Stemmen is een voorrecht

De Tieltse schrijfster Ann De Craemer geeft tweewekelijks een inkijk in haar leven.

Zondag was ik bijzitter tijdens de verkiezingen. Voor de tweede keer, al had ik mezelf nu vrijwillig opgegeven – een beetje burgerzin kan geen kwaad.

Om zeven uur moest ik in het Vijverhof zijn. Vroeg opstaan doe ik niet vaak, dus jawel, ik heb me overslapen. Ik werd wakker om 6.43 uur en schrok me een ongeluk. Het is me toch gelukt om om 7.10 uur in het stemlokaal te zijn, en de paniek om te laat te komen en naar huis gestuurd te worden bleek niet nodig. Mijn collega’s waren ook nog maar net gearriveerd. Er worden acht bijzitters aangesteld, van wie er vier moeten blijven.

“Vertederend vond ik de jonge stemmers”

Al snel bleek dat onder vier bijzitters, een voorzitter en een secretaris iedereen wel iemand kende: A. was de ex van een oud-klasgenote van mij, M. kende de barbier schuin tegenover mijn appartement en H. en ik hadden een gemeenschappelijke nonkel en tante over wie we heerlijke anekdotes hebben uitgewisseld. Wat kletsen kan dus, maar op sommige momenten is het heel druk. Zo kwamen vooral oudere mensen al om acht uur opdagen. Vertederend vond ik de jonge stemmers: een beetje onzeker nog, maar de meesten blij dat ze dit voor het eerst mochten doen.

Ik vind stemmen een voorrecht: onze voorouders hebben ervoor gevochten. Jammer genoeg blijken heel wat Belgen dat niet te vinden. Meer dan 1.050.000 kiezers, of 12,5 procent van het electoraat, zijn zondag weggebleven. De groep van mensen die niet stemden, vertegenwoordigt dus zowat de tweede grootste partij van het land. Waar in godsnaam is onze burgerzin gebleven?

The post Stemmen is een voorrecht is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Haven Zeebrugge verbreekt record van containerschip met grootste diepgang

In de haven van Zeebrugge is woensdag een containerschip met een diepgang van 16,30 meter aangemeerd. Dat is het gedeelte van het schip dat onder water zit. Het is de eerste keer dat een schip met zo’n grote diepgang de haven aandoet. Dat meldt het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK).
The post Haven Zeebrugge verbreekt record van containerschip

Lees meer »

Oplossing voor vele waterlekken in Zarren: “Leidingen worden vervangen”

Er komt een oplossing voor de vele waterlekken die al jaren ontstaan in het centrum van Zarren. Twee weken geleden stond de Stadenstraat alweer onder water. De gemeente Kortemark en De Watergroep zaten daarover woensdag constructief samen. “We zullen de oude leidingen vervangen op termijn en nu al de waterdruk verlagen”, zegt Brigitte Van Damme van De Watergroep.
The

Lees meer »

Nooit eerder zoveel kans om kanker te genezen dankzij immuuntherapie: “Bij sommige kankers slaat het bij één op de twee patiënten aan”

Het aantal kankerdiagnoses in ons land bereikt een recordhoogte, maar dankzij immuuntherapie vallen steeds meer kankers bijna volledig te genezen. Maar wat precies is immuuntherapie? Voor welke kankers is het effectief? En welke patiënten komen ervoor in aanmerking? Prof. Hans Prenen, diensthoofd oncologie aan het UZA, legt uit: “We krijgen steeds vaker patiënten over de vloer die zeggen: ‘Ik wil

Lees meer »

Dames SC Zonnebeke willen zo hoog mogelijk eindigen

De dames van SC Zonnebeke hebben vorig seizoen hun heropstart niet gemist. Ze bereikten de promotie van derde naar tweede provinciale en willen dit seizoen zo hoog mogelijk eindigen.
The post Dames SC Zonnebeke willen zo hoog mogelijk eindigen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bruggeling wandelt als een vluchteling naar Duinkerke

Bruggeling Ben Lierman onderneemt begin augustus een vierdaagse voettocht naar het vluchtelingenkamp in Duinkerke. Met een persoonlijke Refugee Walk wil hij de aandacht vestigen op het lot van de transmigranten en fondsen sprokkelen voor de organisatie ‘Niemand is Illegaal Brugge’.
The post Bruggeling wandelt als een vluchteling naar Duinkerke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eén week voor start Spelen in Parijs nog 1,2 miljoen (vaak goedkope) tickets beschikbaar: “Gouden kans voor Belgische sportfans”

Amper één week voor de start van de Olympische Spelen in Parijs zijn verrassend genoeg nog 1,2 miljoen tickets beschikbaar – ook voor de wedstrijden van Belgische medaillefavorieten zoals Nafi Thiam in de zevenkamp en de Belgische basket- en hockeyploegen. Bij die laatsten zelfs vanaf de spotprijs van 24 (!) euro. “Voor de Belgische sportliefhebber is dit een gouden kans”,

Lees meer »

“Bij sommige kankers slaat het bij één op de twee patiënten aan”: wat houdt immuuntherapie juist in?

Het aantal kankerdiagnoses in ons land bereikt een recordhoogte, maar dankzij immuuntherapie vallen steeds meer kankers bijna volledig te genezen. Maar wat precies is immuuntherapie? Voor welke kankers is het effectief? En welke patiënten komen ervoor in aanmerking? Prof. Hans Prenen, diensthoofd oncologie aan het UZA, legt uit: “We krijgen steeds vaker patiënten over de vloer die zeggen: ‘Ik wil

Lees meer »