Lidl in beroep tegen weigering vergunning nieuwe vestiging in Kasteelstraat in Tielt; buurtbewoners zijn er niet gerust op

Het Tieltse stadsbestuur weigerde eerder de vergunningsaanvraag voor de bouw van een gloednieuwe Lidl-vestiging in de Kasteelstraat 137-141. Tot grote opluchting van de omwonenden, maar die visten ondertussen uit dat Lidl gesteund door een gerenommeerd advocatenkantoor, beroep heeft aangetekend tegen de beslissing. “We zijn er niet gerust op”, zegt Annelies Beel die vlak achter het bewuste perceel woont. “We zullen zeker de hoorzitting bij de provincie volgen en beraden ons ook over het inroepen van juridische hulp.”

In Tielt ging het Lidl-dossier al over de tong. De gebrekkige affichering van de vergunningsaanvraag en het feit dat de omwonenden niet op de hoogte werden gebracht, was al een doorn in het oog. “Er zit hier inderdaad een kleine groenzone tussen onze woningen in de Joris Lannoostraat en de bewuste site, waardoor we geen rechtstreekse buur zijn. Naar de letter van de wet zal dat wel juist zijn, maar in feite zijn wij dus wel de buren.”

Er werden uiteindelijk in totaal 52 bezwaarschriften ingediend. Het stadsbestuur weigerde de vergunningsaanvraag, onder meer omwille op basis van mobiliteit en afwatering. “Maar ons eerste en grootste bezwaar, het feit dat zo’n winkel er niet mogelijk is, volgens het BPA, schuift men aan de kant. Het klopt dat er uitzonderingen kunnen worden verleend, maar bij Lidl gaan ze ervan uit dat die er automatisch ook komt. Maar het moet toch nog altijd getoest worden een goede ruimtelijke ordening.”

Beslissing tegen 12 september

De buren leiden een en ander onder meer af uit info die ze nu via het provinciebestuur verkregen hebben. Eind maart weigerde Tielt de vergunning. “Lidl had tijd tot 27 april om in beroep te gaan. We hielden dat wat in het oog, maar werden niet op de hoogte gehouden van een eventueel beroep. Uiteindelijk kreeg ik na een mail richting de provincie halfweg mei de bevestiging dat Lidl wel degelijk in beroep gaat. Ze hebben daarvoor Liedekerke Advocaten, een gerenommeerd kantoor, onder de arm genomen. Wij vrezen wat machteloos te staan. Met de buren zijn we ondertussen ook samen gekomen. We kregen de bevestiging dat we via Teams de hoorzitting van 6 augustus mogen bijwonen. Maar we vragen ons ook af of zelf ook geen juridische hulp moeten inschakelen. Maar dat kost geld natuurlijk, wat voor een bedrijf als Lidl wel zal meevallen, maar voor gewone burgers als wij is dat een vrij grote som. Zeker mochten we ook nog eens naar de Raad van Vergunningsbetwistingen moeten trekken.”

Lidl heeft momenteel een winkel in de Bedevaarstraat in Tielt, achter het station. De nieuwe vestiging zou een stuk groter worden. De hoorzitting vindt plaats op dinsdag 6 augustus, de provincie beslist tegen uiterlijk donderdag 12 september.

De buurtbewoners, met onder meer Annelies Beel, bogen zich al heel wat uurtjes over de plannen.

The post Lidl in beroep tegen weigering vergunning nieuwe vestiging in Kasteelstraat in Tielt; buurtbewoners zijn er niet gerust op is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kotmadam Jeanne sluit definitief de deuren van haar studentenhuis in allerlaatste seizoen van ‘De Kotmadam’

Na 25 seizoenen sluit ‘De Kotmadam’ definitief de deuren van haar studentenhuis in Leuven. De nieuwe afleveringen vormen één doorlopend verhaal en zijn vanaf 25 juli te zien op Streamz. De eerste aflevering kwam op televisie op 30 december 1991. Met 352 afleveringen is ‘De Kotmadam’ de langst lopende reeks ooit in Vlaanderen. In totaal verwelkomde het studentenkot 29 verschillende

