Gewezen opvangmoeder van naschoolse kinderopvang De Wonderwijzer in Lauwe Marie Jeanne Vanmarcke (87) is overleden

In woonzorgcentrum Ceres in Lauwe Is Marie Jeanne Vanmarcke (87) uit Lauwe overleden. Ze was elf jaar opvangmoeder van de naschoolse kinderopvang in de gemeentelijke basisschool De Wonderwijzer in Lauwe. Ze nam er eind 2001 afscheid met gemengde gevoelens en vooral een beetje pijn aan het hart. In Lauwe wordt Marie Jeanne herinnerd als de moeder van honderden kinderen.

Marie Jeanne Vanmarcke werd op 11 januari 1937 geboren in Wevelgem als jongste van elf kinderen. Ze beleefde als klein kind de woelige oorlogsjaren. Op een dansavond leerde ze haar latere man Lucien Houtaeve kennen. Hij voetbalde bij White Star Lauwe.

Na hun huwelijk woonden Marie Jeanne en Lucien een tijdje in de Goudbergstraat in Wevelgem en verhuisden later naar de Hugo Verrieststraat in Lauwe. Er kwamen vier kinderen. Eerst was er Marleen, dan de tweeling Filip en Dirk en drie jaar later Conny die ondertussen is overleden.

Opvangmoeder

In 1990 ging Lucien met welverdiende pensioen en net toen zocht men in de gemeentelijke basisschool een opvangmoeder. “Op een personeelsvergadering kreeg mijn dochter Marleen te horen dat men een opvangmoeder-vervangster zocht voor Annick Bossuyt, die toen zwanger was”, vertelde Marie Jeanne destijds in KW. “Mijn dochter zei toen ‘mijn moeder zou dat wel willen doen’. Toen ze thuiskwam en me dat vertelde, was ik er niet mee opgezet. Ik zei kordaat nee.”

“Amper een kwartier na die neen kwam er een telefoontje van directeur Jacques Wullaert met diezelfde vraag. Ik durfde niet eens nee tegen hem zeggen en zei dus ja, maar dan enkel voor korte tijd, hoogstens een jaartje tot hij iemand anders gevonden had. Dat ene jaartje zijn er elf geworden. Al enkele jaren stelde ik dat ik gelijktijdig met de invoering van de euro afscheid zou nemen van de zowat zeventig opvangkinderen die ik dagelijks begeleid. Ik word nu volgende maand 65 jaar, het is dus welletjes geweest. Toch zal ik stoppen met heel wat pijn in mijn hart.”

Haar echtgenoot overleed in 1995.

Het afscheid vindt plaats op donderdag 20 juni om 10 uur in de Sint-Bavokerk in Lauwe. Een laatste groet kan dinsdag nog in het funerarium Deman, Lauwbergstraat 14 in Lauwe, op afspraak 056/41 78 46.

The post Gewezen opvangmoeder van naschoolse kinderopvang De Wonderwijzer in Lauwe Marie Jeanne Vanmarcke (87) is overleden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Van een nieuwe Europese strategie voor China tot de beste appeltaarten. Studeer dat maar eens in”

Heeft Hilde Vautmans Europese medewerkers ingezet voor Sint-Truiden? Het antwoord is – volgens onze inschatting – ja. Of dat onterecht is, is moeilijker te beantwoorden. De federale politie mag dat nu uitzoeken op vraag van het Europees Openbaar Ministerie. Geen makkelijke taak, misschien zelfs een onmogelijke. De scheidingslijn is niet altijd even helder en voor interpretatie vatbaar. Vautmans gaat er

Lees meer »

Aantal inschrijvingen niet-EU-burgers voor gemeenteraadsverkiezingen het laagst in Vlaanderen

Het aantal niet-Europeanen in Vlaanderen dat zich tot nu toe heeft geregistreerd om te stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen ligt op 5 procent. Dat is het laagste van alle gewesten in ons land. Niet-Belgen moeten zich voor 1 augustus inschrijven om deel te nemen aan de lokale verkiezingen. Organisaties die opkomen voor het stemrecht van niet-Belgen noemen de verplichte registratie "een

Lees meer »

OPINIE – Het zoveelste onderzoek naar onze gezonde zeelucht, is dat nog wel nodig?

Het blijft wetenschappers intrigeren, onze gezonde zeelucht. Wij kustbewoners – ik woon al 54 jaar aan zee – weten het wel zeker, maar de wetenschap hecht geen geloof aan eeuwenoude volkswijsheden. Neen, empirisch bewijs na een zoveelste onderzoek, dat moet voor eens en altijd alle twijfel bannen.
The post OPINIE – Het zoveelste onderzoek naar onze gezonde zeelucht, is

Lees meer »

Kotmadam Jeanne sluit definitief de deuren van haar studentenhuis in allerlaatste seizoen van ‘De Kotmadam’

Na 25 seizoenen sluit ‘De Kotmadam’ definitief de deuren van haar studentenhuis in Leuven. De nieuwe afleveringen vormen één doorlopend verhaal en zijn vanaf 25 juli te zien op Streamz. De eerste aflevering kwam op televisie op 30 december 1991. Met 352 afleveringen is ‘De Kotmadam’ de langst lopende reeks ooit in Vlaanderen. In totaal verwelkomde het studentenkot 29 verschillende

Lees meer »

Eendracht Aalst mag van Voetbal Vlaanderen in Merelbeke spelen, gemeente vraagt juridisch advies

Voetbalclub Eendracht Aalst mag van Voetbal Vlaanderen komend seizoen in Merelbeke spelen. De club uit 1e provinciale zocht een nieuw stadion, omdat het van het stadsbestuur van Aalst niet meer in het Pierre Cornelisstadion mag spelen. Het gemeentebestuur van Merelbeke kan wel nog altijd beslissen dat het terrein om organisatorische of veiligheidsredenen niet geschikt is. De gemeente wint nu juridisch

Lees meer »

KIJK. “Nog veel werk om die twee aan te vallen”: dappere Evenepoel krijgt lik op stuk van Vingegaard, maar heeft geen spijt

Gespeeld, maar niet gewonnen. Remco Evenepoel koos in de laatste bergetappe van deze Tour vol voor het offensief, maar liep op een counter van Jonas Vingegaard. Geen drama: zonder ongelukken in de slottijdrit eindigt hij morgen als derde in zijn eerste Ronde van Frankrijk. “Ik ben superfier op wat ik al gedaan heb, maar ik zou graag afsluiten met een

Lees meer »