Alain Penasse over Ardeca Ypres Rally: “Lang geleden dat we nog zoveel deelnemers hadden”

Meer dan 130 deelnemers, een toegankelijkere Divisie 2-nevenwedstrijd op zaterdag en de terugkeer van de shakedown in Boezinge: de 59ste Ardeca Ypres Rally heeft heel wat troeven om mee uit te pakken. Na een jaar afwezigheid is ook Thierry Neuville weer van de partij, al betwist hij niet de wedstrijd zelf.

De Ypres Rally moet het dit jaar zonder Brits kampioenschap stellen, maar dat deert organisator Alain Penasse weinig. “Twee verschillende kampioenschappen organiseren, is altijd een heksenketel”, opent Penasse. “We hadden er vorig jaar maar zes deelnemers extra door, dus al bij al was het de moeite niet waard en zijn we ervan afgestapt. De rompslomp met de douane na de Brexit hield veel deelnemers tegen. Over een of twee jaar zal alles misschien wat gekalmeerd zijn en zal het makkelijker zijn om de Britten weer hier te krijgen.”

Grote namen

Vorig jaar bracht het Brits kampioenschap nog Adrien Fourmaux aan de start. Een piloot van hetzelfde kaliber lijkt dit jaar echter te ontbreken. “Er zijn nog enkele zaken lopende die last minute rond kunnen raken”, vertelt Penasse enkele dagen voor het afsluiten van de inschrijvingen. “Chris Ingram is bijvoorbeeld nog bezig met zijn budget. Het probleem is dat onze datum niet denderend is, want we liggen tussen veel andere grote wedstrijden. We zijn met heel wat grote namen bezig geweest. Zo is een project met Teemu Suninen afgesprongen. In eerste instantie wilden we heel graag Thierry Neuville aan de start, maar helaas kon hij zich door zijn drukke wedstrijdprogramma onmogelijk vijf dagen vrijmaken. Neuville zal op woensdag wel een acte de présence geven op de shakedown in Boezinge. Donderdag rijdt hij de shakedown in Nieuwkerke met een Hyundai i20 Rally2.”

Divisie 2

De snelste BK-rijders lijken in deze editie meteen ook de grote favorieten te worden. “Voor hen is het misschien een unieke kans om het onder elkaar uit te vechten voor de zege, samen met misschien nog een of twee buitenlanders van hetzelfde niveau. Dat is wellicht ook leuker voor de toeschouwers dan bijvoorbeeld een Fourmaux die een halve minuut voor iedereen uit rijdt.”

Het BK pakt vanaf dit jaar uit met een Divisie 2-kampioenschap. Ook de Ypres Rally sprong op de kar en houdt op zaterdag een kortere nevenwedstrijd die vooral bij de streekpiloten in trek is. “Nog voor het BK met het Divisie 2-kampioenschap op de proppen kwam, waren we al iets van plan voor de kleinere teams dit jaar. We zagen altijd dat we er 150 tot 160 konden bijeen krijgen voor de Rally van de Monteberg, maar dat dit niet lukte in Ieper. Het compacte formaat van het Divisie 2-kampioenschap was ons dus op het lijf geschreven. Alles staat toch opgesteld, dus waarom niet de kans geven aan deelnemers om voor een gunstiger tarief te rijden? Met de twee wedstrijden samen hebben we intussen de kaap van 130 deelnemers overschreden. Het is lang geleden dat we nog zoveel wagens aan de start hadden.”

Boezinge is terug

Een andere grote nieuwigheid is de terugkeer van de shakedown in Boezinge op woensdagavond. “Door de pandemie en het WK was er geen plaats voor Boezinge en was er ook geen tijd om ons bezig te houden met de Ypres Historic Rally. We zagen ook dat de interesse voor de Historics door de jaren heen ook redelijk afgezwakt was, dus opnieuw een aparte rally brengen leek ons niet het juiste pad. Toch wilden we graag Boezinge terugbrengen. We zien dat het alsmaar moeilijker wordt om testen te organiseren, dus wordt het een test onder de naam Noël Franklin Shakedown Boezinge. We wilden ook het volksfeest in Boezinge in aanloop naar de wedstrijd weer tot leven roepen. Intussen hebben zich al 85 teams geregistreerd voor die avond, dus het wordt wel een succes. Het is goed voor de streek en voor Boezinge om dat verhaal wat nieuw leven in te blazen.”

Beurtrol

Na de shakedowns in Boezinge en Nieuwkerke krijgen de deelnemers op vrijdag en zaterdag opnieuw zo’n 220 kilometer tegen de klok voorgeschoteld. Het tracé onderging weer heel wat wijzigingen. “Dat is een bewuste keuze, want we willen de deelnemers niet elk jaar hetzelfde menu voorschotelen. Ik denk dat dat belangrijk is voor zowel de deelnemers als het publiek, want zo kunnen ze wat nieuwe plekken ontdekken. Sommige bewoners vinden het jammer dat we niet meer voor hun deur passeren, anderen zijn dan weer opgelucht. Met sommige gemeenten hebben we een beurtrol afgesproken. Vleteren bijvoorbeeld is dit jaar weer van de partij, terwijl Reninge en Langemark er deze keer niet bij zijn. Iedereen wil ook minder kilometers rijden, dus moeten we ook iets doen om de rally korter te maken.”

