Veurnse cultuur- en wandelverenigingen in rouw na overlijden van bezige bij René Essel (70)

Totaal onverwacht overleed René Essel (70) in Veurne. Hoewel René in Menen was geboren, was hij bekend en gewaardeerd in de regio, en een man met een hart voor Veurne.

José Clauw, voorzitter van de Culturele Raad: “Juist deze liefde voor mijn geboortestad kon René gepassioneerd als geen ander overbrengen. Hij was ook een van de bezielers van de enkele jaren geleden opgerichte Erfgoedacademie Groot-Veurne. Ikzelf leerde René jaren geleden beter kennen in de Culturele Raad van Veurne, als een man die zich in duizend-en-een dingen interesseerde op cultureel vlak. Hij stak ook altijd zelf de handen uit de mouwen om ideeën uit te voeren. Daarnaast kon hij ook heel kritisch zijn, maar met de intentie om de zaken een andere wending te geven, zodat de kans op slagen reëel werd. Hij gaf nooit kritiek om de kritiek. Alhoewel wij beiden uit een ander onderwijsnet kwamen, was dit zeker geen obstakel om iedere school in Veurne op een gelijkwaardige manier van cultuur te voorzien. Zo deed hij met zijn project Muziek in de Film jaren aan een stuk alle onderwijsinstellingen aan.”

Literaire avond

Sinds enkele maanden waren José Clauw en René Essel een literaire avond aan het voorbereiden voor 27 september in de Sint-Niklaaskerk, met als thema De Wereld Van Wildevrouw van en met de populaire Vlaamse schrijver Jeroen Olyslaegers. “Het had heel wat voeten in de aarde om naar buiten te komen met een activiteit, georganiseerd door vier verenigingen – Ghesellen van de Kastelnij Veurne, het Davidsfonds, de Culturele Raad en de Bond der Oud-Leerlingen van het Atheneum – over de perikelen rond de reformatie in het 16de-eeuwse Antwerpen in een Godshuis in Veurne. Ook de dochters van René, die deel uitmaken van het a-capellakoor Kvinna, hadden present getekend. Het is mijn vurige wens om deze avond te mogen opdragen aan René.”

“René was een gedreven persoon, met zeer ruime interesses”, zegt Johan Decadt, die René 35 jaar lang heeft gekend. “Hij had een passie voor muziek (als muzikant en koorzanger in diverse koren), een passie voor taal ook, uiteraard als germanist van opleiding en taalleerkracht, maar op latere leeftijd studeerde hij nog Italiaans. René was Westhoekgids en vaste huisgids in het brouwerijmuseum De Snoek in Alveringem. Hij was ook actief bestuurslid en de laatste jaren voorzitter van het Davidsfonds Veurne. René was lid van de Veurnse cultuurraad en verdiepte zich in het lokale erfgoed. Open Monumentendag in Vlaanderen en over de Schreve (Jour du patrimoine) hield hij jaarlijks in ere. Sinds 2005 hield hij een culturele agenda bij, die hij belangeloos ter beschikking stelde in zijn digitale nieuwsbrief. Maar René had ook een sportieve kant. Hij kon genieten van een stevige fietstocht en hij hield van wandelen in groep, bij voorkeur in de natuur met een vleugje cultuur onderweg. Het liefst leidde hij dagtochten in Noord-Frankrijk. Talrijke dag- en meerdaagse wandeluitstappen heeft hij voor de Dunetrotters voorbereid, vaak samen met vrouwlief Lut. Bij die Franse stadswandeltochten gaf hij steevast duiding over de regio en het rijke Vlaamse verleden van die Frans-Vlaamse steden.

“René was een gedreven persoon, met zeer ruime interesses” – Johan Decadt

Sinds 1991 was René voorzitter van Wandelclub De Dunetrotters. In april van dit jaar kondigde René op de laatste avond tijdens de paasreis in Prüm zijn afscheid aan als voorzitter en stelde meteen zijn opvolger voor. René verzorgde ook bijna altijd het editoriaal van Het Voetje, het ledentijdschrift. Op 15 april verscheen het laatste digitale voorwoord van zijn hand. Op het einde van zijn editoriaal schrijft hij volgende woorden, die nu blijven nazinderen: Ruim 30 jaar sta ik aan de leiding van de groep. Dat was niet slecht (hoop ik toch…), misschien goed, maar dit is ook goed geweest. Te lang dezelfde voorzitter, vind ik zelf niet goed, vandaar dat ik vroeg in het bestuur wie mijn functie kon overnemen. (…) Na wat praten stelde Stefan Deconinck zich kandidaat. En dus wordt hij onze nieuwe voorzitter. (…) Besluit: maak u niet te veel zorgen, er is gezorgd voor vaste zekerheid en continuïteit in ons genootschap. Slaap gerust op twee oren. Vriendelijke groeten, Ener Lesse alias René Essel.’

