Vriendenkring Paracommando Menen bestaat 30 jaar

De Vriendenkring Paracommando Menen bestaat 30 jaar en dat werd, op een bijzondere manier, gevierd. De verjaardag werd gekoppeld aan een stoet, die tot aan de sluizen trok, om er aan te sluiten bij de herdenkingsplechtigheden.

Ze zijn de eerste die in geval van gevaar worden opgetrommeld, ze springen uit vliegtuigen om zo vijandelijke gebieden binnen te dringen en ze vormen de elite van onze defensie. De Belgische paracommando’s hebben in de afgelopen jaren naam en faam verworven vanwege hun grenzeloze moed. Eenmaal hun loopbaan bij de landsverdediging ten einde komt, blijft het gevoel van broederschap sterk aanwezig. Dat gevoel lag aan de stichting van verschillende vriendenkringen, waaronder ook die van Menen.

Broederschap nooit verdwenen

“Zo werd in 1994 ook in Menen een vriendenkring opgericht”, horen we bij de Menense afdeling. “Wijlen Jean-Claude Strobbe was lid van een afdeling in de Vlaamse Ardennen, maar wilde in zijn thuisstad ook met een vereniging aan de slag. Om een volwaardige afdeling van het ANCPV, de overkoepelende organisatie, te worden moesten er wel 50 leden worden gevonden. Toen werd meteen duidelijk dat het broederschap binnen de para’s nooit was verdwenen. In een mum van tijd hadden ze hun ledenaantal, en dat is in al die tijd blijven groeien. Ondertussen zitten we al aan meer dan 150 leden en sympathisanten.”

Park ter Walle

Een nieuwe vereniging? Dat kon niet zonder een eigen lokaal en ook hierin evolueerde de vriendenkring. “We begonnen met bijeenkomsten op zondag, in café De Kerpel. Daar werden herinneringen opgehaald of afspraken gemaakt, bij een koffie of een stevige pint. Later konden we onze intrek nemen in een leeg schoolgebouw in de Yvonne Serruysstraat. Ondertussen hebben we onze vaste stek gevonden in het Park Ter Walle, waar we sinds 2022 onze bijeenkomsten houden.”

De vriendenkring organiseert jaarlijks nog heel wat activiteiten, de een al wat indrukwekkender dan de andere. “Iedere 3de zaterdag van juni wordt de sabotage van de sluizen herdacht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wisten parachutisten, samen met leden van het verzet, daar de bezetters een stevige slag toe te dienen. Ons 30-jarig bestaan hebben we aan die herdenking gekoppeld. We trokken in stoet, van aan ons clublokaal tot aan de sluizen, om ons bij de feestelijkheden aan te sluiten. De stoet was compleet met een regiment aan doedelzakspelers en voertuigen uit die tijd.”

The post Vriendenkring Paracommando Menen bestaat 30 jaar is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Niet zomaar een donderdag

Volgende week donderdag. De Tour de France zit er al enkele dagen op en Tadej Pogacar is uitgerust van het feestje na zijn eindzege. Het Europees kampioenschap voetbal lijkt een eeuwigheid geleden en de Engelsen zijn al weer min of meer bekomen van hun finaletrauma. De Olympische Spelen beginnen pas een dag later. Toch wordt
The post Niet zomaar

Lees meer »

Tracé ontsluitingsweg Moen ligt zo goed als vast

De Vlaamse overheid maakt belangrijke vooruitgang in het planningsproces voor de optimalisatie van de N8 in Avelgem en Zwevegem. Dit project is gericht op het verbeteren van de verkeersveiligheid en doorstroming op de N8 tussen Zwevegem en Avelgem, met specifieke aandacht voor de kernen Heestert, Moen, Avelgem en Outrijve.
The post Tracé ontsluitingsweg Moen ligt zo goed als vast

Lees meer »

Van caféreünie tot megafestival, Back to the Roots mikt hoog met derde editie: “Misschien wordt dit wel het Tomorrowland van Menen”

Het einde van de zomervakantie kun je vieren op Back to the Roots in Park ter Walle in Menen. Het evenement vindt voor de derde keer plaats op 30 en 31 augustus en is dit jaar voor het eerst een tweedaagse. Wat begon als reünie van een legendarisch café wil uitgroeien tot een megafestival.
The post Van caféreünie tot

Lees meer »

Kristel Verbeke schittert én verrast tijdens theatercomeback: “Mijn man en Kamal Kharmach zitten ook in het stuk”

Vrijdagavond ging in Theater Elckerlyc ‘Hoog in de lucht’ in première. Het stuk waarin theatermaker Sven De Ridder, Kristel Verbeke (48) mee kon overtuigen om nog eens op de planken te staan. Kristel speelt de pittige tante Nadia De Vliegher, ze heeft de luchthaven van haar vader geërfd maar alles loopt minder vlot dan gedacht. Reporter Jarne sprong na de

Lees meer »

“Ik werd er onnozel van”: Van Gerwen maakt zichzelf helemaal gek, maar pakt dan uit met één geniaal moment

De World Matchplay kent zijn twee finalisten: Michael van Gerwen en Luke Humphries. Een droomfinale. De Nederlander had genoeg aan één geniaal moment om Michael Smith klein te krijgen. Luke Humphries toonde dan weer zijn klasse in de halve finale tegen James Wade. Vanavond om 21u15 strijden de dartstoppers om de felbegeerde titel in Blackpool. De wedstrijden zijn ook LIVE

Lees meer »

Dochter van Angelina Jolie en Brad Pitt bevestigt wens tot naamsverandering

Shiloh Jolie-Pitt heeft haar wens om de naam Pitt te laten vallen, bevestigd in een reeks berichten in de Los Angeles Times. De wet in de staat Californië schrijft voor dat mensen die hun naam willen laten wijzigen dit vier weken voor de rechtszitting in een krant moeten publiceren. Volgens de Amerikaanse nieuwszender ABC heeft de 18-jarige dochter van actrice

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Ze hebben véél te vertellen als ze op kamp zijn. Maar de tijd is er niet altijd voor een uitgebreid verslag.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hugo Siquet maakt gevoelige overstap van Cercle naar Club Brugge

Club Brugge heeft dinsdag zijn zesde zomertransfer aangekondigd. Blauw-zwart versterkte zich met rechtsachter Hugo Siquet. Die kwam het voorbije anderhalf seizoen, op huurbasis van Freiburg, uit voor stadsrivaal Cercle Brugge. Nu volgt een definitieve overstap naar Club Brugge.
The post Hugo Siquet maakt gevoelige overstap van Cercle naar Club Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Hij lijkt ondoordringbaar”: ‘The Simpsons’-acteur probeert Britse King’s Guard aan het lachen te brengen door zijn karakters na te doen

De Amerikaanse acteur en komiek Hank Azaria entertaint al jaren mensen met zijn unieke stem. Hij is het bekendst door zijn vertolking in ‘The Simpsons‘, waar hij de stemmen inspreekt van onder meer barman Moe, politiechef Wiggum en Comic Book Guy. Wie de animatiereeks volgt, weet dat een lach niet moeilijk uit te lokken is. Maar de acteur stond toch

Lees meer »