Rally van Wervik

Wie zich al wil opwarmen voor de ‘Heilige Week’ kan nu zaterdag terecht in de Rally van Wervik. De traditionele voorbereidingswedstrijd krijgt onder meer Freddy Loix, Jos Verstappen, Bernd Casier en Davy Vanneste aan de start. “We zullen in het rallycentrum van Wervik aanwezig zijn met een standje waar je tickets kunt afhalen en programmaboekjes kunt kopen. Vanaf dinsdag gaat dan onze Rally Shop open op een nieuwe locatie, namelijk op de randparking vlak bij het winkelcentrum Rijselsepoort”, besluit Alain Penasse.

The post Alain Penasse over Ardeca Ypres Rally: “Lang geleden dat we nog zoveel deelnemers hadden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“We moeten ophouden mensen te koeioneren”: Gezond Verstand stelt vijf kandidaten voor lijst gemeenteraadsverkiezingen in Kortrijk voor

Gezond Verstand is de jongste partij in Kortrijk en pleit voor onder meer veiligheid, sociale rechtvaardigheid, een financieel gezond beleid en het algemeen belang, ook voor de deelgemeenten. “Met Gezond Verstand moet het mogelijk zijn om de Kortrijkse burger te geven waar hij recht op heeft, dus ook minder uitgaven en minder belastingen. De stad heeft al 185 miljoen euro

Lees meer »

OPINIE – Het zoveelste onderzoek naar onze gezonde zeelucht, is dat nog wel nodig?

Het blijft wetenschappers intrigeren, onze gezonde zeelucht. Wij kustbewoners – ik woon al 54 jaar aan zee – weten het wel zeker, maar de wetenschap hecht geen geloof aan eeuwenoude volkswijsheden. Neen, empirisch bewijs na een zoveelste onderzoek, dat moet voor eens en altijd alle twijfel bannen.
The post OPINIE – Het zoveelste onderzoek naar onze gezonde zeelucht, is

Lees meer »

“Ik durf altijd dromen van een medaille”: Nina Derwael stapt na laatste test in Gent met positief gevoel op trein naar Parijs

Deze namiddag spoort Nina Derwael richting Parijs voor de Olympische Spelen. Niet als topfavoriete zoals in Tokio 2021 – die schouder, weet u wel -, maar evenmin als figurante. “Ik ben alleen al trots dat ik op de Spelen kan nadenken over een medaille”, zei Derwael na een laatste test in Gent. Coach Ulla Koch ziet Derwael een olympische finale

Lees meer »

Hollywoodsterren reageren op beslissing van Joe Biden om uit de presidentsrace te stappen: “We moeten dankbaar zijn voor zijn inzet”

“Hij herstelde eerlijkheid, waardigheid en integriteit in het ambt na vier jaar van leugens, misdaad, schandalen en chaos.” Verschillende Hollywoodsterren hebben gereageerd op het nieuws dat Joe Biden zich teruggetrokken heeft uit de race om het Amerikaanse presidentschap. Onder meer Lil Nas X, Cardi B en John Legend lieten van zich horen. “Bedankt voor je leiderschap.”

Lees meer »

Bijna 1 op de 10 werknemers krijgt te maken met toxisch leiderschap: “Werkt grensoverschrijdend gedrag in de hand”

Steeds meer werknemers krijgen te maken met toxisch gedrag door een leidinggevende. 1 op 10 heeft een extreem controlerende of micromanager als baas, dat blijkt uit cijfers van Securex en de KU Leuven. Wanneer een leidinggevende toxisch gedrag stelt of net een zeer afwachtende stijl hanteert, voelen werknemers zich ook vaker slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag.

Lees meer »

Andermaal keizerlijke Pogacar pakt z’n vierde ritzege na inhaalrace: “Hadden het exact zo gepland tijdens stage hier”

Er is in deze Tour niets te doen aan Tadej Pogacar. De Sloveense geletruidrager pakte in de Alpen z’n vierde etappezege na een geweldige inhaalrace op Isola 2000 en verstevigde zo andermaal z’n leidersplaats. “Nu kan ik morgen gewoon genieten van de laatste bergrit”, klonk het doodleuk. Remco Evenepoel finishte op 1’42” als tweede beste van de klassementsmannen, vlak voor

Lees meer »

Deze keer wel raak: Mathieu van der Poel wint Natourcriterium in Roeselare en blikt vooruit op de Spelen: “Belgen hebben héél sterk blok”

Mathieu van der Poel (29) heeft het Natourcriterium in Roeselare op zijn naam geschreven. De wereldkampioen blikte daar voor het eerst terug op de Tour, waarvan hij “meer verwacht had”. Maar de wereldkampioen is nu al volop bezig met de Olympische Spelen. “Remco en Wout zullen grote concurrenten zijn, maar ook Jasper Stuyven reed héél sterk in de Tour.”

Lees meer »

Waarom moesten 6 gasten van een Thais luxehotel dood, met giftige thee?

Eén hotelsuite, zes lijken en een tafel vol onaangeroerd eten. Op enkele lege kopjes thee na… Wat personeel en politie gisteren in het chique vijfsterrenhotel ‘Grand Hyatt Erawan’ in het Thaise Bangkok te zien kregen, lijkt zo weggeplukt uit een gruwelfilm. Maar zie: amper één etmaal later is de bizarre moordplot schijnbaar al helemaal ontrafeld. Eén van de zes blijkt

Lees meer »