Luc Declerck (Bistro Mathilda) neemt al tien jaar deel aan foodfestival: “Ostendaise is mooie promotie”

Nu zaterdag 22 en zondag 23 juni worden 6.000 mensen verwacht op de tiende editie van het culinaire festival Ostendaise. Uitbater-chef Luc Declerck van Bistro Mathilda neemt al voor de tiende keer deel en zag het succesvolle evenement groeien. “Ik zie het als een mooie promotie. Ostendaise zorgde ook voor veel meer contact tussen de verschillende uitbaters en chefs.” Hij pleit voor een evenement waar de chefs ter plaatse Noordzeevis verwerken.

“Ostendaise is een mooi evenement dat de gastronomische restaurants promoot”, zegt de chef van Bistro Mathilda. Op Ostendaise serveert Luc een van zijn bekendste gerechten: tatjespap. Niet met de traditionele garnalen, maar met roggewangen en kappertjesboter. “Het is een gerecht dat in de winter, als er schaarste is van garnalen, vast op onze kaart staat.”

Toch moet Luc extra inspanningen leveren om aanwezig te zijn: “Alles moet ter plaatse georganiseerd worden en ook het restaurant blijft dat weekend open. We hebben wel een ploeg van jobstudenten die graag meewerken aan het evenement. Het is al jaren onze vaste equipe. Onze deelname is vooral promotioneel. Maar we geraken wel uit onze kosten. De verkoop van de gerechtjes voor 8 euro dekt de kosten waar de personeelskosten toch zwaar doorwegen. Ostendaise zorgt ook elk jaar voor nieuwe klanten die ons restaurant ontdekken.”

Contact tussen chefs

“Ik herinner me nog de eerste editie en die was veel kleiner. Er was veel meer contact tussen de chefs. We waren met tien en dat was een echt vriendengroepje. Het evenement groeide en nu zitten we in drie tenten en is het contact minder dat weekend. Maar Ostendaise zorgde er wel voor dat er, in de loop van het jaar, veel meer contact is tussen de chefs en uitbaters. Ostendaise gaat mee met zijn tijd en er waait een frisse wind. Er kunnen ook nieuwe wegen ingeslagen worden.”

“Hier ontdekken elk jaar weer nieuwe klanten ons restaurant”

Luc oppert het idee om een evenement te organiseren waar chefs aan het publiek tonen hoe ze de vis verwerken. Op een presentatiemoment op de Baelskaai voegde hij de daad bij het woord en verwerkte een makreel tot een lekkere toast met gebrande makreel. “Zo ziet de consument waar zijn eten vandaan komt. Op Ostendaise kan dat niet omdat we daar duizenden gerechten serveren. Maar het is wel een mogelijkheid om te tonen wat we kunnen en wat er allemaal kan met verse Noordzeevis.”

The post Luc Declerck (Bistro Mathilda) neemt al tien jaar deel aan foodfestival: “Ostendaise is mooie promotie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Baanwielrenster Julie Nicolaes uit Maasmechelen 6 dagen voor de Olympische Spelen: “Ik wil er keihard met mijn fiets rijden”

Zes dagen voor de start van de Olympische Spelen stelden de Belgische teams voor het baanwielrennen, BMX, de Olympische wegkoers en het mountainbiken hun deuren open voor de pers. De laatste voorbereidingen worden onder meer getroffen in de Velodroom in Heusden-Zolder. Met Jens Schuermans, Julie Nicolaes en Robbe Ghys gaan ook 3 Limburgers mee met Team Belgian Cycling.

Lees meer »

Zangeres Katrien Verfaillie zoekt de tekst van strofe 23 in Steenkerke

Afgelopen zondag, 14 juli, zong Katrien Verfaillie opnieuw haar coronaliedje ‘Kunnik Nemi Na Joen Komn…’ in de Sint-Laurentiuskerk in Steenkerke bij Veurne. Momenteel staan er al 51 dorpen of steden op haar verlanglijst. Steenkerke was nummer 23, Wulpen is straks de volgende.
The post Zangeres Katrien Verfaillie zoekt de tekst van strofe 23 in Steenkerke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Minstens veertig doden bij geweld in Congo

In de Democratische Republiek Congo (DRC) zijn meer dan veertig doden gevallen bij gewelddadigheden tussen Congolese militairen en mobondo-milities. Het geweld vond plaats in het dorp Kinsele, ongeveer 130 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Kinshasa. Dit hebben plaatselijke bronnen gemeld.

Lees meer »

LIVE GENTSE FEESTEN. Zwoele zomeravond en concertjes laten pleinen volstromen

Dag twee van de Gentse Feesten is volop aan de gang! Of eerder, avond twee. Op de verschillende pleinen zijn intussen gezellige concertjes bezig, met onder meer Afrikaanse vibes aan het Baudelopark. Het verwachte onweer heeft zich voorlopig nog niet laten zien in Gent, waar ‘zomers’ de sfeer van de avond is. Mis niets van deze Gentse Feesten in onze

Lees meer »

LIVE. Biden roept Amerikanen vanuit Oval Office op tot kalmte – Nieuwe beelden tonen hoe schutter in positie gaat liggen terwijl omstaanders alarm slaan

Donald Trump heeft zaterdagavond een moordaanslag overleefd. De Amerikaanse oud-president raakte gewond aan het rechteroor nadat er schoten werden gelost tijdens een campagnerally in Pennsylvania. Hij hief zijn vuist omhoog toen hij in veiligheid werd gebracht en riep de aanwezigen op om te “vechten”. De dader werd meteen gedood en lijkt alleen te hebben gehandeld. Er is een onderzoek gestart

Lees meer »

157 personen staan onder bescherming in België, onder wie politici: “Scherpschutters? Dat is voor extreme gevallen”

In totaal staan 157 mensen in België onder bescherming, omdat ze bedreigd worden omwille van de functie die ze uitoefenen. Dat gaat om politici, maar ook om bijvoorbeeld politieambtenaren en advocaten, zegt het Nationaal Crisiscentrum. Politici worden bewaakt door politie, al bewaken ook privébodyguards soms diplomaten of bedrijfsleiders. Een van hen getuigt over zijn job.

Lees meer »

Alpinist maakt dodelijke val op Zwitserse Zumsteinspitze

Twee alpinisten zijn vrijdag ten val gekomen op de Zumsteinspitze, de 4.563 meter hoge top in het bergmassief van de Monte Rosa op de grens van Italië en Zwitserland, in de Zwitserse gemeente Zermatt. Een van hen raakte dodelijk gewond. De tweede, een Zwitser van dertig jaar, raakte zwaargewond.

Lees meer »

CD&V Wervik zegt nee tegen moskee: “Er is geen draagkracht voor in onze stad”

De meerderheidspartij CD&V in Wervik, met lijsttrekker Bercy Slegers, komt voor het eerst naar buiten met een politiek standpunt over de situatie in Salons Tabaksbloem in de Ommegangstraat waar moslims uit een ruime regio verzamelen. “Wij voelen aan dat er geen draagkracht is voor een moskee in onze stad.”
The post CD&V Wervik zegt nee tegen moskee: “Er is

Lees meer »