Tielt heeft met De Flamingo’s nog steeds een eigen majorettekorps: “We verwelkomen maar wat graag jongens in onze groep”

Majorettes: wanneer er feest is in een stad, dorp of gemeente, is het iets wat je steeds minder ziet. Toch bestaan ze nog, en Tielt heeft zelfs zijn eigen majorettekorps in deelgemeente Aarsele. De Flamingo’s maken deel uit van de Koninklijke Muziekvereniging Sint-Cecilia, die dus meer is dan alleen maar een harmonie en een drumband.

Sinds 1971 vervolmaakt het majorettekorps de vereniging bij optredens in binnen- en buitenland. Doorheen de jaren is het fenomeen van majorettes sterk geëvolueerd en spreekt men tegenwoordig vaak over twirlers. Dans, choreografie en een sprookjesachtige outfit blijven echter de vaste ingrediënten van de Flamingo’s. Hanne Blondeel (23) verwelkomt me op de speelplaats van basisschool De Wijzer in Aarsele. Uitzonderlijk regent het een keer niet, en dus wordt er buiten geoefend in plaats van in de sportzaal. Hoofdmajorette en zus Lotte (20) heeft examens en daarom vervangt Hanne haar. Zelf geeft ze leiding aan de minirettes – de jongste categorie van deze sport, waaraan je vanaf het eerste leerjaar kunt deelnemen. “Dan heb je ook nog de midirettes, maar die categorieën zijn niet opgedeeld volgens leeftijd. Zo hebben we bijvoorbeeld iemand van 21 bij de minirettes”, aldus Hanne.

Inzetten op promotie

Als kind stond ik tijdens de Europafeesten altijd met open mond naar de majorettes te kijken: hun kleurrijke maillots, het synchroon stappen en die magische stick die ze met ogenschijnlijk gemak de lucht ingooien. Maar hoe word je eigenlijk majorette? Hanne: “Bij de minirettes leren we de basis: een dansje terwijl we tot acht tellen, en marcheren om zo het ritme te creëren. We leren hun de eerste en tweede stapmars aan. Dan leer je eerst met je stick stappen en als dat lukt, kan je met je stick bewegingen doen. Als iedereen daarin mee is, komen er ook dansjes bij.”

“Met de minirettes doen we in het eerste jaar nog geen dansjes met de stick, maar wel met pomponnekes. Zo leren ze op eenvoudige wijze iets anders te doen met de voeten dan met de handen. Bij de midirettes komen de uitgebreide oefeningen, en als ze dat allemaal kunnen zonder dat de leidster het voordoet, mogen ze naar de majorettes.”

“Je hebt veel discipline nodig: als je thuis niet oefent, lukt het niet”

Hanne zit bij de Flamingo’s sinds haar zesde. Mama en papa zijn lid van Sint-Cecilia, en zo rolden zij en haar zus er als vanzelf in. Zeventien jaar later doet ze het nog altijd even graag. Klopt het dat er vandaag steeds minder majorettes zijn? “Het is niet meteen de meest populaire sport”, aldus Hanne. “Je hebt veel discipline nodig: als je thuis niet oefent, lukt het niet. Maar we zijn toch nog met 19. Bij de minirettes zijn er negen meisjes en bij de midirettes twee.”

“We zetten wel heel hard in op promotie. Elk jaar gaan we naar alle klassen in Aarsele. Iedere school in de omgeving krijgt een flyer. Het is natuurlijk geen sport zoals dansen, en we vinden het jammer dat we geen jongens hebben.” (lacht)

Shows

Per jaar zijn er zo’n 50 aanvragen voor de muziekvereniging, en zo goed als altijd worden de majorettes daarbij gevraagd. “We zijn nu ook shows aan het maken”, gaat Hanne verder. “Eentje is al af en gaat in première op 2 juli in de aanloop naar de Europafeesten (5-7 juli), in de Spiegeltent. Dat is dan niet op marsmuziek, maar wel op muziek die de harmonie kan spelen – in dit geval A million dreams van The Greatest Showman. De muziek begeleidt ons, maar wees gerust: de majorettes worden de ster van de show.” (lacht)

Wanneer ik Maité (16), Odiele (15) en tweelingzus Helena spreek, werkt hun enthousiasme aanstekelijk. Ze blijken het allemaal om dezelfde reden graag te doen. Het is ontspannend en de uitstappen vinden ze heerlijk. Chapeau voor deze jongedames die met zoveel inzet een niet zo makkelijke sport doen die hopelijk niet met uitsterven bedreigd is.

