“Dit is een verhaal van maten”: Spoil Engine viert 20ste verjaardag op het hoofdpodium van Graspop

Spoil Engine staat zaterdag als opener op de Mainstage van Graspop, het grootste metalfestival van ons land. Het wordt een bijzonder optreden voor de leden van de Roeselaarse metalband. De groep bestaat twintig jaar, staat voor de vijfde keer op Graspop én voor het eerste op het grote podium. “Er kan over alles gediscussieerd worden, behalve over vrouwen en geld, dat is het recept om te blijven overeenkomen”, lacht Steven ‘Gaze’ Sanders.

Komende zaterdag 22 juni, staat de Roeselaarse metalband Spoil Engine om 12 uur ‘s middags als opener op de mainstage van Graspop, het grootste metalfestival van ons land. Een bijzonder moment voor de heren van de groep. Niet alleen vieren ze hun twintigjarig bestaan, het is ook de vijfde keer op het festival én de eerste keer op de mainstage. Het is het enige optreden dat de groep zal geven om het jubileum te vieren. “We zijn in 2004 gestart en ik speelde al een tijdje met het idee om iets te doen rond de twintigste verjaardag”, begint gitarist Steven ‘Gaze’ Sanders te vertellen. Hij is al vanaf dag één de drijvende kracht achter de band.

Exclusief optreden

“In het najaar van 2023 heb ik een mailtje gestuurd naar Bob Schoenmaekers die zich bezighoudt met de programmatie van Graspop. Dat we twintig jaar bestaan en of we samen iets konden doen. Hij kon niets beloven was het antwoord. Daarna bleef het even stil, maar op 29 februari kregen we dan plots een mailtje binnen met de boodschap ‘Gaze, we gaan dat doen!’. Hij stelde een exclusieve show op Graspop voor. Als opener van de mainstage, het grote podium waar er meer dan 50.000 man kan staan. Al zal dat op het middaguur wellicht iets minder zijn”, klinkt het lachend. “We konden het eerst niet geloven, want mainstage hadden we nog nooit gedaan. Door omstandigheden waren we er al twee keer dichtbij, maar was het nog niet gelukt. Derde keer, goede keer!”

“Ons laatste optreden dateert van 2022 toen we in De Kreun speelden. Het laatste optreden met onze zangeres Iris die voor een avontuur aan de andere kant van de wereld koos. Eigenlijk bleef ik enkel nog maar over samen met Davy ‘Loco’ Vanlokeren. Dus rees het idee om met de originele bezetting aan te treden. Gasten die er van het prille begin bij waren. Dat was direct geregeld. Niet moeilijk, we zijn altijd allemaal maten geweest, het grote succes van de groep ook. We kennen elkaar ook door en door. Dat heeft ook geholpen bij de vlotte voorbereiding. Bij de eerste repetitie met Nick, de originele zanger, was duidelijk dat het er boenk op zou zijn. De klik was er direct, het gevoel van vroeger meteen terug. We zijn ook allemaal wat matuurder, waardoor we er nog bewuster naartoe leven. We hebben niets meer te bewijzen. We willen gewoon genieten en onze show neerzetten.”

World Domination

“Naast de vriendschap, nemen we ons ook niet te serieus”, aldus Steven. “Zo hebben we speciaal voor Graspop als merchandise een t-shirt laten maken met daarop ‘World Domination Tour’ met daaronder enkel Graspop. We relativeren veel, ook al hebben we als groep al heel wat bereikt, zaken waar sommige professionele muzikanten enkel maar jaloers op kunnen zijn. We gingen nooit voor de gemakkelijke weg, maar keken ook over de grenzen. We speelden op het grootste festival in China, op een metalcruise, maar ook op Wacken Open Air, het grootste metalfestival van Europa. Dat zijn zaken die worden geapprecieerd en ook mee de reden waarom Graspop ons deze kans geeft. Het komt niet vanzelf!”

“We hebben altijd hard gewerkt en dat levert op”

Het vijftal kijkt met een gezonde nervositeit uit naar het optreden. “We vertrekken om 7 uur om zeker drie uur op voorhand aanwezig te zijn. Samen de baan op gaan, dat is een van de coolste dingen aan in een band zitten. Samen de weg op en zeveren, maten onder elkaar. Bij ons mag er over twee dingen niet gediscussieerd worden: over vrouwen en geld. Het helpt om te blijven overeenkomen. We hebben ook geen manager of booker, ik heb al die jaren zoveel mogelijk zelf gedaan.”

“Na het optreden blijven we sowieso plakken. Er staan nog een reeks interviews gepland en voor de rest is het kwestie van wat te netwerken en natuurlijk even naar de weide om de sfeer op te snuiven en muziek mee te pikken. We gaan ons vooral amuseren!”

