Willem Vermandere verkoopt zijn iconische molen in de Moeren

Zanger en beeldhouwer Willem Vermandere (84) verkoopt zijn molen met atelier in de Moeren. Dit gebeurt na veel twijfel, zo schrijft hij in een Facebookpost. De St.Gustaafsmolen, die dateert uit 1820, moet dringend gerestaureerd worden.

“Na veel twijfel en overleg in de familie hebben Willem en Chris Vermandere – De Wever besloten om afscheid te nemen van ‘de toren’ in de Moeren. De monumentale St.Gustaafsmolen die ze in 1985 aankochten en eigenhandig verbouwden tot (atelier)woning, moet dringend gerestaureerd worden en een nieuwe functie krijgen om weer voor honderden jaren een betekenis te geven aan zijn omgeving. De ronde stenen molen werd gebouwd tussen 1814 en 1820 en was een poldermolen die met een vijzel water uit de laag gelegen Moeren over de dijk bracht”, zo schrijft de zanger/beeldhouwer op Facebook.

Uitbreiding mogelijk

“De familie gaat op zoek naar initiatiefnemers die dit bijzondere gebouw op deze unieke locatie in het beschermde landschap van de Moeren willen aankopen en klaarmaken voor de toekomst. Hoewel er verschillende bestemmingen denkbaar zijn en het gebouw volgens overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed eventueel met een laag bescheiden volume kan worden uitgebreid, wordt vooral gezocht naar geïnteresseerden die de waarde en fragiliteit van de plek weten te respecteren en het iconische eeuwenoude gebouw in hun hart willen sluiten. De restauratie van de buitengevel en vervanging van het schrijnwerk is subsidieerbaar omwille van zijn unieke en afgelegen ligging in het beschermde landschap van de Moeren.”

Gelijkvloers heeft de toren een doorsnede van 8 meter en telt drie verdiepingen en een heel bijzondere dakverdieping. De totale oppervlakte samen met de betrokken graslandpercelen bedraagt 35a18ca.

De familie vraagt voor meer informatie enkel via mail contact op te nemen via [email protected]

The post Willem Vermandere verkoopt zijn iconische molen in de Moeren is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Redders halen zwemmer die onwel werd uit water tijdens Sea Swim in Nieuwpoort

Tijdens de Sea Swim in Nieuwpoort, een wedstrijd openwater zwemmen in zee, is een zwemmer gisterenavond onwel geworden in het water. Gelukkig hadden de redders die de wedstrijd begeleidden dat snel door en kon de zwemmer uit het water worden gehaald. “De omkadering van zo’n evenement is top en dus werd er snel ingegrepen”, zegt An Beun van de kustreddingsdienst

Lees meer »

Bestuur van provinciale afdeling van Tuinhier voor gezellig etentje bijeen

In aanwezigheid van provinciaal voorzitter Dirk De fauw (vooral bekend als burgemeester van Brugge) en provinciaal secretaris David Ghesquière (uit Torhout) kwam het bestuur van de West-Vlaamse koepel van Tuinhier samen voor zijn jaarlijkse receptie en etentje. Ook de partners waren uitgenodigd.
The post Bestuur van provinciale afdeling van Tuinhier voor gezellig etentje bijeen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Erfgoedliefhebbers willen legerloods uit WO II in Huldenberg redden van ondergang: “Allerlaatste ‘Nissenhut’ in de regio”

In Huldenberg wil een groep erfgoedliefhebbers de Nissenhut redden, een unieke oude legerloods uit de Tweede Wereldoorlog. De loods staat in een bos op de grens van Neerijse (Huldenberg) en Leefdaal (Bertem), en is in erg slechte staat. Aan het einde van de oorlog deed de loods dienst als onderkomen voor het personeel van de Britse luchtafweer, die Brussel moest

Lees meer »

LIVE WORLD MATCHPLAY. Humphries straft foutjes ‘MVG’ af en duikt met dubbele voorsprong kleedkamer in

De World Matchplay kent vanavond zijn ontknoping. Bij de mannen mogen toppers Michael van Gerwen en Luke Humphries strijden om de felbegeerde titel. De Nederlander kreeg in de halve finale Michael Smith klein, de Engelse wereldkampioen won van zijn landgenoot James Wade. Bij de vrouwen heeft Beau Greaves de titel gegrepen na een dominante prestatie tegen Fallon Sherrock. De wedstrijden

Lees meer »

Vakbonden Audi Brussels hebben sprankeltje hoop na overleg: “We voelen steun van de regering”

De vakbonden bij Audi Brussels zetten zich in voor het behoud van zoveel mogelijk banen in de fabriek in Vorst. ACV hoopt op alternatieven om sluiting te voorkomen, terwijl BBTK minder optimistisch is over een oplossing. Dinsdag bespraken vakbondsvertegenwoordigers samen met premier Alexander De Croo en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne hoe banen bij Audi Brussels kunnen worden beschermd na