Sterrenwandelingen

“Door zijn plotse heengaan hebben we geen afscheid kunnen nemen van René. Maar alle Dunetrotters zijn hem zeer dankbaar voor wat hij meer dan drie decennia lang heeft betekend voor de wandelclub. René, we zullen jou verder blijven gedenken: tijdens of na een wandeling of bij een koffiestop. Jij was een groot liefhebber van avondlijke sterrenwandelingen in de Moeren, later in Zoutenaaie of Lampernisse met de Dunetrotters. Mogen we jouw ster af en toe eens zien fonkelen aan het firmament. We zullen je missen op onze komende wandeltochten, maar we beloven te zorgen voor vaste zekerheid bij de Dunetrotters, de wandelclub van jouw hart.”

René maakte ook deel uit van de Veurnse folkgroep Paddy’s Choice, die nooit meer hetzelfde zal zijn. Daarom draagt Jef Goens een gedicht op aan René: Nooit meer.

The post Veurnse cultuur- en wandelverenigingen in rouw na overlijden van bezige bij René Essel (70) is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE TOUR. Brengt de eerste Pyreneeënrit spektakel?

“De ware Tour begint nu”, zegt Michel Wuyts. Want de veertiende etappe is loodzwaar. In de eerste Pyreneeënrit moeten de renners over de Tourmalet, de Hourquette d’Ancizan en de slotklim de Pla d’Adet. Welke klassementsman voelt zich het beste in z’n sas?

Lees meer »

Veerdienst Schellebelle wordt opnieuw opgestart

Vanaf zaterdag 13 juli zal de veerdienst in Schellebelle, een deelgemeente van Wichelen, geleidelijk opnieuw uitvaren. De zoektocht naar een nieuwe definitieve uitbater voor de verbinding viel begin juni stil door juridische problemen. Daarom kon de veerdienst niet meer worden gegarandeerd. Nu is er dus een tijdelijke oplossing. Dat bevestigt het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK).

Lees meer »

EXCLUSIEF. Vlaming Dirk Alexander woont in India ‘huwelijk van de eeuw’ bij: “Mijn foto’s gaan nu de wereld rond”

Een toevallige ontmoeting in Parijs die uitmondt in een uitnodiging voor het huwelijk van de eeuw. Het overkwam de Vlaamse fotograaf Dirk Alexander (36). De afgelopen weken stond op de eerste rij tijdens de bruiloft van de Indiase miljardairskinderen Anant Ambani (29) en Radhika Merchant (29). In dit interview gunt hij ons een blik achter de schermen van het extravagante

Lees meer »

Waarom we nog lang mogen wachten op een Vlaamse én federale regering: “Net als Vlaanderen kiest De Wever voor de trage, maar gestage aanpak”

In Wallonië hebben de ministers al de eed afgelegd, in Vlaanderen worstelen de onderhandelaars zich nog steeds door de eerste onderhandelingsteksten. Hoe komt het dat er in het zuiden van het land zo snel een regering was? En waarom kan dat niet in Vlaanderen of op het federale niveau? “In de Vlaamse en federale formatie gooit men het over een

Lees meer »

Nederland schendt fundamentele kinderrechten, stelt internationale kinderrechtenorganisatie

Nederland schendt fundamentele kinderrechten. Dat concludeert de internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights op basis van wereldwijd onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam. Volgens KidsRights gaat het al jaren slecht met de bescherming van kwetsbare kinderen en is Nederland op de wereldranglijst dit jaar 12 plaatsen gedaald op het gebied van kindergezondheidszorg.

Lees meer »

Scouts Groeninge uit Kortrijk bestolen tijdens buitenlands kamp: “Inzamelactie gestart om leden hun nodige gerief terug te bezorgen”

Het buitenlandse kamp van de scoutsgroep Groeninge uit Kortrijk begint met een domper. Richting de bestemming Bosnië en Herzegovina werd er ingebroken in hun camionette, waarin de rugzakken, kookgerief en tenten lagen. Heel wat van het duurdere materiaal werd bestolen. Daarom zet de groep nu een crowdfunding op poten. “Zo hopen we dat we het nodige gerief terug kunnen bezorgen

Lees meer »

Actiecomité SOS Heist aan Zee blijft zich verzetten tegen grootschalig bouwproject en start crowdfunding

Het actiecomité SOS Heist aan Zee start een crowdfunding om een advocaat te kunnen betalen die hun belangen moet verdedigen tijdens een hoorzitting bij de provincie. Die komt er op 1 oktober omdat de projectontwikkelaar van een bouwprojct beroep heeft ingediend tegen de weigering van de omgevingsvergunning door het schepencollege van Knokke-Heist.
The post Actiecomité SOS Heist aan Zee

Lees meer »

N-VA Harelbeke geeft namen vrij voor gemeenteraadsverkiezingen

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober stelde N-VA Harelbeke haar kandidatenlijst voor. Lijsttrekker is Patrick Claerhout, lijstduwer is Jan Van Coile. Opmerkelijke nieuwkomer is Célestine Vandeputte uit Bavikhove, communicatieadviseur voor de N-VA in Brussel.
The post N-VA Harelbeke geeft namen vrij voor gemeenteraadsverkiezingen appeared first on KW.be.

Lees meer »