Luchthaven Oostende-Brugge krijgt grootste zonnepark van West-Vlaanderen: “60.000 zonnepanelen zorgen voor 100 procent groene stroom”

Op de luchthaven van Oostende-Brugge is maandag het startschot gegeven voor de bouw van het grootste zonnepark van West-Vlaanderen, met 60.000 zonnepanelen. “Dankzij dit project kan de luchthaven werken op honderd procent groene stroom”, stelt energieleverancier EnergyVision.

EnergyVision wil de komende twee jaar zijn productie ferm opdrijven. Dat doet het onder andere met de bouw van een enorm zonnepark op de luchthaven Oostende-Brugge. Op een oppervlakte van ongeveer zestig voetbalvelden naast de landingsbaan komen 60.000 zonnepanelen. Die zullen vanaf het voorjaar van 2026 goed zijn voor een jaarlijkse productie van 37.000 MWh, goed voor een besparing van zowat 10.100 ton CO2 per jaar.

Honderd procent groene stroom

Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) gaf maandagochtend symbolisch het startschot voor de bouw van het zonnepanelenpark. “De opgewekte energie zal in eerste instantie gebruikt worden voor de elektriciteitsvoorziening van de luchthavensite”, zei luchthaventopman Eric Dumas. “Zo kan de luchthaven werken op honderd procent groene stroom. Dat is een belangrijke stap in onze doelstelling om tegen 2030 dertig procent minder CO2 uit te stoten en tegen 2050 net zero te bereiken. De overige elektriciteit gaat naar liefst 10.000 gezinnen in onze directe omgeving.”

Volgens EnergyVision is de locatie ideaal. Het merendeel van de grond langs de landingsbaan is onbruikbaar voor andere zaken en aan de kust kan je profiteren van de beste zonne-instraling. Oostendenaars kunnen ook mee investeren via burgerparticipatie. Via www.stroomvantzeetje.be kunnen gezinnen zich daarvoor opgeven. “Met een minimuminleg van 250 euro zorgen we ervoor dat een zo breed mogelijk publiek op een alternatieve en bewuste manier een stukje spaarcenten kan laten renderen”, aldus EnergyVision-ceo Maarten Michielssens.

The post Luchthaven Oostende-Brugge krijgt grootste zonnepark van West-Vlaanderen: “60.000 zonnepanelen zorgen voor 100 procent groene stroom” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Moeten er strengere controles komen op elektrische fatbikes in ons land?

Niet alleen in Nederland, maar ook in ons land zie je elektrische fatbikes verschijnen in het straatbeeld. Anders dan bij een snorfiets klasse A geldt er geen minimumleeftijd. Er is geen verzekering nodig en je hoeft geen helm te dragen. Bovendien drijven – ondanks een verbod – heel wat jongeren hun fatbikes op, waardoor je sneller kan rijden dan de

Lees meer »

Neos Izegem lanceert ‘verenigingspil’ voor meer verbondenheid

“Neos is een vereniging waar iedere 55-plusser, die actief in het leven staat én van een stukje cultuur en andere interessante activiteiten wil genieten, zich thuis zal voelen”, zegt Rudy Pattyn, voorzitter van de lokale afdeling. Onlangs sloten ruim 80 leden het voorbije werkjaar af met een ‘Zomerhappening’ in kasteel Wallemote.
The post Neos Izegem lanceert ‘verenigingspil’ voor meer

Lees meer »

Gewezen voorzitter Braderiecomité André Pauwelyn (87) overleden

In woon- en zorgcentrum Mater Amabilis in Wervik is André Pauwelyn (87) overleden. Zowat dertig jaar lang zette hij zich in voor het Braderiecomité waarvan tien jaar als voorzitter. André was de laatste voorzitter van de reuzengilde. Groot waren zijn verdiensten.
The post Gewezen voorzitter Braderiecomité André Pauwelyn (87) overleden appeared first on KW.be.

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Tadej Pogacar wint na de Giro ook de Tour, met indrukwekkende overmacht. En dus zoekt de Sloveen een nieuwe uitdaging.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Liberalen ruziën weer publiekelijk na benoeming van Goedele Liekens tot senator: “Een partij die haar eigen mensen afbrandt: dat is toch ongezien?”

Dat Goedele Liekens (Open Vld) via een achterpoortje – als gecoöpteerd senator – weer een job krijgt in de Wetstraat, doet enkele liberalen zoals vanouds publiekelijk over de straatstenen rollen. Andere Open Vld’ers zien dat met lede ogen aan. Of hoe een zitje in “het sterfhuis” voor een tweespalt in de partij zorgt. “Beseffen ze niet dat het één voor

Lees meer »

Luc Hooybergs wordt vanaf 1 september de nieuwe CEO van KRC Genk

Luc Hooybergs (56) zal vanaf 1 september de nieuwe CEO van KRC Genk worden. Hooybergs heeft is een topman bij Nike, eerst als General Manager in Laakdal, dan op Europees HQ niveau vanuit Hilversum en tenslotte als Vice-President in HQ (Portland, USA). Hij is één van de bezielers van de enorme groei die Nike in Laakdal en Ham heeft gerealiseerd.

Lees meer »

“Overal meisjes en iedereen was de hele tijd onder invloed”: het turbulente verhaal van Fleetwood Mac

Stevie Nicks (76), de iconische frontvrouw van Fleetwood Mac, annuleert haar enige solo-optreden in ons land. Jammer, want samen met haar compagnons heeft ze geschiedenis geschreven. En dan hebben we het niet alleen over hun vele hits, maar ook over de talrijke intriges en het drugsgebruik. Duik mee in het verhaal van de rockband die z’n cocaïnedealer op de platenhoes

Lees meer »

Politiezone MIRA investeert in nieuwe wijkkantoren voor Avelgem en Zwevegem

Na het nieuwe wijkkantoor in Anzegem, staat ook voor de wijkinspecteurs in Avelgem en Zwevegem een nieuw wijkkantoor gepland. Op de politieraad van 25 juni werden zowel voor Zwevegem als Avelgem een voorstel ingediend, nadat dit eerder werd goedgekeurd door het politiecollege. Beide voorstellen werden unaniem goedgekeurd door de politieraad.
The post Politiezone MIRA investeert in nieuwe wijkkantoren voor

Lees meer »