Boeket gevonden in Ieper? Dan mag je het houden! Bruce (27) verstopt bloemen: “Ik wil iets teruggeven”

Wie een eenzaam boeket vindt in Ieper, mag het houden. Bruce Van Oplynes (27) verspreidde zondagnamiddag voor het eerst gratis bloemen in zijn stad op de internationale feestdag van de floristen.

“Neem mij gerust mee. Of geef mij aan iemand anders. Want bloemen geven is ook altijd fijn!” Deze boodschap prijkte afgelopen zondagnamiddag op verschillende boeketten verspreid over de Ieperse binnenstad. Bruce Van Oplynes (27) stelde ze samen. “Met pioenroosjes, zomeraster, margrietjes, leeuwenbekjes, dahlia’s, alstroemeria en alliums”, toont de florist. “Pioenroos hebben we maar heel kort in de aanbieding door de beperkte bloeiperiode van begin juni tot begin juli. Elk boeket heeft een waarde van dertig euro, maar ik leg ze gratis rond.”

Van Engeland tot Mexico

Het initiatief van Bruce kadert in de Dag van het Eenzame Boeket. “Een internationale feestdag voor floristen, van Engeland tot Mexico”, vertelt Koen Van Malderen, directeur van BE-FLORIST, de Belgische beroepsvereniging voor floristen.

“Deze feestdag zet niet alleen onze sector in de kijker, maar zorgt ook voor onverwachte gevoelens bij wie plots een boeketje vindt en misschien zelf spontaan doorgeeft, denk aan een grootouder in het rusthuis. De verhalen die we elk jaar binnenkrijgen zijn fantastisch.”

Actie breidt uit

“Het is een actie zonder de bedoeling om winst te maken”, stelt Van Malderen. “Mensen vinden het soms raar dat ze bloemen vinden en die zomaar mogen meenemen. De actie loopt vanzelf, vergt weinig energie en geeft veel voldoening. Dit jaar organiseren we de Dag van het Eenzame Boeket voor het eerst met VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. In Vlaanderen nemen 225 floristen deel, in Wallonië 190. De aantallen stijgen elk jaar met zo’n 10 procent.”

Eerste keer

“Het is de eerste keer dat ik deelneem aan deze feestdag”, aldus Bruce die z’n winkel Wildgroei uitbaat in de Ieperse Stationsstraat. “Daar zitten we nu één jaar. Met deze actie wil ik iets teruggeven aan mijn stadsgenoten.”

De jonge florist verstopte zijn boeketjes in de buurt van het station, de Lakenhallen, de kathedraal en de Menenpoort. “Allemaal openbare plaatsen zodat de boeketten zeker gevonden worden door mensen om zichzelf of een geliefde in de bloemetjes te zetten. Ik heb gewacht op de zon in de namiddag om regenschade te voorkomen.”

Duurzaam

Bruce draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. “Wij zijn gespecialiseerd in wildboeketten, die bestaan uit seizoensgebonden en verse bloemen. Boeketten worden bewust verpakt in ecologisch kraftpapier in plaats van plastic verpakkingen om onze ecologische voetafdruk te beperken. Daarnaast houden we onze keten zo kort mogelijk. In de zomer werken we bijvoorbeeld samen met een pluktuin in het naburige dorp Reningelst.”

Geen verplichtingen

Op sociale media plaatste Bruce in de loop van zondag enkele hints voor ‘bloemenjagers’. “Ik verwacht niet dat de vinders dit delen op hun sociale media, laat staan dat ze ons vermelden. Aan deze bloemen hangen geen verplichtingen vast.”

(TP)

The post Boeket gevonden in Ieper? Dan mag je het houden! Bruce (27) verstopt bloemen: “Ik wil iets teruggeven” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Volwassenen kunnen voorlopig geen mazelenvaccin krijgen

Volwassenen kunnen zich voorlopig niet laten vaccineren tegen mazelen, een besmettelijke ziekte die wereldwijd in opmars is. Omdat de vraag naar de vaccins zo groot is, wordt er in Vlaanderen tijdelijk voorrang gegeven aan minderjarigen. Dat staat op de website van het Departement Zorg.

Lees meer »

“Dat twee zonen overleefden, houdt me recht”: moeder van overleden Mathias (12) reageert op verkeersdrama

“Dat ik mijn oudste zoon Mathias heb moeten afgeven, is verschrikkelijk, maar het feit dat Lukasz en Kyalo het ongeval hebben overleefd, houdt mij recht. We slaan er ons met drie wel doorheen”, reageert Fanny, de moeder van de drie Antwerpse kinderen die zaterdagmorgen betrokken waren bij een zwaar verkeersongeval in Sinsin, in de provincie Namen. Bij dat ongeval kwam

Lees meer »

Een droomstart voor Igor Thiago: Braziliaan scoort meteen twee doelpunten voor nieuwe club in voorbereidingswedstrijd

Beginnen met een knaller. Twee eigenlijk. Igor Thiago (23) heeft zijn start bij zijn nieuwe club Brentford niet gemist. Bij zijn debuut was de ex-Club Brugge-speler goed voor twee doelpunten in de vriendschappelijke wedstrijd tegen vierdeklasser Wimbledon. De spits maakte in juni de oversteek naar de Premier League voor een slordige 37 miljoen euro.

Lees meer »

Grensbewaker gewond bij schietpartij aan Grieks-Turkse grens

Aan de Grieks-Turkse grensrivier Evros is een Griekse grensbewaker gewond geraakt toen hij beschoten werd. De Griekse politie zegt dat de schoten afgevuurd werden aan de Turkse zijde van de rivier. Griekse grensbewakers hadden net een illegale oversteek van de grens van Turkije naar Griekenland verhinderd.

Lees meer »

Prinses Delphine te gast bij Sandra Kim op het podium van ‘Tien-om-te-Zien’ in Westende

Niét de hevige regenval tijdens de repetities én ook niet het zonnetje dat vanaf 20 uur te voorschijn kwam én maar bleef schijnen tot zonsondergang tijdens de algemene opnames waren het gespreksonderwerp van de avond tijdens deze eerste aflevering van ‘Tien-om-te-Zien’ in Westende, maar wél de aanwezigheid van prinses Delphine Boël bij Sandra Kim op het podium.
The post

Lees meer »