“Nieuw verhaal moet nog groeien”: Nieuwe 100 % West-Vlaamse markt palmt Zuidstraat in tijdens Batjes

Een nieuwigheid op de Batjes dit jaar is een 100 % West-Vlaamse markt in de Zuidstraat. Initiatiefnemer Elias De Meulenaere is blij met de belangstelling voor deze eerste editie en ziet groeipotentieel voor de komende jaren. “De korte keten zit in de lift, kijk maar eens naar de lange lijst met producten en producenten die je vindt onder het label 100 procent West-Vlaams.”

De handelaars van de Zuidstraat hebben het niet altijd gemakkelijk. Het blijft wat opboksen tegen de grotere en langere broers wat verderop. De voorbije jaren hebben ze steeds weer initiatieven genomen om het Batjespubliek ook tot bij hen te lokken. Dit jaar, en allicht ook de komende jaren, is er de bouwwerf op de voormalige GB-site die wat roet in het eten gooit maar Elias De Meulenaere houdt de moed erin.

“Het idee om eens iets anders te doen tijdens de Batjes in de Zuidstraat sluimert al enkele jaren”, vertelt Elias De Meulenaere van Eetcafé Rodenbach. “De voorbije jaren waren het vooral gewone marktkramers die hier een plekje vonden maar ik zou het leuk vinden moesten we tijdens de Batjes hier ook eens iets speciaals kunnen doen dat ons onderscheidt van andere plaatsen in de stad. Ik ben fan van producten van de korte keten, waarbij de consument en de producent heel dicht bij elkaar staan.”

“Er bestaat een label, 100 procent West-Vlaams, dat toegekend wordt aan makers van producten van eigen bodem en met hen heb ik contact opgenomen. Wat volgde was een serieus karwei. Ik heb bijna tweehonderd telefoontjes gepleegd om al die producenten te contacteren en hen uit te nodigen naar ons nieuw initiatief in de Zuidstraat.”

Lage drempel

“Meteen was duidelijk dat het niet zo makkelijk zou worden als gedacht. Voor een aantal producten zoals fruit en groenten en ook tuinartikelen is de maand juni eigenlijk al te laat. De topperiode voor deze producenten ligt eerder eind april, begin mei. Toch kreeg ik positieve reacties van zo’n 160 geïnteresseerden maar voorlopig zijn er nog maar dertien werkelijk ingeschreven. Een nieuw verhaal moet altijd wat groeien en ik hoop dat we de komende jaar steeds meer standhouders mogen verwelkomen.”

Artisanale ijsmaker

“Dit keer hebben we enkele fruittelers, is er een artisanale ijsmaker en verder worden er ook kaas, wijn, bieren en artisanale chips aangeboden. De deelnemers kunnen volledig gratis hun kraam plaatsen. Samen met het stadsbestuur willen we de drempel zo laag mogelijk houden. We hopen om de afstand Patersstraat tot aan het klein Ieperstraatje mooi te kunnen vullen. Er zal ook een draaimolen staan zodat hier ook iets te doen is voor de kleinsten”, besluit Elias.

The post “Nieuw verhaal moet nog groeien”: Nieuwe 100 % West-Vlaamse markt palmt Zuidstraat in tijdens Batjes is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Lokaal Liberaal presenteert zes nieuwe namen voor gemeenteraadsverkiezingen in Roeselare

Nieuwe en bekende namen bij de Roeselaarse liberalen. Met zes bijkomende kandidaten heeft Lokaal Liberaal nu ruim een derde van de lijst voorgesteld. Voor Marco Lombaert, vaste waarde uit Beveren, is het al de derde campagne. Jonge ondernemer William Vyncke staat klaar om zijn ideeën te delen.
The post Lokaal Liberaal presenteert zes nieuwe namen voor gemeenteraadsverkiezingen in Roeselare

Lees meer »

Winnaars ‘In de eerste waaier’ in middenschool

Onder de leerkrachten van de Middenschool Sint-Rembert werd al voor de 21ste keer de pronostiekcompetitie In de eerste waaier georganiseerd. De bedoeling is om tijdens het wielerseizoen van vijftien wedstrijden de naam van de winnende renner te voorspellen. De leraren Jan Debusschere en Lotte Vancouillie zorgen voor de concrete organisatie.
The post Winnaars ‘In de eerste waaier’ in middenschool

Lees meer »

De fontein van Corijn spuit opnieuw in de Ronde Kom

De stad vernieuwde de voorbije maanden de verouderde fontein in De Ronde Kom. In het bijzijn van Lex Corijn, zoon van Raf die ijverde voor een oplossing voor de vissen in De Ronde Kom, werd de spuitfontijn woensdag ingehuldigd. “De schoonheid van deze plek is terug. Ik ben erg dankbaar.”
The post De fontein van Corijn spuit opnieuw in

Lees meer »

Rode Duivels trekken piekfijn uitgedost naar megadisco op Ibiza, waar Courtois z’n trouwfeest ‘herbeleeft’

De Rode Duivels laten de EK-uitschakeling niet aan hun hart komen. Onder anderen Koen Casteels, Arthur Theate, Leandro Trossard, Aster Vranckx en kersvers Sporting Lissabon-verdediger Zeno Debast hebben de tijd van hun leven op Ibiza. Ze gooiden de dansbenen los in Ushuaïa, de befaamde openluchtclub. Thibaut Courtois ging er gisteren eveneens feesten en herbeleefde er zelfs een beetje z’n trouwfeest.

Lees meer »

Jongeren kopen opnieuw meer vastgoed

06:00 Het aantal transacties op de vastgoedmarkt blijft dalen, maar dat is niet te wijten aan jonge kopers. Integendeel, hun aandeel trekt licht aan. De afkoelende vastgoedmarkt doet de prijzen stabiliseren…

Lees meer »