Lees meer »

Gezellig familiefestivalaan De Waterbek

Op vrijdag 19 juli vindt het familiefestival De Waterbek plaats aan het gelijknamige waterbufferbekken in Ardooie. Op het podium bouwen Regi Live ft. Linda & Guests, Get Ready, Maksim van #LikeMe en Dennis Cartier een feestje. Behalve optredens, is er ook animatie voor jong en oud. Kinderen kunnen zich bovendien ook uitleven op het klim-
The post Gezellig familiefestivalaan

Lees meer »

“We gaan voor het hoogste”: Verschaeren spreekt klare taal nadat Anderlecht scheve situatie omkeert in galamatch tegen Wolfsburg

Een mindere eerste helft en een véél betere tweede. Anderlecht heeft z’n galamatch met 2-1 gewonnen van het Duitse Wolfsburg. De inbreng van het Deense duo Dreyer-Dolberg was nodig. Paars-wit maakt zich wel zorgen om Francis Amuzu, die voor de rust uitviel met een (zware?) blessure. Yari Verschaeren was na de wedstrijd duidelijk over de doelstellingen van Anderlecht komend seizoen.

Lees meer »

Unieke tekening van Oostendse kunstschilder Léon Spilliaert toevertrouwd aan Koninklijke Bibliotheek van België

De Koning Boudewijnstichting heeft een unieke tekening van kunstenaar Léon Spilliaert, die in 1881 geboren werd in Oostende, toevertrouwd aan de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR). De originele tekening ‘Le Sculpteur de masques’, die de affiche moest worden van de gelijknamige theatervoorstelling van Fernand Crommelynck, wordt opengesteld voor het publiek.
The post Unieke tekening van Oostendse kunstschilder Léon Spilliaert

Lees meer »

Jonathan (29) verdrinkt na val in kloof in Franse Alpen: “Zijn vriend reikte de hand, smeet touw, schreeuwde instructies. Maar het mocht niet baten”

Wat een avontuurlijke trip onder vrienden moest worden, is afgelopen weekend geëindigd in een drama. De 29-jarige Jonathan Victoor uit Sint-Denijs-Westrem verdronk zaterdagavond toen hij canyoning beoefende in de Franse Alpen. De twintiger gleed uit, belandde in het koude water en kwam vast te zitten tussen rotsblokken. “Zijn kameraad probeerde hem er nog uit te halen”, vertellen omstaanders. “Maar het

Lees meer »

“Hij doet dit niét voor het geld”: Jean-Marie Pfaff wil dat WK-truitje van Maradona, dat hem ruim 1 miljoen euro kan opleveren, “verder leeft”

Eenmaal, andermaal… Het shirt dat Diego Maradona droeg in de halve finale van het WK 1986 tegen de Rode Duivels wordt geveild. De waarde wordt tot zo’n 1,1 miljoen euro geschat en opvallend: het is Jean-Marie Pfaff die het unieke stuk van de hand doet. “Hij wil dat het shirt verder leeft”, zegt dochter Kelly.

Lees meer »

De EU kan zich nu geen besluiteloosheid en chaos veroorloven

Het gat in de Belgische begroting blijkt nog twee miljard groter te zijn dan gedacht, wat de regeringsonderhandelingen er niet gemakkelijker op maakt. Als het een troost kan zijn: Frankrijk staat nog helemaal nergens met de vorming van een nieuwe regering. En een Europese Commissie hebben we ook nog niet.

Lees meer »

Peter Bossu publiceert boek over natuurbehoud: “Iedere dag geeft de planeet ons signalen rond het klimaat”

In Perruche in Diksmuide stelde Peter Bossu zijn nieuwe boek voor: ‘Waar er nog ruimte voor is. Over natuur in De Westhoek … Een tussenstand’. Daarin stelt Peter 23 correcte sleutels voor om de huidige situatie in de natuur te verbeteren.
The post Peter Bossu publiceert boek over natuurbehoud: “Iedere dag geeft de planeet ons signalen rond het klimaat”

Lees meer »

KIJK. De indrukwekkende slottijdrit van de drie tenoren: Pogacar zet bij eerste tussenpunt al meteen de toon, Vingegaard klopt Evenepoel nipt

Buitenaards, bovenmenselijk, exceptioneel, weergaloos,… Woorden schieten tekort om de prestatie van Tadej Pogacar te beschrijven. De Sloveen wou ook de laatste kruimels van deze Tour de France voor zich en won de slotetappe op fenomenale wijze. Al op het eerste tussenpunt werden de waardeverhoudingen met Vingegaard en Evenepoel duidelijk, daarna werd het verschil enkel groter. De volgorde van het eindpodium

Lees meer »