Wie zich geroepen voelt om een Flamingo te worden: inschrijven is gratis, maillot en stick inclusief. De majorettes trainen op vrijdagavond; de midi- en minirettes op zaterdagvoormiddag. Meer info: [email protected]

The post Tielt heeft met De Flamingo’s nog steeds een eigen majorettekorps: “We verwelkomen maar wat graag jongens in onze groep” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Het oogde sloom, zonder idee en wil”: Oranje maakt geen verpletterende indruk op pers (maar ook tegenstander Engeland doet dat niet)

Engeland en Nederland mogen komende woensdag strijden om een plek in de finale van het EK voetbal. The Three Lions en Oranje rekenden in hun kwartfinale af met respectievelijk Zwitserland en Turkije, maar hun prestaties maakten geen onverdeeld goeie indruk op de plaatselijke media – en dat is nog zacht uitgedrukt. “Het was als een overjarige palingsound tegen opzwepende muziek.”

Lees meer »

Bouwvallige nachtwinkel in Lippenslaan in Knokke moet per direct sluiten en wordt gesloopt

Een nachtwinkel in het begin van de Lippenslaan in Knokke moet op burgemeestersbevel met onmiddellijke ingang de deuren sluiten. Het pand maakt onderdeel uit van enkele gebouwen die al jaren een doorn in het oog zijn van het gemeentebestuur. Nu de situatie té onveilig is geworden, grijpt burgemeester Jan Morbee (GBL) in. “Risico’s nemen op een moment dat er zoveel

Lees meer »

Oostduinkerke krijgt als eerste kustgemeente nieuwe strandafvalbakken

Oostduinkerke werd als eerste kustgemeente geselecteerd om nieuwe strandafvalbakken te plaatsen in het kader van het Europese project ‘Plastic Free Coastline’. Provinciebedrijf Westtoer, OVAM, Proper Strandlopers en acht kustgemeentes zetten samen de schouders onder dit initiatief om onze stranden proper te houden.
The post Oostduinkerke krijgt als eerste kustgemeente nieuwe strandafvalbakken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ruzie over nalatenschap drijft familie Blokker uit elkaar: wie krijgt zeggenschap over fortuin van 1 miljard?

Zijn zakelijk imperium ligt al even in duigen, maar nu wankelt ook de familie van Blokker-oprichter Jaap Blokker. Zijn 77-jarige weduwe daagt de twee zoons voor de rechter. Inzet: de zeggenschap over het fortuin van ruim 1 miljard dat Blokker naliet. Hoe kon een hechte familie na de dood van de pater familias in zo’n bittere ruzie vervallen? “Niemand zit

Lees meer »

Ben Segers als taximan voor Cindy en Colin uit Bavikhove

Cardoen bestaat 75 jaar en dat kan niet ongemerkt voorbijgaan. Ben Segers trekt in de reeks ‘Taxi Cardoen’ op pad met enkele Cardoen-klanten met een opmerkelijk verhaal. Zo leerde hij Cindy en Colin uit Bavikhove kennen, die dankzij een nieuwe auto opnieuw mobieler waren na Cindy’s plotse ziekte.
The post Ben Segers als taximan voor Cindy en Colin uit

Lees meer »

Ypres Timeless Tour op zondag 21 juli

Liefhebbers van exclusieve wagens en oldtimers moeten zeker zondag 21 juli aanstippen in de agenda, want dan vindt de eerste Ypres Timeless Tour plaats. Organisator Niels Pierpont schotelt de deelnemers een 200 kilometer tellende bolletje-pijlrondrit voor doorheen de Westhoek.
The post Ypres Timeless Tour op zondag 21 juli appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ex-leraar in cel na herhaaldelijk partnergeweld

“Zolang hij les gaf, viel het nog mee, maar na zijn pensioen kreeg de drankduivel hem volledig in zijn macht.” De partner van een 67-jarige ex-wiskundeleraar uit Waregem getuigde voor de Kortrijkse rechter over het ondraaglijke leven met een alcoholverslaafde. Het zorgde er uiteindelijk voor dat hij al 9 weken in de cel verblijft…
The post Ex-leraar in cel

Lees meer »

Average Rob verrast door Zomerit-nominatie voor ‘On met la patate’: “Op één dag in elkaar gestoken”

De twintig nominaties voor Zomerhit zijn bekend en één vreemde eend in de bijt valt op: Average Rob (32) en producer Omdat Het Kan (29) maken met hun supporterslied ‘On met la patate’ kans op de titel. Het ‘shtamp’-lied met snoeiharde beats is atypisch in het rijtje Zomerhit-genomineerden. “Maar het brengt mensen aan het dansen en maakt iets los. Dat

Lees meer »

Nieuwe deelwagen voor de Ardooise bevolking

Wie er nood aan heeft kan vanaf nu beschikken over een deelwagen. Deze wagen die je kan huren staat ter beschikking aan de voorkant van het gemeentehuis van Ardooie.
The post Nieuwe deelwagen voor de Ardooise bevolking appeared first on KW.be.

Lees meer »