Rode Duivels starten EK met verrassende nederlaag tegen Slowakije, 2 treffers Lukaku afgekeurd

De Rode Duivels zijn maandagavond in het Deutsche Bank Park in Frankfurt am Main hun EK gestart met een verrassende 0-1-nederlaag tegen Slowakije. Voor Domenico Tedesco was het de eerste nederlaag als Belgisch bondscoach, na een ongeslagen reeks van vijftien wedstrijden.

Na slecht uitverdedigen en bijgevolg balverlies van Jérémy Doku scoorde Ivan Schranz na amper zeven minuten het openingsdoelpunt. Vooral voor de pauze bleven de Belgen ver onder de maat. Na rust werden twee doelpunten van Romelu Lukaku door de VAR afgekeurd. Het eerste wegens buitenspel, het tweede wegens voorafgaand handspel van de ingevallen Loïs Openda.

De Rode Duivels zijn verplicht om voor de zege te gaan in het tweede groepsduel, over vijf dagen in Keulen tegen Roemenië. De Belgen sluiten groep E af met een wedstrijd op 26 juni in Stuttgart tegen Oekraïne. Eerder op de dag verloren de Oekraïners evenzeer verrassend met 0-3 van de Roemenen.

Met Slowakije en Roemenië krijgt groep E na de eerste speeldag twee verrassende leiders. De nederlaag van de Belgen hoeft echter geen dramatische gevolgen voor de rest van het toernooi te hebben. Omdat ook de vier beste derdes doorstoten naar de achtste finales, zijn vier punten in principe altijd voldoende om daar bij te horen. Zelfs met drie punten is de tweede ronde nog mogelijk. Zo deed Portugal het acht jaar geleden het op het EK in Frankrijk. Drie draws in de groepsfase bleken toen voor de Portugezen nog voldoende om uiteindelijk het EK te winnen. Ook de Belgen gingen toen onderuit op de openingsspeeldag, weliswaar tegen Italië. Dat werd nadien tegen Ierland en Zweden rechtgezet.

Amper twee minuten stonden er op de klok toen Jérémy Doku zich voor de eerste keer ongrijpbaar maakte op de rechterflank – tegen de verwachting in was Leandro Trossard links voorin gestart. De winger van City bracht gevaarlijk voor en via het been van Kevin De Bruyne kwam het leer tot bij Romelu Lukaku, die van dichtbij op de Slowaakse doelman Dubravka besloot. Niet veel later glipte Big Rom door de buitenspelval, maar opnieuw stond de Slowaakse goalie paraat.

De Belgen leken meteen goed in de wedstrijd te zetten, maar de nul houden is moeilijk en bij de eerste tegenstoot was het meteen raak, al hadden de Duivels dat vooral aan zichzelf te danken. Doku speelde achterin slecht in, het leer werd onderschept en kwam uiteindelijk voor de voeten van Ivan Schranz terecht. De spits van Slavia Praag liet Koen Casteels kansloos: 0-1 en de Belgen meteen op achtervolgen aangewezen.

De Belgische aanvallen verliepen voornamelijk vanop links, toen het leer toch eens aan de andere kant kwam, vergat Leandro Trossard voor een leeg doel een fout van Dubravka af te straffen. Intussen groeide het vertrouwen bij de Slowaken. Casteels moest de meubelen redden met een uitstekende save op een volley van Haraslin. De Duivels denderden intussen inspiratieloos voort. De Bruyne kwam moeilijk in de match, voorin draaide Lukaku een derde opgelegde kans de nek om. Trossard stond op links te veel tegen de buitenlijn om in zijn geliefkoosde spel te komen. Alles tezamen leverde het een frustrerende eerste helft op.

De verwachte wissels bij de rust bleven uit. Trossard en Doku wisselden van flank, maar dat was het dan ook. Het was het begin van een zenuwslopende tweede helft. Een doelpunt van Lukaku, op een zelf afgedwongen hoekschop, werd wegens buitenspel afgekeurd door de VAR. Intussen had Mangala plaats gemaakt voor Johan Bakayoko, waardoor Trossard naar het centrum mocht. De Belgische druk werd opgevoerd. Trossard testte de vuisten van de doelman, Lukaku pakte uit met een volley in het zijnet en Bakayoko zag zijn schot van de lijn gekeerd worden door Hancko. Lukaku leek in het slot toch nog de verlosser te worden, maar ook zijn tweede treffer werd terecht afgekeurd.

The post Rode Duivels starten EK met verrassende nederlaag tegen Slowakije, 2 treffers Lukaku afgekeurd is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Onze reporter wordt in 10 dagen reservist in het Belgisch leger: “Om te slagen, moet ik weten dat een auto géén groente is”

Georges Louis Bouchez, partijvoorzitter van MR, is de bekendste reservist van het Belgisch leger. Hij slaagde in zijn toelatingsproeven nadat hij in het VTM-programma ‘Special Forces’ was afgegaan als een gieter. Onze reporter Kasper Goossens weet hoe dat kan. Ook hij mag zich sinds kort reservist noemen. In juni volgde hij met succes een tiendaagse opleiding bij Defensie, en erg

Lees meer »

Autodidact Pascal Alles wint Nederlandse fotowedstrijd

Fotomagazine Zoom.nl organiseerde een grote wedstrijd waaraan liefst 1.567 kandidaten deelnamen. Gistelnaar Pascal Alles (58) kwam als winnaar uit de bus met een mooi portret van zijn zus.
The post Autodidact Pascal Alles wint Nederlandse fotowedstrijd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Waterbeleving voor durvers en genieters

Met de Leie, de Mandel en het kanaal Kortrijk-Bossuit en enkele uit de kluiten gewassen waterplassen kan het niet anders dan dat waterbeleving in de Leiestreek hoge toppen scheert.
The post Waterbeleving voor durvers en genieters appeared first on KW.be.

Lees meer »