Kunstschilder Laurent De Backer (87) uit Loker is overleden

In woonzorgcentrum Sint-Medardus in Wijtschate is kunstschilder Laurent De Backer (87) uit Loker overleden. Overal ter wereld hingen zijn werken, tot in Amerika en Australië. Zijn werk was te zien op vele tientallen exposities in binnen- en buitenland. Zijn echtgenote Carmen Bonnier had destijds een kapsalon in Wervik. In 1971 kochten Laurent en Carmen een huis in de Galooiestraat in Loker en verhuisden naar daar.

De kleine man met de lange baard vertoefde vaak in zijn atelier, met de deuren open, te genieten van het prachtige uitzicht over het Heuvelland. De kunstwerken van Laurent waren werkelijk in alle uithoeken van de wereld te zien. “Er hingen werken van mij in het bureau van de Franse minister Moureaux in Rijsel”, vertelde hij destijds in KW. “Ik heb geëxposeerd in de ‘Galerie de la Seine’ in Parijs, in München, in Roemenië, zelfs tot in Tennessee. Op een dag stonden hier zelfs steenrijke Amerikanen aan de deur die van Memphis hierheen waren gekomen om mijn werk te kopen.”

“Dit kunstenaarsbestaan heeft me de vrijheid gegeven om te doen waar ik zin in had. Nooit heb ik ook maar één dag gewerkt voor een baas, nooit gestempeld en ik ben nooit ziek geweest. Dat is de sleutel tot een lang leven, want tot op vandaag hoef ik geen medicijnen te slikken.”

Laatste opening

Twee jaar geleden was het koppel 60 jaar getrouwd en in het kader van hun diamanten bruiloft stelden ze heel de maand juni de expositieruimte nog een allerlaatste keer open voor het publiek. Laurent werd geboren in Westrozebeke en kwam uit een familie van vijf generaties huisschilders. Gaandeweg werd hij een bekwame kunstschilder. Het begon met tekenen, daarna kwam waterverf. Geleidelijk aan schakelde hij over op olieverf, aquarel, pentekeningen en houtskool. Hij illustreerde kinderboeken, schilderde cinema-affiches, tekende naaktmodellen, maakte beeldhouwwerken.

In Loker waren zijn atelier en galerie aan de voet van de Rodeberg ingericht in een honderd jaar oude schuur die het koppel elders steen per steen heeft afgebroken en weer volledig heeft heropgebouwd. Behalve als galerij heeft de schuur vroeger nog dienst gedaan als bistro. Elk weekend kon Bistro D’ Oude Schuur rekenen op vaste klanten die naar Loker kwamen voor een boterham met kaas en hesp, met een trappist of een bier van het vat. “Soms organiseerden we activiteiten zoals een dichtende avond met haïku’s. Met Kerstmis hielden we een misviering in de schuur met nadien boterhammen. Daar kwam altijd veel volk op af, zelfs van Antwerpen en Brussel kwamen de kunstliefhebbers naar hier”, vertelde Carmen destijds in KW.

Dochter Laurence woont in Lo woont en heeft de fantasie en creativiteit van haar ouders geërfd. Kleinzoon Julien studeerde grafisch ontwerp. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Een laatste groet kan tot en met donderdag in Uitvaartcentrum Demuys in Kemmel.

The post Kunstschilder Laurent De Backer (87) uit Loker is overleden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jolan Brissinck (Zwaantjes Roller Club) op EK skeeleren

Tot en met donderdag 25 juli, met de afsluitende marathon in Oostende, heeft in Zandvoorde het EK skeeleren plaats. Jolan Brissinck (20) rijdt er voor ZRC een thuiswedstrijd. “Mijn doelstelling is het Belgische team zo goed mogelijk te ondersteunen, zodat we met onze kopmannen op bepaalde afstanden Europees kampioen kunnen worden.”
The post Jolan Brissinck (Zwaantjes Roller Club) op

Lees meer »

Eén 17-jarige heeft ziekenhuis verlaten na steekpartij in Leuven, daders en slachtoffers kenden elkaar: “Geen blinde agressie”

Eén van de 17-jarige jongens die vrijdagavond gewond was geraakt bij een steekpartij in Leuven, heeft het ziekenhuis al mogen verlaten. Dat meldt het Leuvense parket. "Het tweede slachtoffer zou binnenkort ook het ziekenhuis mogen verlaten", zegt woordvoerder Julie Plevoets. "De verwondingen blijken dus beter mee te vallen dan eerst gevreesd. Intussen blijkt dat de slachtoffers en de daders elkaar

Lees meer »

Bitsige sfeer tijdens rechtszaak tussen Marc Coucke en stad Oostende: “Als hij was gebleven, hadden we wereldploeg en was de club niet failliet”

Het was hard tegen hard in de Brugse rechtbank van eerste aanleg tijdens de rechtszaak tussen de stad en Oostende Stadion, een vennootschap van Marc Coucke. Die dagvaardde de stad en de curator van de club omdat het een plaatsbeschrijving wil laten uitvoeren. De curator is het daar niet mee eens en zegt dat zijn werk erop zit. “Ik heb

Lees meer »

Festival Dranouter start opbouw en lanceert ‘Vier je eigen feestje’ met Dave & Alistair

Nog twee weken en duizenden festivalgangers stromen weer toe in Heuvelland voor de vijftigste editie van Festival Dranouter. De organisatie is ondertussen begonnen aan de opbouw en doet een oproep aan bezoekers om samen met personages Dave & Alistair van straattheaterduo Kartje Kilo om een ‘eigen’ feestje te bouwen.
The post Festival Dranouter start opbouw en lanceert ‘Vier je

Lees meer »

Figurant Amédéo Setodji over geschrapte afleveringen ‘F.C. De Kampioenen’: “De VRT vroeg de hele equipe wat we van die beslissing vonden”

Bijna drie decennia lang figureerde Amédéo Setodji (61) in ‘F.C. De Kampioenen’. Deze zomer wordt de reeks voor de zoveelste keer heruitgezonden door VRT. Zonder negentien controversiële afleveringen, weliswaar. ‘Kamer te huur’, met het zwarte personage Dieudonné, is daar één van. Opmerkelijk: vaste figurant Amédéo was die dag niet uitgenodigd voor de opnames. “Of twee zwarte acteurs het verhaal versterkt

Lees meer »

OPINIE – Het zoveelste onderzoek naar onze gezonde zeelucht, is dat nog wel nodig?

Het blijft wetenschappers intrigeren, onze gezonde zeelucht. Wij kustbewoners – ik woon al 54 jaar aan zee – weten het wel zeker, maar de wetenschap hecht geen geloof aan eeuwenoude volkswijsheden. Neen, empirisch bewijs na een zoveelste onderzoek, dat moet voor eens en altijd alle twijfel bannen.
The post OPINIE – Het zoveelste onderzoek naar onze gezonde zeelucht, is

Lees meer »

EXCLUSIEF. Krijgt Dimitri Vegas Vin Diesel naast zich op Tomorrowland? “Onze eerste single heeft 100 miljoen views, dat moeten we vieren”

Hollywoodster Vin Diesel (57) als verrassing op twintig jaar Tomorrowland. Als het van de acteur afhangt, brengt hij zijn single ‘Don’t Stop The Music’ samen met onze Dimitri Vegas (42) live op het podium in Boom. “Vin wil een carrière uitbouwen in de muziek en hij ís in Europa momenteel voor zijn nieuwe film. Dus de kans bestaat”, onthult Vegas

Lees meer »