Elias al drie maanden tevergeefs op zoek naar tandarts aan de kust: “Hij kan ’s nachts bijna niet slapen door de pijn”

Aicha Geryl, een 34-jarige vrouw uit Nieuwpoort, is radeloos. Haar man, Ilyas Marito, lijdt al drie maanden aan ondraaglijke tandpijn. “Het is reeds twee maanden dat ik overal aan het bellen ben, tot in Roeselare en Ieper,” vertelt Aicha. “Mijn man zit al drie maanden met pijn in zijn tanden. Er is een tand die dringend moet getrokken worden, maar ik krijg nergens een afspraak.”

De situatie aan de kust is schrijnend. Bij de meeste tandartsen is er een patiëntenstop, waardoor mensen zoals Ilyas niet geholpen kunnen worden. “Ik heb overal gebeld: Veurne, Roeselare, Torhout, Brugge. Nergens is er plaats, overal is er patiëntenstop! Ik vind dit onverantwoord,” zegt Aicha verontwaardigd. “Ilyas loopt hele dagen met pijn, hij kan niet meer normaal eten. Het is al zo ver gekomen dat ik iedere week naar de huisdokter moet voor antibiotica. Dat is de enige manier om de pijn enigszins te verlichten.”

Een systeem onder druk

Het probleem is wijdverspreid en diepgaand. “Normaal had hij een tandarts in Harelbeke, maar die is nu met pensioen,” legt Aicha uit. “Bij huisdokters is het hetzelfde probleem. Als je huisarts met pensioen gaat, sta je nergens meer. Het is onbegrijpelijk dat iemand met zoveel pijn nergens geholpen kan worden.”

Alternatieven in het buitenland

Het gebrek aan beschikbare tandartsen in België heeft Aicha en Ilyas gedwongen om naar alternatieven in het buitenland te kijken. “Wij gaan elk jaar op reis naar Marokko en zullen nu genoodzaakt zijn om daar naar de tandarts te gaan. In Marokko is het geen probleem, je kunt daar overal terecht. Hier in België is het niet te betalen,” zegt Aicha. “Ik heb mijn valse tanden in Marokko laten maken voor 200 euro, terwijl ik hier 15.000 euro moest betalen.”

Een wanhopige oproep

Aicha roept op tot verandering. “Er moet iets gedaan worden aan deze problematiek. Mijn ouders zitten met hetzelfde probleem. Mijn vader zoekt al drie maanden naar een tandarts. Het is gewoon onaanvaardbaar,” benadrukt ze. “Mijn man heeft nu al drie dozen antibiotica genomen, maar zijn lichaam wordt er gewoon resistent tegen. Hij neemt zoveel pijnstillers omdat hij ‘s nachts bijna niet kan slapen van de pijn.” Aicha sluit af met een dringende oproep: “Ik wil gewoon dat mijn man geholpen kan worden. Hij verdient het om zonder pijn te leven. Ik hoop dat iemand dit leest en ons kan helpen, want de situatie is onhoudbaar. Wie kan helpen mag contact opnemen met mij via [email protected].” (PG)

The post Elias al drie maanden tevergeefs op zoek naar tandarts aan de kust: “Hij kan ’s nachts bijna niet slapen door de pijn” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hoe gevaarlijk is een hoogspanningslijn op je dak? “Geen gevaar voor elektrocutie, maar blijf er toch zo ver mogelijk van weg”

De hoogspanningslijnen die op enkele huizen in Leest zijn terechtgekomen tijdens het onweer eerder deze week vormen geen gevaar voor elektrocutie, maar toch blijven de inwoners best even uit de buurt. Dat vertelt professor Elektrische Energiesystemen Dirk Van Hertem. Netbeheerder Elia gaat vanaf morgen de gevallen lijnen verwijderen, tot dan zijn een 10-tal huizen onbewoonbaar.

Lees meer »

Jan verenigt vrijwilligers met vzw Vrienden van 1302: “Unieke expo herdenkt Guldensporenslag”

Jan Ocula (68) kan nog net het aantal verenigingen waarvan hij voorzitter is op één hand tellen. De actieve gepensioneerde is medewerker van het eerste uur bij Kortrijk 1302. Hij verenigde de vrijwilligers in een vzw (Vrienden van 1302) en organiseert samen met hen, twee jaar na opening van het museum, de unieke tentoonstelling ‘Guldensporenslag Kortrijk 1302, door de jaren

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Nieuwe Britse defensieminister belooft meer hulp bij bezoek aan Odesa

De nieuwe Britse minister van Defensie, de vrijdag benoemde John Healey, heeft Oekraïne onder meer artilleriegeschut, munitie en raketten beloofd. Hij deed dat tijdens een bezoek aan de zuidelijke stad Odesa, meldt zijn ministerie. Met zijn bezoek aan Oekraïne, slechts twee dagen na zijn benoeming, maakte Healey duidelijk dat ook de Labourregering van de nieuwe premier Keir Starmer Oekraïne steunt

Lees meer »

De Hollemeersch in Heuvelland heeft nu ook een sfeercafé: “Met De Moare kiezen we voluit voor streekproducten”

In samenwerking met De Hollemeersch in Heuvelland opent Philippe Felix, tot voor kort uitbater van restaurant Casino, het sfeercafé De Moare en dit op de benedenerdieping van het hotel. “We kiezen voluit voor streekproducten.”
The post De Hollemeersch in Heuvelland heeft nu ook een sfeercafé: “Met De Moare kiezen we voluit voor streekproducten” appeared first on KW.be.

Lees meer »