157 MacBooks spoorloos verdwenen: Afrikaanse bende riskeert tot 4 jaar cel voor oplichting en kredietkaartfraude

Een mailtje vanuit Denemarken met een bestelling voor 159 Apple MacBooks bleek in het najaar van 2022 een vergiftigd geschenk voor elektronicawinkel en Apple Premium Reseller Lab9 in Kortrijk. Nadat de computers waren afgehaald, bleek er sprake van oplichting. Vier leden van een Afrikaanse bende worden verdacht en riskeren tot 4 jaar cel. Slechts één van hen gaf voor de rechtbank in Kortrijk zijn betrokkenheid toe.

Op 30 september 2022 liep de bestelling – goed voor een waarde van 342.000 euro – bij Lab9 binnen. Afzender was een zekere Klaus Larssen, van het Deense Atos, een bedrijf waar eerder al zaken mee waren gedaan. Veel vragen werden dan ook niet gesteld. Maar die rezen al snel nadat op 17 november een koerier 157 MacBooks was komen ophalen en de bestelbon niet ingevuld bleek. Navraag bij Atos leerde dat daar vroeger wel een Klaus Larssen had gewerkt, maar dat er helemaal geen bestelling van 159 Mac Books was gebeurd. Opgelicht dus, en 157 computers spoorloos. Een gelijkaardig scenario speelde zich ook af bij een bedrijf uit Deerlijk, waar 21 schermen verdwenen.

Twee computers doken op bij Joseph A. (75) uit Doornik, de man die er van verdacht wordt de bestelling als koerier te hebben opgehaald. Maar hij ontkent. “Een blanke man van zo’n 55 jaar oud”, zo omschreef de werknemer van Lab9 de koerier. “Schattingen zijn altijd moeilijk maar je 20 jaar vergissen is wel veel”, vond advocaat Jan Leysen. “En die werknemer vermeldde niet dat de koerier Franstalig was terwijl mijn cliënt dat wel is. Bovendien heeft hij geen motief, want geen financiële moeilijkheden.”

Afrikaanse bende

Na telefonie-onderzoek en huiszoekingen kreeg het gerecht drie verdachten van Afrikaanse origine uit de Brusselse regio in het vizier. Ze worden er van verdacht identiteiten te hebben geronseld om later te misbruiken voor het openen van bankrekeningen, bestelwagens te huren, kredieten en kredietkaarten aan te vragen, gestolen wagens naar Ivoorkust te verschepen,… Elitchi M. (48) gaf toe chauffeur te zijn geweest. “Maar hij wist niet waar het om draaide”, aldus zijn advocaat. Hij zit al sinds 2 juni 2022 in de cel en moest vanuit Duitsland overgeleverd worden. Ook Edouard G. (39) uit Vorst vroeg de vrijspraak.

“Hij had een winkeltje met koerierdienst en zorgde voor geldtransfers”, aldus advocate Nadia Lorenzetti. “Hij wordt aan een Frans nummer gelinkt dat opdrachten zou hebben gegeven maar dat nummer is niet van hem. Door de huiszoeking was het vertrouwen in zijn winkeltje weg en moest hij noodgedwongen sluiten.” Enkel Dje Z. (46) uit Schaarbeek gaf zijn betrokkenheid toe. Hij verblijft al sinds 31 maart 2023 in de cel. “Hij was niet het brein maar deed wel hand- en spandiensten”, gaf advocaat Stijn Roels toe. “Hij zat in de financiële problemen.” Hij vroeg de rechter enkel de periode die hij al in voorhechtenis in de cel zat als effectieve straf uit te spreken en de rest voorwaardelijk op te leggen. Vonnis op 25 juni. (LSi)

The post 157 MacBooks spoorloos verdwenen: Afrikaanse bende riskeert tot 4 jaar cel voor oplichting en kredietkaartfraude is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Minou uit Oostenrijk zoekt artistiek gastgezin in de buurt van Kortrijk

