Volksrestaurant VORK leidde sinds start in 2018 al meer dan 400 medewerkers in de horeca op

Jaarlijks biedt VORK de kans aan 70 cursisten om de nodige ervaring op te doen als keuken- of zaalmedewerker. De meeste cursisten hebben bij aanvang nog geen horeca-ervaring en gaan een intensieve opleiding tegemoet. Sinds de start, april 2018, vatten 400 cursisten de opleiding al aan, waarvan er ongeveer 250 het volledig traject doorliepen.

Het opleidingsaspect van VORK is bij de brede bevolking misschien wat minder bekend. Mensen met beperkte werkervaring en/of gebrekkige kennis van de Nederlandse taal worden in sneltempo klaargestoomd om aan het werk te gaan. “En nog steeds blijkt dat een voordeel te zijn voor zowel de cursisten als de horecasector. Er zijn in België veel sociale restaurants, maar geen enkel is zo sterk gericht op doorstroom naar regulier werk als VORK”, aldus Philippe De Coene, schepen van Sociale Vooruitgang.

“Er zijn in België veel sociale restaurants, maar geen enkel is zo sterk gericht op doorstroom naar regulier werk als VORK” – Philippe De Coene

De cursisten van VORK komen op de meest uiteenlopende plaatsen terecht. Van de betere restaurants over bistro’s tot grootkeukens, zoals Kaffee Damast, Jazz Eetcafé, Brouwershuys, Ter Melle of McDonald’s. “Ook az groeninge, dat toch door Gault&Millau gelauwerd werd, werkt al jarenlang samen met cursisten van VORK. De cursisten van VORK hebben een ideaal profiel om in te stromen. Ze kennen de basis van HACCP en leerden de structuur van de keuken kennen. De nazorg zorgt voor een ontlasting van het vaste team”, zegt Paul Puype, chef-kok az groeninge.

“De cursisten van VORK hebben een ideaal profiel om in te stromen. Ze kennen de basis van HACCP en leerden de structuur van de keuken kennen” – chef-kok Paul Puype

Niet alle cursisten komen in de horeca terecht, maar ook hier is ondersteuning. Cursisten die vroeger afhaken of cursisten die na het behalen van het diploma hun talenten in een andere sector willen gebruiken, worden via de sociale diensten van de stad en partners verder begeleid in hun zoektocht.

12 partnerorganisaties

In VORK werken 12 partnerorganisaties samen om de totaalopleiding te verzorgen. CVO Creo en CVO Scala voorzien de lesgevers in de keukenopleiding. Ligo voorziet taalondersteuning en lessen meten en wegen. Mentor vzw voorziet jobcoaching, taalcoaching en nazorg (o.a. stagezoektocht). VDAB zorgt voor een basisfinanciering (opleiding richting knelpuntberoep en instroom) en ondersteunt de instroom. Stad en OCMW Kortrijk voorzien de omkadering en coördinatie, de zaalopleiding, de infrastructuur, de inkomst en de tussenkomsten in sociale tarieven. Aura vzw leidt jongeren in samenwerking met CLW Kortrijk op in Mini-VORK, RHIZO hotelschool en Athena werken samen rond specifieke projecten en de koepel van ‘Horeca Forma’ begeleidt en ondersteunt het project.

The post Volksrestaurant VORK leidde sinds start in 2018 al meer dan 400 medewerkers in de horeca op is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Beach Festival Nieuwpoort pakt uit met gevarieerde line-up

Het derde Beach Festival in het Maritiem Park aan de havengeul in Nieuwpoort op 19, 20 en 21 juli, belooft dit jaar opnieuw een bijzonder evenement te worden. Het festival haalt een mooie mix van nationale en internationale artiesten naar de kuststad. Bo Vanbeselaere, event officer bij Twice Entertainment, licht toe wat bezoekers kunnen verwachten.
The post Beach Festival

Lees meer »

Werkmanspintjes tijdens Oostkerke kermis

In het tweede weekend van juli, van 12 tot en met 14 juli, is het naar aloude traditie weer tijd voor Oostkerke kermis. “Je kunt er genieten van een werkmanspintje tegen slechts 2 euro en op zondag tonen we de finale van het EK voetbal op groot scherm”, zegt Cindy Demon namens het vernieuwde bestuur.
The post Werkmanspintjes tijdens

Lees meer »

Kunla City Spa brengt wellness naar jouw thuis: “Onze producten zijn geschikt voor gevoelige huid”

Na hun webshop openen Robby (33) en Jens (34) uit Marke een fysieke winkel op de hoek van de Rijselsestraat en Kasteelstraat. “Met onze zelfontworpen producten willen we een brede doelmarkt bereiken. Mensen zijn vrij om die hier gratis te komen testen of kunnen sinds kort genieten van een behandeling.”
The post Kunla City Spa brengt wellness naar jouw

Lees meer »

Acteur Tom Van Dyck is cultureel erfgoed als Alain Vandam: “Proefaflevering ‘Het eiland’ werd met de grond gelijkgemaakt”

“We waren een bende speelvogels. Als je die samenzette, onder de anarchistische maar briljante leiding van Jan Eelen, kreeg je blijkbaar toch iets speciaals.” Zo blikt Tom Van Dyck (52) in ‘Primo’ terug op het legendarische programma ‘Het eiland’. De verjaardagsspecial met daarin een reünie van Alain Vandam, Michel Drets en Frankie Loosveld is vanaf donderdag te bekijken op Streamz.

Lees meer »

Nu België op de 16de plaats in het World Happiness report staat: wat maakt deze BV’s (on)gelukkig?

“Ik heb het gevoel dat mijn leven pas écht begonnen is sinds ik moeder werd”, vertelt VTM NIEUWS-sportanker Lies Vandenberghe (33) over haar geluksrapport. Finland heeft volgens het World Happiness Report voor de zevende keer op rij de gelukkigste bevolking ter wereld. Ons land staat op de zestiende plaats. Geluk is uiteraard relatief, moeilijk te definiëren en wordt door iedereen

Lees meer »

Bekende horecazaak Dé Clesse te koop

De bekende horecazaak Dé Clesse op de Markt werd in 2020 getroffen door een zware brand. Het gebouw, ooit het woonhuis Les Tilleuls van kunstschilder Louis Clesse, is nu te koop voor 289.000 euro bij Residentie Vastgoed.
The post Bekende horecazaak Dé Clesse te koop appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nuria uit ‘Blind Getrouwd’ kiest voor een betaalbare kampeervakantie in de Ardennen: “Al is onze 4 sterrencamping wel wat duurder”

Nuria (36) van ‘Blind Getrouwd’ gaat elke zomer in de Ardennen kamperen met zoontjes Victor (6) en Théodore (4). Ze deelt het complete kostenplaatje van zo’n vijfdaagse trip vol natuur. Hoeveel kost hun plek op de luxueuzere viersterrencamping? En hoe spendeert ze maar 220 euro aan al het eten voor drie? “Door een koelkast te huren voor 40 euro spaar

Lees meer »