerakkoord, zal Vooruit in de Vlaamse regering stappen”, besluit Depraetere.

Als de Vlaamse regeringsonderhandelingen effectief van start gaan, stuurt Vooruit naast voorzitter Depraetere ook kopstuk en kandidaat-voorzitter Conner Rousseau en ontslagnemend minister van ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez naar de onderhandelingstafel.

The post Melissa Depraetere zet licht op groen voor Vlaamse formatie: “Vertrouwen gekregen in gesprekken met Bart De Wever” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gevecht breekt bijna los wanneer strandgangers zoenend koppel op de vingers tikken: “Hier lopen kinderen rond!”

Een passioneel koppel op een Amerikaans strand is op de vingers getikt door andere strandgangers. “Hier lopen kinderen rond”, klonk het geïrriteerd. Toen de verliefde man een fles tegen zich kreeg, was de maat vol. Hij stond recht en was klaar om de confrontatie aan te gaan, maar zijn vriendin probeerde de gemoederen te bedaren. Uiteindelijk droop het verliefde koppeltje

Lees meer »

Red Lion Arthur De Sloover is klaar voor de Olympische Spelen in Parijs: “We willen groeien in het toernooi”

Arthur De Sloover is klaar om eind juli met de Belgische hockeymannen aan de Olympische Spelen in Parijs te beginnen. “Eindelijk is het zover, we hebben genoeg getraind. Tijd om te vertrekken”, klonk het dinsdag op een persmoment in het Sportcentrum Wilrijkse Plein in Antwerpen.
The post Red Lion Arthur De Sloover is klaar voor de Olympische Spelen in

Lees meer »

“Dit record is uniek en zal ik zeker koesteren”: Jason Platteeuw van Habitat Poperinge evenaart topscore in tien seizoenen Huizenjagers

Het tiende seizoen van Huizenjagers werd deze week hervat met drie makelaars uit de Westhoek. Jason Platteeuw van Habitat in Poperinge sloot de week af als weekwinnaar met een score van 55 punten. Dat werd hem de voorbije seizoenen slechts één keer voorgedaan.
The post “Dit record is uniek en zal ik zeker koesteren”: Jason Platteeuw van Habitat Poperinge

Lees meer »

Waarom we nog lang mogen wachten op een Vlaamse én federale regering: “Net als Vlaanderen kiest De Wever voor de trage, maar gestage aanpak”

In Wallonië hebben de ministers al de eed afgelegd, in Vlaanderen worstelen de onderhandelaars zich nog steeds door de eerste onderhandelingsteksten. Hoe komt het dat er in het zuiden van het land zo snel een regering was? En waarom kan dat niet in Vlaanderen of op het federale niveau? “In de Vlaamse en federale formatie gooit men het over een

Lees meer »

Hamaskopstuk Mohammed Deif “leeft nog” na dodelijke Israëlische aanval op vluchtelingenkamp al-Mawasi

De militaire leider van Hamas, Mohammed Deif, leeft nog na de dodelijke Israëlische aanval op een vluchtelingenkamp in al-Mawasi, in het zuiden van de Gazastrook. Dat laat de Palestijnse terreurorganisatie weten aan het persagentschap AFP. Deif was, samen met een andere Hamasleider Rafa Salama, het doelwit van Israël bij de aanval op de humanitaire zone waarbij meer dan 90 Palestijnen

Lees meer »

Scouts Groeninge uit Kortrijk bestolen tijdens buitenlands kamp: “Inzamelactie gestart om leden hun nodige gerief terug te bezorgen”

Het buitenlandse kamp van de scoutsgroep Groeninge uit Kortrijk begint met een domper. Richting de bestemming Bosnië en Herzegovina werd er ingebroken in hun camionette, waarin de rugzakken, kookgerief en tenten lagen. Heel wat van het duurdere materiaal werd bestolen. Daarom zet de groep nu een crowdfunding op poten. “Zo hopen we dat we het nodige gerief terug kunnen bezorgen

Lees meer »