Heemkring Tussen Noordee en Noordzee viert 15-jarig bestaan met goedgevuld jubileumjaar

De lokale heemkring Tussen Noordee en Noordzee bestaat 15 jaar, en viert dat met een goedgevuld jubileumjaar. Het jongste tijdschrift van de heemkring behandelde al uitgebreid het ontstaan en verloop, de vele activiteiten en publicaties, kortom het afgelegde parcours van de voorbije 15 jaar. Voor de komende maanden wordt er gewerkt aan 80 jaar bevrijding met vooral onderzoek naar het Haanse en Wenduinse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ook wordt naar aanleiding van Open Monumentendag in september de kleurrijke geschiedenis van het Haanse gemeentehuis gepubliceerd.

Na de druk bezochte tentoonstelling in Wenduine tijdens het pinksterweekend, staat nu Vlissegem en zijn oude boerderijen op het programma, komend weekend tijdens Vlissegem Kermis.

Jonge medewerkers

“De vroegste landelijke geschiedenis – 16de en 17de eeuw – kan je al lezen in het boek Geschiedenis van de landelijke parochies Klemskerke, Vlissegem en van de badplaats De Haan van Robert Boterberge. Vanzelfsprekend komt hier de Grote Schamele Weecke met de schuur uit 1669 ruim aan bod, naast nog andere hofsteden. De heemkring daarentegen bekijkt de recente geschiedenis – 18de tot 20ste eeuw – aan de hand van interviews, verhalen van de huidige bewoners, publicaties, (kadastrale) plannen en foto’s”, aldus Paul Top.

De rijke oogst vol wetenswaardigheden is op zaterdag 15 juni van 14 tot 18 uur en zondag 16 juni van 10 tot 18 uur te ontdekken in de Kleine Garre nabij de ingang van de Sint-Blasiuskerk. De heemkring doet tevens een oproep tot jonge gemotiveerde medewerkers. Zij mogen zich aanmelden bij voorzitter Ignace Vanden Bulcke op het nummer 0479 01 84 10 of via [email protected].

The post Heemkring Tussen Noordee en Noordzee viert 15-jarig bestaan met goedgevuld jubileumjaar is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vlaanderen plant PFAS-bloedonderzoek bij 400 volwassenen

Dit najaar start een PFAS-bloedonderzoek bij 400 volwassenen verspreid over Vlaanderen. Ontslagnemend Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V) wil met dit onderzoek een beter zicht krijgen op de mate van verspreiding van PFAS bij de algemene volwassen bevolking, ongeacht de woonplaats of locatie.

Lees meer »

Union zal thuiswedstrijd tegen Slavia Praag in derde voorronde Champions League in Lotto Park spelen, ook Cercle en Gent kennen mogelijke tegenstanders

Union neemt het op tegen Slavia Praag in de derde voorronde van de Champions League. De wedstrijden worden afgewerkt op 6 of 7 augustus (in Tsjechië) en 13 augustus (in Brussel). Cercle Brugge komt uit tegen Molde of Silkeborg in de derde voorronde van de Europa League. De verliezer van dat duel komt uit tegen AA Gent in de derde

Lees meer »

Been van surfer aangespoeld na aanval door haai in Australië

Het afgerukte been van de surfer die dinsdagochtend lokale tijd door een haai aangevallen werd bij de Australische badplaats Port Macquarie , is aangespoeld op het strand. Dat heeft de politie gezegd. Het werd door buurtbewoners in ijs verpakt en vervolgens overgevlogen naar het ziekenhuis in Newcastle, waar de surfer wordt verzorgd.

Lees meer »

Trump opent juridisch “bombardement” op Kamala Harris

Republikeins presidentskandidaat Donald Trump zet een meervoudige juridische aanval op Kamala Harris in. Centrale vraag daarbij: mag Harris het campagnegeld van Joe Biden wel gebruiken? En tegelijk proberen Trumps advocaten te verhinderen dat Amerikaanse staten op hun kiesbiljetten de naam Biden alsnog in die van Harris veranderen. Maar of het veel uithaalt?

Lees meer »

LIVE MIDDEN-OOSTEN. Lichamen van twee gijzelaars teruggebracht naar Israël – Netanyahu in VS: “Voor Israël is elke dode burger een tragedie, voor Hamas een strategie”

Benjamin Netanyahu heeft bij zijn aankomst in het Capitool een staande ovatie gekregen. Daarna hield de Israëlische premier een opvallende toespraak. “Pro-Palestijnse betogers zouden zich moeten schamen”, klonk het onder meer. Hij had ook een boodschap voor alle betogers die op dit moment buiten het gebouw hun afkeer laten horen. “Jullie zijn de nuttige idioten van Iran geworden.” Volg de

Lees meer »