Lees meer »

LIVE WORLD MATCHPLAY. 20-jarige Beau Greaves volgt zichzelf op bij vrouwen – Vanavond droomfinale tussen Van Gerwen en Humphries

De World Matchplay bij de mannen kent zijn twee finalisten: Michael van Gerwen en Luke Humphries. Een droomfinale. De Nederlander had gisteren genoeg aan één geniaal moment om Michael Smith klein te krijgen. Luke Humphries toonde dan weer zijn klasse in de halve finale tegen James Wade. Vanavond om 21u15 strijden de dartstoppers om de felbegeerde titel in Blackpool. Bij

Lees meer »

“Dit record is uniek en zal ik zeker koesteren”: Jason Platteeuw van Habitat Poperinge evenaart topscore in tien seizoenen Huizenjagers

Het tiende seizoen van Huizenjagers werd deze week hervat met drie makelaars uit de Westhoek. Jason Platteeuw van Habitat in Poperinge sloot de week af als weekwinnaar met een score van 55 punten. Dat werd hem de voorbije seizoenen slechts één keer voorgedaan.
The post “Dit record is uniek en zal ik zeker koesteren”: Jason Platteeuw van Habitat Poperinge

Lees meer »

Meer Vlaamse woningen ongeschikt of onbewoonbaar verklaard

In Vlaanderen zijn vorig jaar 4.725 woningen ongeschikt of onbewoonbaar verklaard. Dat blijkt uit het jaarverslag van Wonen in Vlaanderen. Het gaat om een record van minstens de jongste 5 jaar, al betekent dat niet per se dat er meer woningen in slechte staat verkeren. Mogelijk wijst het cijfer vooral op een toenemend aantal controles.

Lees meer »

Vingegaard met gebaar richting Evenepoel, vliegmachine Pogacar doet monden openvallen: dé fases uit de zware alpenrit

Loodzware etappe in de Tour. De renners moesten liefst drie Alpenreuzen bedwingen. Op de Cime de la Bonette – het dak van de Tour – zagen we geen vuurwerk, maar op de slotklim naar Isola 2000 was het wel prijs. In de kopgroep versnelde Matteo Jorgenson, in de favorietengroep Tadej Pogacar. De geletruidrager reed een uitmuntende slotklim en haalde Jorgenson

Lees meer »

Chaos in Engeland nadat kinderen met geweld naar opvangcentrum worden gebracht: relschoppers steken bus in brand en duwen politiewagens omver

In Harehills, een gebied dat in de Britse stad Leeds ligt, moest de politie donderdagnamiddag massaal uitrukken. In de stad waren verschillende rellen uitgebroken, nadat twee kinderen met geweld naar een opvangcentrum waren gebracht. Beelden tonen hoe mensen uit woede onder meer met stenen beginnen gooien, vuurwerk afschieten, een dubbeldekker in brand steken en een politiewagen omver duwen. De menigte

Lees meer »

Na massale oproep tot ontslag: wie is de baas van de Amerikaanse Secret Service? “Te veel bezig met vrouwen aanwerven, te weinig met echte veiligheid”

Na de aanslag op Donald Trump ligt ook de United States Secret Service (USSS) onder vuur en moeten er volgens sommigen koppen rollen, om te beginnen die van directeur Kimberly Cheatle. Die zou te veel bezig zijn om het vrouwenquotum binnen de veiligheidsdiensten op te schroeven en te weinig met de veiligheid van het land en zijn leiders. Politiek spel

Lees meer »

LIVE VERKIEZINGEN VS. Trump verschijnt met verband om rechteroor op partijcongres – “Musk wil maandelijks 45 miljoen dollar uitgeven voor herverkiezing Trump”

Op 5 november trekken de Amerikanen voor de zestigste keer naar de stembus voor de presidentsverkiezing. Houdt huidige president Joe Biden de strijd vol tot november en gooien de rechtszaken nog roet in het eten voor Donald Trump? Volg de aanloop naar deze verkiezingen met wereldwijde impact in onze liveblog.

Lees meer »