En wat brengt de toekomst? “Dat weten we nog niet. We focussen ons nu op die ene show en daarna zien we wel. Misschien komt er op korte termijn iets op ons pad, maar evengoed blijft het weer een paar jaar stil.”

The post “Dit is een verhaal van maten”: Spoil Engine viert 20ste verjaardag op het hoofdpodium van Graspop is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Altijd gehoopt hem levend terug te vinden”: jaar na verdwijning van Émile (2) zit burgemeester van Le Vernet nog met veel vragen

Het is vandaag exact een jaar geleden dat de Franse peuter Émile Soleil vermist raakte in het gehucht Le Vernet. Burgemeester François Balique blikt in een interview met nieuwszender ‘BFM TV’ terug op de tragedie die een schaduw over het imago van zijn dorp heeft geworpen. “Een kind van tweeënhalf overlijdt niet zomaar. Er zouden antwoorden op alle vragen moeten

Lees meer »

Drie ongevallen op E17 ter hoogte van Deerlijk zorgen voor moeilijke spits, rijbaan intussen weer vrij voor verkeer

Het was aanschuiven geblazen op de E17 richting Kortrijk, ter hoogte van Deerlijk. Daar zijn donderdagmorgen in de spits drie verschillende ongevallen gebeurd, waarbij telkens meerdere voertuigen betrokken waren. Door het ongeval was de linkerrijstrook een tijd versperd, maar intussen is de rijbaan weer volledig vrij voor het verkeer. Dat meldt Vlaams Verkeerscentrum op ‘X’.
The post Drie ongevallen

Lees meer »

Belgische jeugdinternational Alama Bayo is nieuw bij Cercle Brugge: “Op de flank of in de spits? Waar de coach mij zet kan ik spelen”

Cercle Brugge is maandagochtend op stageweek vertrokken naar het Nederlandse Venray. 22 spelers aangevuld met zes gasten van Jong Cercle zijn er actief. Alama Bayo is voorlopig de enige nieuweling. Hij kwam over van Seraing en ondertekende in mei reeds een contract voor vier seizoenen bij groen-zwart.
The post Belgische jeugdinternational Alama Bayo is nieuw bij Cercle Brugge: “Op

Lees meer »

Het kapittel van het Capitool

13:33 Fed-voorzitter Jerome Powell geeft vandaag in het Congres tekst en uitleg over het monetair beleid. Helaas zullen de senatoren zoals steeds meer energie stoppen in het stellen van hun vragen dan in he…

Lees meer »

Groot waterlek aan ondergrondse hoofdleiding: zes huizen zonder water, straatvak blijft deels dicht dit weekend

Op de Zedelgemsesteenweg (N368) op de grens tussen Ichtegem en Aartrijke ontstond zaterdagochtend een groot waterlek. Het bleek om een lek op de hoofdleiding ondergronds te gaan. De straat werd een drietal uur volledig afgesloten. Om 12 uur was het lek gedicht. “Maar tijdens het weekend blijft een rijvak afgesloten”, meldt De Watergroep.
The post Groot waterlek aan ondergrondse

Lees meer »

‘Gossip Girl’-acteur moest seksscène met een octopus spelen in ‘The Boy’: “Ik kreeg bijna een paniekaanval”

“Toen dacht ik wel: hoe gaat dit werken?” Chace Crawford (38) raakte bekend door zijn rol als Nate Archibald in ‘Gossip Girl’, maar tegenwoordig speelt de Amerikaanse acteur mee in de Amazon-serie ‘The Deep’. Al gaat het daar net iets minder glamoureus aan toe. Zo moest Crawford ooit een seksscène moet een octopus spelen. “Hij veranderde één shot voor mij.”

Lees meer »

Vijf pertinente vragen aan auto-experts over dreigende sluiting van Audi Vorst: “Kans op sluiting is veel groter dan dat fabriek deels open blijft”

De toekomst van de auto-industrie in België staat op het spel nu Audi Vorst mogelijk zijn deuren sluit. De productie van de Q8 e-tron stopt, en 3.000 jobs dreigen verloren te gaan. Wat is er fout gegaan met de Q8 e-tron? En welke impact heeft de elektrificatie van de autosector op de werkgelegenheid? Auto-experts Tony Verhelle en Brecht Vanhaelewyn delen

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Indiase premier Modi bezoekt Poetin in Moskou en deelt foto waarop hij “dierbare vriend” knuffelt

De Indiase premier Narendra Modi is op bezoek bij Vladimir Poetin in Moskou. Intussen buigt de VN-Veiligheidsraad zich vandaag over de Russische raketaanval van gisteren op het kinderziekenhuis Ochmatdyt in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Rusland ontkent verantwoordelijk te zijn voor de aanval, maar de Oekraïense veiligheidsdiensten melden bewijzen te hebben gevonden dat de aanval is uitgevoerd met een door Rusland

Lees meer »