Youth for Understanding Vlaanderen vzw (YFU) zoekt een warm gastgezin voor de zeventienjarige Oostenrijkse uitwisselingsstudente Minou. “Studiekosten en zakgeld zijn betaald door haar eigen ouders, jullie zorgen voor bed en eten, aandacht, wegwijs maken in hoe wij leven en Nederlands leren”, zegt Ilse Van de Velde, acting national director.
The post Minou uit Oostenrijk zoekt artistiek gastgezin in de

Lees meer »

Deze artiesten kan je deze zomer gratis meepikken in onze provincie!

Onze provincie kan dit jaar weer heel wat grote namen trekken: van The War on Drugs op Cactusfestival tot Froukje op Dranouter. Toch hoeft het niet heel veel te kosten om een mooi optreden mee te pikken op West-Vlaamse grond. Dit zijn vijf steengoede artiesten die jij deze zomer gratis aan het werk kunt zien!
The post Deze artiesten

Lees meer »

Stephan (64) uit Deerlijk neemt deel aan oldtimerhappening: “We hebben zon besteld”

Aan oude tractoren sleutelen, een oude boerenkar renoveren, aan treffens deelnemen en er zelfs op vakantie mee trekken. Dat is de grote hobby van Stephan Vandenbogaerde. De immer goedlachse Deerlijknaar neemt op zondag 14 juli met twee van zijn pronkstukken deel aan het oldtimertreffen in het kader van Vlaanderen Feest in het Gaverdomein.
The post Stephan (64) uit Deerlijk

Lees meer »

Rukwind blaast toren van kerk in Heffen bij Mechelen – Fietser naar ziekenhuis nadat hij tak op zich krijgt in Brugge

Een zware regen- en onweerszone trekt momenteel van zuidwest naar noordoost over ons land. Het onweer gaat gepaard met buien, eventueel hagel en mogelijk zeer zware rukwinden die schade kunnen veroorzaken. Het KMI schaalt sommige provincies op naar code oranje, omdat er voldoende kans is dat op meerdere plaatsen de rukwinden meer dan 90 km/u kunnen bereiken. Het noodnummer 1722

Lees meer »

Ontketende Tadej Pogacar wint eerste rit in de Pyreneeën, sterke Remco Evenepoel moet tweede plaats afgeven aan Vingegaard

Een ontketende Tadej Pogacar heeft de eerste rit in de Pyreneeën gewonnen. De gele trui plaatste zijn versnelling op een kleine vijf kilometer van de finish en kwam solo aan op de Pla d’Adet. Vingegaard moest 39 seconden toegeven. Remco Evenepoel werd niet weggereden – koos voor zijn eigen tempo en finishte als derde op één minuut en tien seconden.

Lees meer »

Directeur-generaal Rassemblement National neemt ontslag na ontgoochelende verkiezingsuitslag

In Frankrijk heeft Gilles Pennelle, de directeur-generaal van de uiterst rechtse partij Rassemblement National (RN), ontslag genomen. Pennelle was de architect van het ‘plan Matignon’, de strategie waarmee het RN hoopte de grootste partij te worden bij de Franse parlementsverkiezingen. Intussen is er ook een onderzoek geopend naar mogelijke fraude tijdens de campagne van RN-boegbeeld Marine Le Pen voor de

Lees meer »

Helft vastgestelde inbreuken op bouwplaatsen gelinkt aan risico op vallen van hoogte

Ongeveer de helft van de inbreuken op bouwplaatsen die tijdens een grootschalige actie van de arbeidsinspectie werden vastgesteld, heeft betrekking op het risico op vallen van hoogte. Dat meldt de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg maandag. Vallen van hoogte is de voornaamste oorzaak van de meest ernstige arbeidsongevallen, namelijk dodelijke ongevallen en ongevallen met een blijvend letsel tot

Lees meer »